Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση πολιτικού αρχηγού. Σε κάποια θέματα ακολουθεί το δόγμα Πολάκη, σηκώνοντας τους τόνους και ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή «για όλα φταίνε τα ΜΜΕ». Ενίοτε κάνει και δηλώσεις με φρασεολογία Πολάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων διάφορα χαριτωμένα όπως «τόσα χρόνια τα ΜΜΕ της προπαγάνδας του Μαξίμου προσπαθούν να μας πείσουν ότι ζούμε σε μια άλλη πραγματικότητα…».
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Ο κ. Κασσελάκης είναι το πρόσωπο που σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, προβάλλεται στο έπακρο, με πληθώρα δημοσιευμάτων, τα των οποίων έχουν life style αναφορές. Οι παρουσίες του σε διάφορα «πλουτοκρατικά» –σύμφωνα με μεγάλο σε ηλικία στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ– γκαλά και δεξιώσεις, τυγχάνουν προβολής πολύ μεγαλύτερης ακόμα και από θεσμικά πολιτικά πρόσωπα.
Πρόσφατα μάλιστα έσπευσε να υποβάλλει τα… σέβη του σε ολιγάρχη που γιόρταζε τα γενέθλιά του, με οίνο εκλεκτό και καπνό πανάκριβων πούρων, ενώ ο ενθουσιασμός των συνδαιτημόνων γέμιζε με ιλαρότητα την αίθουσα.
Και όμως ο Στέφανος Κασσελάκης ενοχλείται από κάποια δημοσιεύματα, διότι μάλλον θέλει να καθορίζει αυτός το τι θα προβάλλεται για τον ίδιον. Προτιμά τα ανάλαφρα θέματα και όχι όσα τον στενοχωρούν. Ακολουθεί έτσι κατά γράμμα την πολιτική δυσανεξία του κόμματός του προς τα ΜΜΕ, μια στάση που περιλαμβάνει την προσπάθεια ελέγχου «των αρμών της εξουσίας» και τα συριζοκάναλα των τηλεοπτικών αδειών, για να φτάσει μέχρι το 13-0 του Ειδικού Δικαστηρίου.
Παραλίγο τηλε-διαγραφή
Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη, καθώς τα μέλη της ήταν διακοπές σε διάφορα νησιά, προκειμένου να εξετάσει την επιστολή-καταγγελία των 70 μελών του κόμματος με την οποία ζητούν τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη.
Ωστόσο, παρά τις πιέσεις Κασσελάκη για «ξεκαθάρισμα», η Επιτροπή αρκέστηκε στην επίπληξη, δίνοντας του μια τελευταία ευκαιρία. Μάλιστα η «ποινή» επιβλήθηκε γιατί όπως τονίζουν, ο πρώην υπουργός δεν εμφανίζεται στα όργανα, ενώ βρίσκει χρόνο για τηλεοπτικές εμφανίσεις. Σε ότι αφορά την ουσία της καταγγελίας, αυτή θα εξεταστεί σε νέα συνεδρίαση, μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Θυμίζουμε ότι στην επιστολή τους τα 70 στελέχη υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι ο Χρήστος Σπίρτζης λειτουργεί «με ατομική ατζέντα, αμφισβητώντας ανοιχτά τόσο την επάρκεια του νεοεκλεγέντος προέδρου να επιτύχει τον στόχο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, όσο και τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει τον κυρίαρχο πόλο που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη και της νεοδεξιάς».
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός, επιλέγοντας την απαξίωση, είχε προαναγγείλει ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση, παρότι προσκλήθηκε να καταθέσει τη γνώμη του. «Είναι παράξενο ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας λειτουργεί 5 Αυγούστου. Της δίνω συγχαρητήρια, αλλά εγώ δεν έχω διαθεσιμότητα, όπως δεν έχει και ο πρόεδρός μας», είπε και συμπλήρωσε: «Η Επιτροπή Δεοντολογίας φαντάζομαι θα καλέσει και θα εξετάσει τους 70 που με καταγγέλλουν και θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή […] Αν διαγραφώ επειδή δηλαδή είπα την άποψή μου, θα είναι μεγάλη μου τιμή!»
«Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδριάζει σχεδόν κάθε Τρίτη. Επομένως δεν έχουμε εκτάκτως ένα Πειθαρχικό, είναι προγραμματισμένη», είπε η εκπρόσωπος Τύπου, Βούλα Κεχαγιά, και συμπλήρωσε: «Ο κ. Σπίρτζης έχει στείλει γραπτό κείμενο στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δεν γνωρίζω το περιεχόμενο. Εξ όσων αντιλήφθηκα από τις δηλώσεις του, θεωρεί ότι δεν είναι τόσο σημαντικό να δώσει εξηγήσεις και ότι είναι καλύτερα να εκφράζει τις απόψεις του για μείζονα ζητήματα δημοσίως. Είναι θέμα του κ. Σπίρτζη, αλλά και της Επιτροπής πώς θα αξιολογήσει τη μη προσέλευσή του και το όλο θέμα που έχει προκύψει μετά την καταγγελία. Δεν είμαι μέλος της εν λόγω Επιτροπής, ούτε συνομιλώ με τα μέλη».
Ο πρώην υπουργός ξαναπροκάλεσε την Κουμουνδούρου λέγοντας: «Νομίζω ότι αυτό που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και πολύ καιρό, το να υπάρχει, με ευθύνη μιας συγκεκριμένης ομάδας, ενασχόληση με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι με τα πολιτικά εγκλήματα που κάνει η κυβέρνηση, είναι λάθος τακτική και την πληρώσαμε στις πρόσφατες ευρωεκλογές».
Ορατές είναι πλέον και οι παρενέργειες από την αποκάλυψη για την παράνομη και αυθαίρετη πισίνα στο εξοχικό Κασσελάκη, στις Σπέτσες. Πάλι ο Χρήστος Σπίρτζης –που δεν αφήνει να πέσει τίποτα κάτω– είπε ότι «οι άνθρωποι που εμπλέκονται με την πολιτική δεν πρέπει να βάζουν τους συντρόφους τους και το κόμμα τους να απολογούνται για εκείνους», ενώ, μιλώντας ως πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ, υπενθύμισε με νόημα πως «από τον προοδευτικό κόσμο υπήρχαν πολλές χαρισματικές προσωπικότητες που έδωσαν μάχη για να μη χαθεί η πολιτιστική κληρονομιά μας», μνημονεύοντας τη Μελίνα Μερκούρη, τον Αντώνη Τρίτση και τον Νίκο Σηφουνάκη.
Σε ένα ακόμα διαλυτικό φαινόμενο, αυτό της διένεξης Παύλου Πολάκη-Αθηνάς Λινού, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός επέστρεψε με νέα παρέμβαση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Χριστιανική ηθική και αστική νομιμότης… η κυρία Λινού μας… ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΒΕΒΑΙΑ».
Ερχεται το ξήλωμα
Τέλος, υπάρχει και το μέτωπο της πιθανής αντικατάστασης του Σωκράτη Φάμελλου από τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως πρόσωπα που θα μπορούσαν να τον διαδεχθούν λογίζονται οι Νίκος Παππάς και Ρένα Δούρου, αλλά και η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, η ηγετική εμφάνιση της οποίας, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή ως εισηγήτριας και η διάχυση της τοποθέτησής της διά του επικοινωνιακού μηχανισμού της Κουμουνδούρου, φούντωσαν ακόμα περισσότερο τα σχετικά σενάρια.