Επιμένει για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Πέτρος Παππάς, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ACTION 24, στους δημοσιογράφους Γώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού. Η δήλωσή του για τις εν λόγω διαγραφές στελεχών -αν και πολύ περιφραστική, ήταν ξεκάθαρη- καθώς είπε ότι «κάποιες φωνές κρατούν τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω» και ότι «αυτές οι φωνές θα απομονωθούν τόσο από την κοινωνία, όσο και από τα όργανα του κόμματος». Το ενδεχόμενο να κάνει πίσω ο Στέφανος Κασσελάκης και να ζητήσει μικρότερη ποινή δεν φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι, εκτός και αν κάνουν την αυτοκριτική τους δημοσίως, πράγμα που δεν φαίνεται να έχει πιθανότητα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όλη αυτή κατάσταση, καθώς όλα τα νεόκοπα στελέχη, απαιτούν εκκαθάριση σταλινικού τύπου για την «παλιά φρουρά» του κόμματος, η οποία ήταν εκείνη που το έφτιαξε. Εάν συνυπολογίσει κανείς και την εκκωφαντική αφωνία του Αλέξη Τσίπρα για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του κόμματος, ευλόγως υποθέτει ότι ο στόχος της διεύρυνσης τελικώς επετεύχθη: να εκκαθαριστούν τα «αντιδραστικά στοιχεία» με συνοπτικές διαδικασίες. Μόνο στο χρονικό πλαίσιο δεν του βγήκε ο σχεδιασμός του Αλέξη, αφού πλέον δεν είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και πάλι -όπως λέει και το γνωμικό- «γελάει καλύτερα, αυτός που γελάει τελευταίος» και ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να έχει «ξεραθεί» στο γέλιο με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Γιώργος Κακούσης: «Κύριε Παππά, πώς σας φάνηκε η τοποθέτηση της συναδέλφου σας χθες, της κυρίας Τζάκρη, ότι πρέπει να μην υπάρχει κανένας δισταγμός στις διαγραφές, πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να δείξει αδυναμία ο πρόεδρός σας απέναντι στους τέσσερεις που έχουν παραπεμφθεί στα όργανα;» 

Πέτρος Παππάς: «Εγώ νομίζω ότι αυτό που αφορά την κοινή γνώμη, είναι να ξεπεράσουμε αυτή την εσωτερική διαμάχη. Μάλλον, δεν ενδιαφέρει κανέναν. Πρέπει να συνομολογήσουμε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν καινούριο πρόεδρο και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει ριζικά προκειμένου να αντιστοιχιστεί στην κοινωνία, προκειμένου να μην έχει άλλα κακά εκλογικά αποτελέσματα, όπως ήταν τα τελευταία».

Γιώργος Κακούσης: «Βοηθούν αυτές οι παρεμβάσεις και τοποθετήσεις στελεχών που είναι κοντά στον πρόεδρο; Η κυρία Τζάκρη είναι στον στενό πυρήνα των συνεργατών του».

Πέτρος Παππάς: «Αν όλοι συνομολογήσουμε σε αυτά τα δυο, θα προχωρήσουμε μπροστά και θα κάνουμε αυτό για το οποίο μας έχει τάξει ο ελληνικός λαός, δηλαδή αντιπολίτευση για τα κρίσιμα θέματα τα οποία αφορούν τους πολίτες. Κάποιες μεμονωμένες φωνές, πιθανότατα να μην μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία, λόγω δικής τους επιλογής. Αυτές οι φωνές θα απομονωθούν τόσο από την κοινωνία, όσο και από τα όργανα του κόμματος». 

Άννα Λιβαθυνού: «Άρα, θα πρέπει να προχωρήσει ο κύριος Κασσελάκης σε αυτές τις διαγραφές; Να μην τις πάρει πίσω εννοώ». 

Πέτρος Παππάς: «Όσο συνομολογούμε στα αναγκαία και όσο δεν αναγνωρίζουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες συμμετείχαν όλα τα στελέχη, αυτές οι μεμονωμένες παραφωνίες οι οποίες αφήνουν και κρατάνε πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».

Άννα Λιβαθυνού: «Ακούσαμε και τον κύριο Τσακαλώτο που είπε ότι "πρέπει να υπάρξει ενότητα και να είμαστε όλοι ενωμένοι μέσα στο κόμμα", αλλά δεν ξέρω μετά από τέτοιου είδους δηλώσεις και τοποθετήσεις, εάν είναι εύκολο να υπάρχει αυτό».

Πέτρος Παππάς: «Η ενότητα, κυρία Λιβαθυνού, έχει δυο προϋποθέσεις: να αναγνωρίσουμε τη δημοκρατική διαδικασία και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν καινούριο πρόεδρο και να αναγνωρίσουμε την ανάγκη του να αλλάξουμε ριζικά. Η ενότητα έχει αυτή την προϋπόθεση. Αν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση, προχωράμε. Εγώ θεωρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία του στελεχιακού δυναμικού και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, θα παραμείνει ενωμένη και θα κάνει αυτό το απαραίτητο άλμα προς το μέλον».

Γιώργος Κακούσης: «Άρα, ή δήλωση μετάνοιας - αποδοχής εν πάσει περιπτώσει του προέδρου, ή εκτός κόμματος. Αυτό καταλαβαίνω εγώ».

Πέτρος Παππάς: «Δεν υπάρχει κόμμα του οποίου τα στελέχη να μην αποδέχονται τον εκλεγμένο από μια πρόσφατη δημοκρατική διαδικασία πρόεδρο. Είναι ακατανόητο κάποιος να ζητάει κάτι τέτοιο».

Άννα Λιβαθυνού: «Άρα δεν θα τις πάρει πίσω - συμφωνείτε κι εσείς με αυτή την άποψη».

Πέτρος Παππάς: «Εγώ είπα ποια είναι η προϋπόθεση (...) αν δεν υπάρχει αυτό, δεν νοείται οποιαδήποτε άλλη συζήτηση».