Ο Διονύσης Τεμπονέρας κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία επιρρίπτει ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα και κάνει λόγο για στρατηγική ήττα, την οποία ουδείς είδε να έρχεται. Δηλώνει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να διαβάσει τις κοινωνικές ανάγκες και πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στη θέση του.

Προτείνει, δε, το συνέδριο και η εκλογή νέου προέδρου να γίνουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές – για να μη χρεωθεί ο νέος πρόεδρος μια ακόμη βαριά ήττα με το «καλημέρα». Ενώ, αντιγράφοντας Μπαντιού και Ζίζεκ, κάνει λόγο για την περίφημη «υπόθεση», λέγοντας ότι πρέπει να μείνει ζωντανή για το καλό της κοινωνίας.

Η μακροσκελής και γεμάτη βερμπαλισμούς εισήγηση Τεμπονέρα μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: too little too late. Θα ειπωθούν πολλά κατά την περίφημη «ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ». Τα περισσότερα δίχως κανένα νόημα ή με νόημα, αλλά δίχως καμία πρακτική χρησιμότητα. Αδιαμφισβήτητα, η εισήγηση Τεμπονέρα παίρνει ήδη περίοπτη θέση στο πάνθεον. 

Τους τα είπε και ό,τι γίνει

Πάντως, προκάλεσε μια κάποια αίσθηση η παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα. Κυρίως διότι επρόκειτο περί ηχηρής διαφοροποίησης από τα αποφασισθέντα. 

Ο Τεμπονέρας είναι ένα νέο στέλεχος που, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα, τοποθετήθηκε μάλιστα επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος για την αναμέτρηση του Ιουνίου. Ανήκει στο «ρεύμα ιδεών» ΡΕΝΕ (Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα), το οποίο οραματίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ να ηγείται της Κεντροαριστεράς, μαζί με τον Π. Ρήγα, Α. Κοτσακά, Ν. Σκορίνη και λοιπούς. 

Μετά το «παραμέρισμα» Τσίπρα, ακούστηκε ότι είναι φαβορί για την ηγεσία του κόμματος, μαζί με Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν σθεναρές αντιρρήσεις για την υποψηφιότητά του επειδή δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής και αν αναλάβει πρόεδρος θα επαναληφθούν στη Βουλή φαινόμενα τύπου Ανδρουλάκη, δηλαδή να μην μπορεί να εκπροσωπήσει κοινοβουλευτικά το κόμμα για μία ολόκληρη τετραετία. Ετσι, η διαφοροποίησή του φαντάζει μονόδρομος, τουλάχιστον για να έχει να λέει «εγώ σας τα ’λεγα, σύντροφοι».