Μια τελευταία ευκαιρία να απολογηθεί για όσα έχει πει κατά καιρούς δίνει στον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Επιτροπή Δεοντολογίας του έδωσε τελική προθεσμία έως τις 23 Αυγούστου να παρουσιαστεί ενώπιον της για να δώσει εξηγήσεις, καθώς ο Χρήστος Σπίρτζης δεν το έκανε την Τρίτη όπως ήταν προγραμματισμένο και όπως είχει προαναγγείλει ο ίδιος. 

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε, πάντως, να επιβάλει επίπληξη για ασέβεια στον πρώην υπουργό για το γεγονός ότι δεν έχει προσέλθει προς εξηγήσεις στο πειθαρχικό όργανο, μολονότι έχουν μεσολαβήσει 20 ημέρες από την καταγγελία 70 μελών εις βάρος του για αντικαταστατική συμπεριφορά. 

Πηγές της Κουμουνδούρου εξέφρασαν την ευχή ότι ο Χρήστος Σπίρτζης θα βρει χρόνο ανάμεσα στις τηλεοπτικές του υποχρεώσεις, όπως είπαν ειρωνικά, για να εμφανιστεί ενώπιον του οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρώην υπουργός, πάντως, εμφανίζεται βέβαιος ότι δεν θα διαγραφεί. Επισήμανε μάλιστα ότι στα δημοκρατικά κόμματα τα στελέχη δεν διαγράφονται όταν εκφράζουν τις απόψεις τους.