Την βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να διαγραφεί στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Χρήστο Τσιγουρή και Χρύσα Φώσκολου. Ο κύριος Σπίρτζης σχολίασε ότι «αυτό που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο -και εδώ και πάρα πολύ καιρό-, να υπάρχει με ευθύνη συγκεκριμένης ομάδας εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μια ενασχόληση και μια προτεραιότητα στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ», φωτογραφίζοντας την «ομάδα Κασσελάκη», η οποία έχει επιδείξει πολύ μεγάλη δυσανεξία στην διαφορετική άποψη και στην κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Είναι σαφές λοιπόν ότι η συγκεκριμένη ομάδα, πιέζει διαρκώς για την διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, για τον οποίο θα συζητηθεί η περίπτωσή του, στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής δεοντολογίας.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν πιστεύει πως θα διαγραφεί, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «όχι, δεν το πιστεύω ότι θα διαγραφώ», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «στα δημοκρατικά προοδευτικά κόμματα -μέχρι στιγμής- δεν υπάρχει διαγραφή γιατί κάποιο στέλεχος του κόμματος, εξέφρασε την άποψή του και την εκτίμησή του, κύριε Τσιγουρή. Βέβαια, όλα είναι ανοιχτά στην πολιτική», ενώ στο σχόλιο του δημοσιογράφου για την αισιοδοξία του Χρήστου Σπίρτζη ότι δεν θα διαγραφεί, εκείνος απάντησε ότι «δεν με ενδιαφέρει, σας μιλάω ειλικρινά. Είναι δευτερεύον θέμα τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με αυτό που γίνεται».

Είναι γνήσια η αδιαφορία του Σπίρτζη για τη διαγραφή του;

Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Περισσότερο μοιάζει με μπλόφα, προκειμένου να μην διαγραφεί μόνος του, σε νεκρό -πολιτικά- χρόνο. Ασχέτως εάν είναι τακτικός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στα μελλοντικά σχέδια του «κολυμβητή του Σουνίου», μια κατά μόνας διαγραφή του δεν θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω εξελίξεις, ενώ θα απαξίωνε ακόμη περισσότερο τον ίδιο ως πολιτική οντότητα. Είναι σαφές ότι το όποιο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, για κατά μέτωπον επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη κατά συνέδριο του κόμματος, χρειάζεται όλες τις «φωνές» των αντιφρονούντων, προκειμένου να φαίνεται μια μαζικότητα στη διαφωνία με την ηγεσία, προκειμένου να επέλθει η νέα διάσπαση. Εάν αρχίσει ο Στέφανος Κασσελάκης και «εκκαθαρίζει» έναν-έναν κατά μόνας τους αντιφρονούντες, δυνητικά θα μπορούσε να αποσαθρώσει το σχέδιο της «ολικής ρήξης» του Αλέξη Τσίπρα. Για αυτό και ο κύριος Σπίρτζης φρόντισε να προκαταλάβει ότι δεν πιστεύει πως θα διαγραφεί, τονίζοντας παράλληλα ότι «στα δημοκρατικά προοδευτικά κόμματα δεν υπάρχει διαγραφή για την άποψη» του εκάστοτε στελέχους, θέλοντας έτσι να αφήσει ανοιχτή την κατηγορία του αυταρχισμού, στην περίπτωση που όντως διαγραφεί. Βέβαια, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να παραθερίζει στη Μύκονο, μάλλον οι περισσότερες πιθανότητες γέρνουν υπέρ της μπλόφας Σπίρτζη.

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Χρήστος Τσιγουρής: «Εσείς όμως είστε στην επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ - έχετε κληθεί να δώσετε εξηγήσεις για δημόσιες τοποθετήσεις σας, εναντίον του προέδρου, έτσι δεν είναι;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Νομίζω ότι αυτό που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο -και εδώ και πάρα πολύ καιρό-, να υπάρχει με ευθύνη συγκεκριμένης ομάδας εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μια ενασχόληση και μια προτεραιότητα στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στα εγκλήματα που κάνει η κυβέρνηση αυτή την περίοδο, κατά την άποψή μου -»

Στράτος Σιμόπουλος: «Πολιτικά εννοείτε». 

Χρήστος Σπίρτζης: «Πολιτικά, ναι, ναι. Και καλά κάνετε και με διορθώνετε. Στα πολίτικά εγκλήματα. Είναι μια πολύ λάθος τακτική και την πληρώσαμε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές».

Χρήστος Τσιγουρής: «Πιστεύετε ότι θα διαγραφείτε;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι, δεν το πιστεύω ότι θα διαγραφώ».

Χρήστος Τσιγουρής: «Γιατί;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Διότι στα δημοκρατικά προοδευτικά κόμματα -μέχρι στιγμής- δεν υπάρχει διαγραφή γιατί κάποιο στέλεχος του κόμματος, εξέφρασε την άποψή του και την εκτίμησή του, κύριε Τσιγουρή. Βέβαια, όλα είναι ανοιχτά στην πολιτική. Η γνώμη μου είναι ότι αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή γενικότερα στην αντιπολίτευση, είναι καταστροφικό. Νομίζω ότι θα έπρεπε να είχαν σηκωθεί τα μανίκια σε όλα τα κόμματα -κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και σε όλα τα άλλα κόμματα- για να υπάρχει ένας δημόσιος διάλογος, προκειμένου να έχουμε ένα νέο πολιτικό πλαίσιο, που θα συμφωνήσουμε. Διότι είναι πλέον χρέος στον ελληνικό λαό και στη χώρα, να αλλάξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». 

Χρήστος Τσιγουρής: «Κρατώ το θάρρος σας και την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθεί τελικά η κατάσταση σε διαγραφή».

Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν με ενδιαφέρει, σας μιλάω ειλικρινά. Είναι δευτερεύον θέμα τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με αυτό που γίνεται».