Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να ξεφεύγει εξαιτίας της στάσης του Αλέξη Τσίπρα και της απόφασής του να παραιτηθεί και να μην παραμείνει μέχρι να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την εκλογή νέου προέδρου στο κόμμα. Το φάντασμα της διάσπασης πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου, την ώρα που στελέχη ζουν στον αστερισμό μιας μελλοντικής επιστροφής του ως… παράκλητου.

Τάσεις και συνιστώσες –που επανεμφανίστηκαν– ζουν στον ρυθμό των ζυμώσεων ενώ οι –κατά το παρελθόν– επονομαζόμενοι «αλεξιπτωτιστές», που παρεισέφρησαν στο κόμμα, δείχνουν ήδη ν’ αναζητούν λύσεις δεξιότερα της… Αριστεράς.

Νυν και πρώην βουλευτές, στελέχη της Κουμουνδούρου, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας αλλά και σύνεδροι, επιδίδονται σε μπαράζ συναντήσεων στο πλαίσιο αναζήτησης διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα, την ώρα όμως που το σενάριο της επιστροφής του στο προσεχές μέλλον πέφτει στο τραπέζι και αναπαράγεται σε όλες τις συναντήσεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα δεν είναι απλώς το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι και το πού θα πάει το κόμμα. Το ερώτημα για το πού θα στρέψει το τιμόνι ο επόμενος πρόεδρος ταλανίζει σύσσωμο το στελεχιακό δυναμικό δεδομένης της αδυναμίας να καθοριστεί μια γραμμή που θα ακολουθηθεί από όλες τις τάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα συμπαγές κόμμα. Η βάση του ουδέποτε λειτουργούσε με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Κάτι που μεγεθύνθηκε όσο τα ποσοστά αυξάνονταν μέσα στην κρίση. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που τώρα αριθμεί μόλις 47 βουλευτές, υπάρχει αδυναμία χάραξης μιας κοινής γραμμής και απαιτήθηκε η παρέμβαση στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα για να δοθεί γραμμή αναφορικά με την επιλογή του Σωκράτη Φάμελλου στη θέση του επικεφαλής της.

Και αυτό την ώρα που άλλοι στενοί συνεργάτες τουδεν γνώριζαν για τις προθέσεις του προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Νίκου Παππά, τον οποίο ο Τσίπρας στήριξε μέχρι τέλους, αλλά τώρα εμφανίσθηκε να μην είχε εικόνα για τις προθέσεις του.

Ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια διάσπαση της ΚΟ το προσεχές διάστημα. Το ενδεχόμενο να φύγουν κάποιοι βουλευτές μαζί με στελέχη, που ήδη δείχνουν διατεθειμένα να κουνήσουν μαντίλι, είναι ορατό. Και αν αυτόςο αριθμός είναι πάνω από 10, τότε ο φόβος μετατρέπεται σε τρόμο μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η δεύτερη θέση στην παρούσα Βουλή.

Ο παράκλητος

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λίγα τα στελέχη που θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει. Ή ότι θα δημιουργήσει έναν δικό του καινούργιο φορέα. Μάλιστα, τα στελέχη αυτά αποτρέπουν δικούς τους… ανθρώπους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη διαδοχή, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα καούν ενόψει των κινήσεων που αναμένουν από τον πρώην, πλέον, πρόεδρο του κόμματος.

Είναι τα ίδια στελέχη που καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του και να κάνει ένα… νεύμα προκειμένου να τηρήσουν και αυτά με τη σειρά τους την αναγκαία στάση αναμονής.

Ο Αλέξης Τσίπρας προς το παρόν δεν προτίθεται να κάνει οποιαδήποτε κίνηση. Όσο πιο μεγάλο γίνεται το μπάχαλο τόσο πιο πολλές θα είναι και οι εκκλήσεις για την επιστροφή του ή για την ανάληψη πρωτοβουλιών. Αυτό που θεωρείται σίγουρο πάντως είναι πως δεν προτίθεται να… συνταξιοδοτηθεί από την ηλικία των 49 ετών.