Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ, την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και την παρακολούθηση των επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την επιτροπή για τη Δημόσια Διοίκηση, Δημόσια Τάξη και Δικαιοσύνη στη Βουλή, όπου και συζητήθηκε, καθώς βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. 

Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή διαμορφώθηκε ως εξής: οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας υπέρ της έγκρισης, ενώ το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ καταψήφισαν. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ελληνική Λύση, τους «Σπαρτιάτες» και τη Νίκη διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους, αναμένοντας τη στάση που θα κρατήσουν τελικά όταν το σχέδιο νόμου έρθει για συζήτηση στην Ολομέλεια. Παρόμοια στάση κράτησε και η Πλεύση Ελευθερίας, αν και παρουσιάστηκε αρνητική απέναντι σε αρκετές διατάξεις. 

Προβληματισμοί για την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων 

Την άποψή τους για το νομοσχέδιο είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν και εκπρόσωποι φορέων, συγκεκριμένα σχετικών Ενώσεων, Ομοσπονδιών και Συλλόγων. Για παράδειγμα, ο Παναγιώτης Νίκας, εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, είπε ότι είναι υπερβολική η πρόβλεψη του σχεδίου νόμου να ενεργοποιείται ανά δίμηνο η διαδικασία της λογοδοσίας των πεπραγμένων της Αυτοδιοίκησης. Αντιπρότεινε η λογοδοσία να πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο.

Ακόμα ανέφερε πως η Περιφέρεια πρέπει να φροντίζει για τη συντήρηση, να φροντίζει να κόβει τα κλαδιά, να φροντίζει για τη σήμανση. Το οδικό δίκτυο όμως πρέπει να καθαρίζεται από τον δήμο ακόμη και με ανάθεση της υπηρεσίας αυτής σε εταιρεία: «Η ιστορία με τα σκοτωμένα ζώα στους δρόμους είναι ευθύνη της περιφέρειας. Έχουμε μία εργολαβία και τα μαζεύουμε. Αυτό είναι σωστό».

Σε σχέση με τα ρέματα, ο κ. Νίκας επισήμανε ότι είναι τομέας στον οποίο εμπλέκονται και οι Περιφέρειες και οι δασικές υπηρεσίες: «Δεν είναι πάντα εύκολη η συνεννόηση. Η δική μου άποψη είναι ότι τα ρέματα, τα οποία είναι εντός Σχεδίου, πρέπει να είναι ευθύνη των δήμων, διότι υπάρχει και πολεοδομική παράμετρος, σε όλα αυτά. Τα εκτός Σχεδίου πρέπει να τα καθαρίζει η περιφέρεια, πάντοτε σε συνεργασία με το Δασαρχείο. Όλοι πρέπει να συνεργαζόμαστε, σε αυτό το θέμα, διότι, τι γίνεται με τον κορμό του ξηραμένου δέντρου που κατεβαίνει από το βουνό και φτάνει μέχρι τη θάλασσα;».

Από πλευράς του, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εκ μέρους του ΚΕΔΕ, είπε ότι «δεν είναι ο κατάλληλος καιρός, για να συζητηθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές». Επίσης, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι έτοιμοι οι δήμοι να αναλάβουν από τις αρχές του επόμενου χρόνου και συγκεκριμένα από 1η Ιανουαρίου του 2024 την καθαριότητα του εθνικού δικτύου.

Μιλώντας και ο κ. Κωνσταντέλλος για τα ρέματα, εξήγησε πως την ευθύνη καθαρισμού για τα εντός σχεδίο ρέματα την έχει ο δήμος, ενώ την ευθύνη καθαρισμού για τα ρέματα εκτός σχεδίου πόλεως την έχει η Περιφέρεια. Συνέχισε, προσθέτοντας ότι εμπλέκονται και τα δασαρχεία με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση: «Είναι γνωστό το παράδειγμα με τα φρεάτια επί των Εθνικών Δικτύων που ο δήμος πρέπει να καθαρίσει τη σχάρα, η περιφέρεια το λαιμό και η ΕΥΔΑΠ τους αγωγούς. Εντός και του αστικού ιστού η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων είναι της περιφέρειας στην κοίτη, αλλά του δήμου στα πρανή. Είναι πράγματα, τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να τα ρυθμίσουμε ολιστικά».

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των δήμων, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η συγχώνευση και επομένως κατάργησή τους τουλάχιστον με νόμο πριν τις εκλογές, ενώ παρουσιάστηκε επιφυλακτικός και για το κατά πόσο θα έχει ξεκινήσει η συγχώνευσή τους μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου. 

Ο Μάρκος Δαρδαμάνης, πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ, είπε ότι δεν είναι κατανοητοί οι λόγοι της κατάργησης, της απορρόφησης των νομικών προσώπων από τους δήμους: «Εντάξει, το προσωπικό μεταφέρεται στους δήμους, όμως δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με διάφορα θέματα, όπως θέσεις ευθύνης και λοιπά. Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται σε χρόνο προεκλογικό. Τα νομικά πρόσωπα, ειδικά στον τομέα πολιτισμού και αθλητισμού, έχουν μεγάλο έργο που προσφέρουν και να προσφέρουν για το μέλλον». Σε σχέση με την αρμοδιότητα αποκομιδής απορριμμάτων οδικού δικτύου, ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ επεσήμανε ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη σε προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ο Αντώνης Διαμαντής πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, είπε ότι ο Σύλλογος, διεκδικεί την μεταφορά του συνόλου των δομών ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΑμεΑ και του προσωπικού τους στους δήμους και στις κοινωνικές υπηρεσίες αυτών.

Συνεπώς, με την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και την κατάργηση των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων, με τη μεταφορά υπηρεσιών των δομών και του προσωπικού στους δήμους, ικανοποιείται κεντρικά και οριζόντια η συγκεκριμένη πάγια διεκδίκησή Συλλόγου: «Θα προκύψει σαφής εξοικονόμηση πόρων, καθώς πολλές διοικητικές αρμοδιότητες θα διεκπεραιώνονται από τις υπηρεσίες των δήμων και έτσι δεν θα χρειάζονται εξωτερικοί συνεργάτες. Από την άλλη, θα στελεχωθούν καλύτερα και επαρκέστερα οι δομές αυτές».

Ο Κωνσταντίνος Σαΐνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικού Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζήτησε να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου εξουσιοδοτική διάταξη που θα ορίζει ότι με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστούν τα πρότυπα οργανογράμματα για τις μουσικές δομές των ΟΤΑ, τα ωδεία, τις μουσικές σχολές και τα μουσικά σύνολα, με πληθυσμιακά κριτήρια, και θα ρυθμίζονται ζητήματα κατάταξης των υπηρετούντων μουσικών, εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας των δομών αυτών καθώς και ζητήματα ωραρίου καθηκόντων και επιμόρφωσης του καλλιτεχνικού προσωπικού που απασχολούνται στους ΟΤΑ.