Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στους δημοσιογράφους Μάκη Προβατά και Στέλλα Παπαμιχαήλ. Ερωτηθείς για τις εσωκομματικές έριδες και το ενδεχόμενο της διάσπασης, ο Γιώργος Τσίπρας απάντησε ότι το ενδεχόμενο της διάσπασης, δεν τον φοβίζει, καθώς κατά την εκτίμησή του, δεν θα φύγουν οι μισοί σε ενδεχόμενη διάσπαση, αλλά ορισμένοι λίγοι. Απορρίπτει επίσης το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αποκαλώντας το «φθαρμένο κόμμα», φέρον αρνητικό φορτίο, με το οποίο δεν πρέπει να συσχετιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάλεσε τον Χρήστο Σπίρτζη να πάει εκείνος στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον το επιθυμεί.

Η κριτική του Γιώργου Τσίπρα έχει μια σωστή βάση: το ΠΑΣΟΚ είναι όντως φθαρμένο, το οποίο φέρει βαρύ αρνητικό φορτίο, πράγμα που φάνηκε με την αδυναμία του να αποσπάσει την ψήφο των δυσαρεστημένων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, από τις 14 μονάδες που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 2019, το ΠΑΣΟΚ πήρε αμελητέο ποσοστό. Αυτό όμως που αποτυγχάνει να δει στην πολιτική του ανάλυση, είναι ότι η διεύρυνση που προσπάθησε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, περιελάμβανε ακριβώς αυτά τα στελέχη που φέρουν το αρνητικό φορτίο του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας έφερε τα «τοξικά στοιχεία» ενός καταδικασμένου πολιτικού σχηματισμού, προκειμένου να διευρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για «κίνηση μεγάλου παίκτου»!

Ίσως αυτό που δεν μπόρεσαν ποτέ να αναλύσουν στον ΣΥΡΙΖΑ -πέραν όλων των άλλων, ακόμη και τους λόγους για τους οποίους έγιναν κυβέρνηση το 2015- είναι το φαινόμενο του «PASOKification», δηλαδή της κατάρρευσης των κεντροαριστερών σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, κατά την περασμένη δεκαετία. Προφανώς, όταν σου έρχονται κέρδη ουρανοκατέβατα, δεν κάνεις και πολλές ερωτήσεις, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για αδιανόητο ερασιτεχνισμό.

Ουδέποτε σκέφτηκαν ότι έκαναν «μετάγγιση» του προβλήματος από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε και σκέφτηκαν ότι ίσως αυτός να ήταν ανάμεσα στους λόγους, που ο Αλέξης Τσίπρας συνεχώς έχανε ποσοστά. Έφεραν τους «κηπουρούς του ΓΑΠ», ο οποίος την περασμένη δεκαετία καταδικάστηκε και τελείωσε πολιτικά, με την ελπίδα να αυξήσουν τα ποσοστά τους! Εάν πραγματικά είχαν την παραμικρή πολιτική οξυδέρκεια, θα έπρεπε ήδη να ανησυχούν για το δικό τους «PASOKification», μιας και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις -κι ενώ πράγματι το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει πολλές μονάδες από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ- ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει ακόμη περισσότερο -και από το πενιχρό ποσοστό που απέσπασε στις εθνικές εκλογές- αγγίζοντας μετά βίας πλέον το 15%. 

Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα

Στέλλα Παπαμιχαήλ: «Σας φοβίζει η διάσπαση;»

Γιώργος Τσίπρας: «Θα ήταν πολύ καλύτερο να μην είχαμε φτάσει ως εδώ, να πηγαίνουμε σε διάσπαση, αλλά δεν με φοβίζει. Αυτό που με φοβίζει είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει πρόσωπο και θα ξαναπείσει την μεγάλη προοδευτική παράταξη. Αυτό με φοβίζει. Αυτό είτε γίνει με διάσπαση, είτε γίνει χωρίς, είναι δευτερεύον. Το βασικό είναι να ξανακερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα 50% του ελληνικού λαού, γιατί για αυτό συζητάμε - προοδευτική παράταξη».

Στέλλα Παπαμιχαήλ: «Είτε με όλους, είτε με κάποιους, μας λέτε».

Γιώργος Τσίπρας: «Είτε με όλους, είτε με τους περισσότερους. Δεν είναι "κάποιοι"».

Μάκης Προβατάς: «Το 50% μου μοιάζει με πρόταση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Το 50% δεν μπορεί να το πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν το πήρε ούτε στα καλύτερά του».

Γιώργος Τσίπρας: «Παραδοσιακά υπάρχει πάνω από ένα 50% του ελληνικού λαού, που ψήφιζε γενικά αριστερά και προοδευτικά κόμματα».

Μάκης Προβατάς: «Θα ήσασταν υπέρ μιας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, μιας που είδαμε και αυτό το πρώτο βήμα στις δημοτικές εκλογές; Τύπου συνεργασία ότι "πάμε να απευθυνθούμε μαζί στον προοδευτικό κόσμο"».

Γιώργος Τσίπρας: «Όχι, όχι. Αυτό έχει τελειώσει. Καταρχήν δεν το θέλει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε κι εμείς το θέλουμε, έχει τελειώσει αυτό το πράγμα».

Στέλλα Παπαμιχαήλ: «Γιατί ο κύριος Σπίρτζης το πρότεινε και για τις ευρωεκλογές, για κοινό ψηφοδέλτιο».

Γιώργος Τσίπρας: «Ο κύριος Σπίρτζης αν θέλει, μπορεί να πάει στο ΠΑΣΟΚ. Έχει όλο το ελεύθερο, άμα θέλει να πάει. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Είναι ένα φθαρμένο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπορέσει ποτέ -κι αυτό αποδείχτηκε στις εκλογές- να εκφράσει αυτόν τον κόσμο και δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς, να φορτωθούμε αυτό το αρνητικό φορτίο. Εμείς πρέπει να μετασχηματιστούμε, να ξαναγίνουμε αυτό που ήμασταν και πολύ καλύτερα».

Μάκης Προβατάς: «Στην πορεία προς τα εμπρός, θεωρείτε βαρίδι την πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ;»

Γιώργος Τσίπρας: «Όχι την συνεργασία, το να φορτωθούμε εμείς ένα αρνητικό φορτίο που εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ. Εμείς καταρρεύσαμε από το 32% στο 17,8%, είναι περίπου τα μισά. Τι τσίμπησε απ' αυτό το ΠΑΣΟΚ; 1,5%; 2%; Προφανώς δεν μπορεί να αποκτήσει δυναμική, δηλαδή να ξανακερδίσει κόσμο, γιατί είναι καταδικασμένο. Ο περισσότερος κόσμος που ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ -και που ο ίδιος αυτοκριτικά λέω ότι θα έπρεπε να τον είχαμε αγκαλιάσει περισσότερο, δηλαδή να έχουμε οσμωθεί μεταξύ μας και να καταλήξουμε σε κάτι κοινό- ο περισσότερος απ' αυτόν τον κόσμο, δεν ξαναγυρνάει στο ΠΑΣΟΚ, ό,τι και να γίνει. Έστω ότι διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ξαναγυρίσει στο ΠΑΣΟΚ. Θα πάει σπίτι του».