Άγνωστο παραμένει πόσο πιο τεταμένο μπορεί να γίνει το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων που όχι μόνο έχουν οδηγήσει σε έναν εμφύλιο πόλεμο στο κόμμα, αλλά τον εντείνουν κάθε μέρα που περνάει.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το protothema.gr, μετά και τις φωτιές που άναψαν οι χθεσινές δηλώσεις-καρφιά του Χρήστου Σπίρτζη στην Έφη Αχτσιόγλου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον Γιώργο Κατρούγκαλο, ήρθαν σήμερα, Τρίτη 4 Ιουλίου, και οι αντιδράσεις από την πλευρά του Πάνου Σκουρλέτη, πρώην υπουργού και στελέχους της λεγόμενης Ομπρέλας. 

«Ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου»

Όπως είπε ο Πάνος Σκουρλέτης στο naftemporiki.gr: «Εμείς είπαμε πολλές φορές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτούργησε μέσα σε ένα ιδιόμορφο, αλλά ευνοϊκό πεδίο γι’ αυτόν. Ενώ βρέθηκε αντιμέτωπος με μια κρίση πανδημίας, η οποία είχε επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ταυτόχρονα είχε τη δυνατότητα να μην έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, λόγω της αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας».

Επίσης, σημείωσε ότι «επειδή είχε υπάρξει και η αναδιάρθρωση του χρέους και η ρύθμισή του και τα 37 δισεκατομμύρια, μπορούσε να δανειστεί μέχρι και 50 δισεκατομμύρια χαμηλότοκα» και πρόσθεσε: «Αυτά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, άσχετα αν κατά τη γνώμη μου δεν αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να απαντήσουν στα ζητήματα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης ή για το δημόσιο σύστημα υγείας, όταν πέφτουν στην οικονομία ακόμη και με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο, εκ των πραγμάτων δημιουργούν μια πρόσκαιρη μεγέθυνση».

Έπειτα, υπογράμμισε: «Αυτό το εντοπίζω ως ένα στοιχείο που θα έπρεπε να το είχαμε ενσωματώσει στις απόψεις μας», ενώ επεσήμανε: «Βεβαίως, για να λέμε και "τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη", ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου. Εγώ ήμουν στη μειοψηφία από ένα σημείο κι έπειτα». Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως «στο "μετατραυματικό" σοκ που ζούμε προσπαθούμε με έναν συντεταγμένο, ενωτικό τρόπο να μην αποφύγουμε την αναγκαία συζήτηση, αλλά να κάνουμε και τα αναγκαία βήματα έτσι ώστε να δώσουμε μια προοπτική».

Επιπλέον ανέφερε: «Νομίζω ότι μια πειστική πρόταση διακυβέρνησης, σε ένα σοβαρό κόμμα, προϋποθέτει να κουβεντιαστεί σε βάθος», λέγοντας, διερωτώμενος, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε κατά κόρον στο Κέντρο. Αυτό έκανε στην κεντρική του εκφώνηση. Δεν ήταν πειστικός;»

Κριτική στη διατύπωση της αντιπολιτευτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης άσκησε κριτική στη διατύπωση της αντιπολιτευτικής του πρότασης, φέρνοντας ως παράδειγμα τα εργασιακά, για τα οποία ήταν υπεύθυνη ως Τομεάρχης η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Στα εργασιακά θέματα, υπήρξαν ή υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίες αυτήν τη στιγμή πλήττονται από το πισωγύρισμα που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Το είδαμε πρόσφατα με τους εργαζόμενους στον τουρισμό, αυτές τις συνθήκες γαλέρας σε έναν κλάδο που ανθεί, που είναι δυναμικός. Επομένως, ήθελε μια πιο αιχμηρή προγραμματική πρόταση. Αυτό είναι το διά ταύτα, αυτό πρέπει να εκπέμπεις, αυτό καταλαβαίνει ο κόσμος».

Ως παράδειγμα έφερε και το ασφαλιστικό που είχε αναλάβει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, υπενθυμίζεται, πως είχε προτείνει να αυξηθούν οι κρατήσεις στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών: «Κορυφαίο ζήτημα ήταν το ασφαλιστικό. Πόσο ζημιά μάς έκανε την τελευταία εβδομάδα; Προχτές, στην Πολιτική Γραμματεία, έθεσα ένα ερώτημα. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε καταλήξει σε μία άποψη για το ποια ήταν τα λάθη μας και ποια όχι; Ναι μεν ήμασταν αναγκασμένοι να καλύψουμε τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, ωστόσο η σύνδεση -για παράδειγμα- των ασφαλιστικών εισφορών με τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν λάθος. Το είπαμε ποτέ αυτό; Επισήμως εννοώ. Με αυτήν την έννοια έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποτίμηση στην ώρα της».

Κατά τον κ. Σκουρλέτη, «οι ισοπεδωτικές προσεγγίσεις δεν βοηθούν. Υπήρξαν καλές στιγμές την προηγούμενη περίοδο» εκτίμησε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, ενώ για την απλή αναλογική είπε πως «ήταν μεγάλη ευκαιρία», αλλά «έγινε κακή διαχείρισή της». Τέλος, κατέληξε λέγοντας: «Ξέραμε από το ’16 ότι ήταν το επόμενο εκλογικό σύστημα. Για να αποδώσει η απλή αναλογική, προϋπέθετε να δημιουργηθούν όροι και προϋποθέσεις προγραμματικής σύγκλισης. Δεν δημιουργούνται από μόνες τους, παίρνεις τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες».