Εγκρίθηκε χθες η πρόταση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, για την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ (των οποίων η θητεία έχει λήξει εδώ και έναν χρόνο!), καθώς επίσης και η νέα σύνθεση του ΕΣΡ.
Σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής, ο Γιώργος Μπακάλης τοποθετείται αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο Αθανάσιος Παλιάτσος αναπληρωτής αντιπρόεδρος, οι Κωνσταντίνος Οικονόμου, Δημοσθένης Ασημακόπουλος τακτικά μέλη και οι Σταύρος Κωστόπουλος, Νικόλαος Μυριδάκης, Χαράλαμπος Τσιλιώτης αναπληρωματικά μέλη.
Η αντιπολίτευση και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ (που όλως περιέργως είχαν ταυτόσημες απόψεις) ζήτησαν –γιατί άραγε;– η ψηφοφορία για την ΑΔΑΕ να αναβληθεί και να γίνει τη Δευτέρα ή την Τρίτη καθώς σήμερα (εντελώς συμπτωματικά πήρε αυτήν την απόφαση η ηγετική ομάδα της ΑΔΑΕ αφού πρώτα η Βουλή ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει διάσκεψη των προέδρων για την αντικατάσταση των μελών) έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση για τη συζήτηση επιβολής προστίμου στην ΕΥΠ σχετικά με την υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τασούλας, η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα και καμία σχέση δεν έχει με την... εντελώς συμπτωματική σημερινή συνεδρίαση της –κατά τα άλλα– ανεξάρτητης αρχής.
Νωρίτερα, η αντιπολίτευση με μια δική της μαθηματική ερμηνεία είχε επιχειρήσει να μπλοκάρει τη διαδικασία θεωρώντας ότι η πλειοψηφία 3/5 είναι 17 βουλευτές και όχι 16. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, το σύνταγμα ορίζει 3/5 και όχι πάνω από 3/5 και συνεπώς η στρογγυλοποίηση θα πρέπει να γίνει προς τα κάτω, αφού ο ακριβής αριθμός είναι 16,2 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης Τασούλα τάχθηκαν Ν.Δ. και Ελληνική Λύση, «όχι» είπαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ παρών δήλωσε το ΚΚΕ.
Υπενθυμίζεται –απορίας άξιον πώς το λησμονεί ο λαλίστατος, κατά τα λοιπά, κ. Ανδρουλάκης– ότι το αίτημα για επισύνδεση του κινητού τηλεφώνου του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως αποκάλυψε προ μηνών μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η εισαγγελέας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Βασιλική Βλάχου, έφερε τις υπογραφές έξι (!) υπηρεσιακών στελεχών της ΕΥΠ.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές στη Βουλή οι βουλευτές άκουσαν εμβρόντητοι τον κ. Ανδρουλάκη να καταγγέλλει, με την ευκολία που τον διακρίνει, δήθεν κυβερνητική μεθόδευση σύμφωνα με την οποία –κατά τις... αποκλειστικές πληροφορίες του– «την παραμονή της συνεδρίασης της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ την Παρασκευή, όπου ο πρόεδρός της εισηγείται πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ γιατί δεν συνεργάστηκε και δεν παρέδωσε τον φάκελο για την παρακολούθησή του, σπεύδει αύριο Πέμπτη να αλλάξει ορισμένα μέλη της στη διαδικασία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής».
Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ζήτησε να μάθει, «πού τις ξέρει (ο κ. Ανδρουλάκης) τις αποφάσεις της Αρχής; Πώς τις γνωρίζει; Πού ξέρει τι θα αποφασίσει η Ολομέλεια; Εγώ δεν το ξέρω. Εγώ δέχομαι ότι με ακεραιότητα η Αρχή και τα μέλη της θα διαβουλευθούν και σύμφωνα με την πεποίθησή τους θα πάρουν μία απόφαση. Εσείς από πού γνωρίζετε εκ των προτέρων την απόφαση αυτή και λέτε ότι το κίνητρό μας είναι να αποφύγουμε αυτήν την απόφαση;» Φυσικά απάντηση δεν πήρε καμία από τον μονίμως καταγγέλλοντα κ. Ανδρουλάκη.
Ποιο είναι το νέο ΕΣΡ
Σε ό,τι αφορά τη νέα σύνθεση του ΕΣΡ, ως νέα πρόεδρός του τοποθετήθηκε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ως αντιπρόεδρος ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης και ως μέλη οι, επίσης, δημοσιογράφοι Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ευτύχης Παλλήκαρης, Γιώργος Βλαβιανός, Γιάννης Μιχελάκης, ο δικηγόρος και πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Σπύρος Χρυσοφώτης και ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Στέφανος Δέτσης.
Η παραπάνω σύνθεση εγκρίθηκε από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νίκη, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν την πρόταση του προέδρου, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για κομματικούς διορισμούς και συμφωνία μεταξύ ΝΔ και Ελληνικής Λύσης, με σκοπό τη διαγραφή του προστίμου του Κυριάκου Βελόπουλου. Τέλος, το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», εστιάζοντας την κριτική του στο γεγονός ότι το ΕΣΡ δεν επιτελεί τον ρόλο του πλουραλισμού.