Δεν περνά μέρα χωρίς ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενη κυρίως από ενδογενείς αιτίες. Τις τελευταίες ώρες το πιο πολυσυζητημένο –για το κόμμα– τρολ του τελευταίου καιρού έγραψε το εξής απίστευτο για την εσωκομματική αντιπολίτευση: «Για κάθε Φίλη, Βίτσα, Δρίτσα, Σκουρλέτη, Τζουμάκα που θα παίρνει παπούτσι, εκατοντάδες προοδευτικοί ψηφοφόροι θα προσέρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Αν πάρει πόδι κι ο Τσακαλώτος με το υπόλοιπο παρεάκι, οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ θα υποδεχτούν τους χιλιάδες που οδήγησαν κάποτε στο 36%». Αμέσως μετά άρχισε ένας μαραθώνιος τηλεφωνημάτων μεταξύ των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν την κίνηση. Πολλοί της αριστερής ομάδας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο προκλητικό τιτίβισμα ήταν απάντηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα όσα είπε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εκεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν «έθαψε τσεκούρι του πολέμου» και διερωτήθηκε πώς θα μπορέσει να προχωρήσει η ενότητα με διαγραφές. Ο κ. Τσακαλώτος άφησε αιχμές για την τεκμηρίωση του αντιπολιτευτικού λόγου αναφορικά με τον προϋπολογισμό από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε πως υπάρχουν εκκρεμότητες στη φορολογική πολιτική που δεν έχουν επιλυθεί από το 2019. «Αν είναι να συζητήσουμε σοβαρά για τον προϋπολογισμό, να συζητήσουμε σοβαρά και για τη φορολογία». Υπάρχουν αντιφάσεις μέσα στο κόμμα μας που πρέπει να επιλυθούν», ανέφερε αφήνοντας αιχμές για τους Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη. Ο βουλευτής άσκησε κριτική και για το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είχε διευκρινιστεί εάν όσα προτείνονταν είχαν άξονα ενός έτους ή τετραετίας. Η Εφη Αχτσιόγλου άκουγε, μέχρι την ώρα που αποχώρησε, χωρίς να μιλήσει.

Διαδικτυακός πόλεμος

Σε ένα κόμμα σχεδόν «τρολ», τη σκυτάλη πήρε άλλο διαδικτυακό μετερίζι –πολακικού τύπου– που έγραψε ξεκάθαρα: «Οταν τα κανάλια παίζουν υποκλοπές εννέα λεπτά στο δελτίο ειδήσεων, ο Τσακαλώτος μιλάει για τις παραπομπές στον ΣΥΡΙΖΑ και βοηθάει Μητσοτάκη». Πράβντα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε μεγάλη εφημερίδα η Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ – χωρίς να θέσει θέμα για την εκεί παρουσία της ο Παύλος Πολάκης, όπως είχε πράξει για τον Θοδωρή Δρίτσα. Η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να συνδέσει την εφημερίδα με προειλημμένες αποφάσεις στελεχών «να κάνουν το κόμμα καλοκαιρινό», όπως χαρακτηριστικά είπε. Το γάντι σήκωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που είπε ότι οι απόψεις Τζάκρη είναι «ανακόλουθες με την τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Ενας παλιός γνώριμος

Τις τελευταίες ώρες μια έντονη φημολογία «τρέχει » στην επικοινωνιακή αγορά για την επανεμφάνιση ενός παλιού γνώριμου στα συριζαϊκά δρώμενα. Ενα πρόσωπο από το κυβερνητικό και όχι μόνο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκε στο επίκεντρο των αποκαλύψεων για το «ΣΥΡΙΖΑ channel». Πρόκειται για τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου ή αλλιώς με την κωδική ονομασία «Α2». Ο κ. Αρτεμίου διαχρονικά δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο: Είχε εντοπιστεί εδώ και χρόνια ως ο άνθρωπος που ήταν δίπλα στον ηγετικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και συχνά με τον στενό συνεργάτη του κ. Παππά, Μανώλη Πετσίτη, διαχειρίζονταν αμφιλεγόμενα θέματα, όπως οι σχέσεις του κόμματος με το καθεστώς της Βενεζουέλας, οι δραστηριότητες στην Κύπρο κ.ά. Από το 2014 ο σχεδόν εξ απορρήτων και παλιός συμμαθητής του κ. Παππά, κ. Πετσίτης, ήταν φορολογικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του κ. Αρτεμίου και των συνεργατών του δικηγόρων Λάμπρου Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου. Για χρόνια ο κ. Αρτεμίου βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλης έρευνας των ελληνικών και κυπριακών αρχών για εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται σε εμβάσματα που τροφοδοτούσαν μεταξύ άλλων και τον τραπεζικό λογαριασμό του κ. Πετσίτη. Η αλληλουχία των διασυνδέσεων δεν έχει τέλος, καθώς εμπλέκεται και το ΑΚΕΛ, το αριστερό κόμμα της Κύπρου, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στενές σχέσεις.

Καπνός και φωτιά

Τον Φεβρουάριο του 2015 ο νεοεκλεγείς στην πρωθυπουργία Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται τη Λευκωσία συνοδευόμενος και από τον Νίκο Παππά. Ο τότε υπουργός Επικρατείας υποβάλλει αίτημα στο κυπριακό υπουργείο Δικαιοσύνης να επισκεφθεί στις φυλακές έναν στενό φίλο του, τον Βενιζέλο Ζανέτο, ο οποίος ήταν επί χρόνια οικονομικός διευθυντής του ΑΚΕΛ και αποδεδειγμένα διέθετε στενές σχέσεις και πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες με τους δικηγόρους Αρτεμίου και Πιερή. Τις τελευταίες ώρες κάποιες πληροφορίες μιλούν για την έμμεση χρηματοδότηση από τους παραπάνω δύο διαδικτυακών θυλάκων που ήδη λειτουργούν, με στόχο την παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν και κάποιοι στο προεδρικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν τέτοιο ενδεχόμενο, οι πολλές διαψεύσεις που υπάρχουν στη μιντιακή αγορά για το συγκεκριμένο θέμα μάλλον ερμηνεύονται με το γνωστό «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Με τις αναταράξεις που θα υπάρξουν το αμέσως προσεχές διάστημα στα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της οικονομικής στενότητας, είναι λογικό κάποιοι κύκλοι να αναζητούν μιντιακές επάλξεις για την όποια αναμέτρησή τους με την αριστερή αντιπολίτευση. Απλά ενώ στο παρελθόν αυτές οι τακτικές κόντεψαν να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα, σήμερα αυτές οι πρακτικές μπορεί να βάλουν τους τίτλους τέλους σε ένα μάλλον μικρό κόμμα που διαλύεται «στα εξ ων συνετέθη»…