Οι τελευταίες συντονισμένες κινήσεις της ομάδας των «87», γνωστή και ως «ομάδα Τσίπρα», έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της ηγεσίας, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έχει πλήρη επίγνωση των εσωκομματικών συσχετισμών, να οργανώνεται και να προσπαθεί να διατηρήσει στέρεες τις συμμαχίες του με πρόσωπα της παλαιάς ηγεσίας. Εξάλλου, χωρίς αυτούς, το προσεχές Συνέδριο θα κρύβει για τον ίδιο μόνο αρνητικές εκπλήξεις.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Τα στελέχη της «προεδρικής φρουράς» κατανοούν ότι έχουν ανάγκη τον Παύλο Πολάκη, ενώ οι παλαιότεροι έχουν μάλλον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πρώην υπουργός αισθάνεται πανίσχυρος στο εσωτερικό του κόμματος και έχει ήδη θέσει προς υλοποίηση το σχέδιο του για την αποκαθήλωση Κασσελάκη.
Τόσο η διάσταση που έχει υπάρξει με τον πρώην στενό του συνεργάτη και νυν διευθυντή του προεδρικού γραφείου, Μανώλη Καπνισάκη, όσο και τα προβλήματα που συνεχίζει να δημιουργεί στην Αθηνά Λινού δείχνουν ότι ο αψύς Κρητικός έχει αποφασίσει να εκθέτει συνεχώς τον Κασσελάκη.
Μάλιστα, δείχνει οξύμωρο την ώρα που η «προεδρική φρουρά» ζητάει την αποπομπή υπουργών, όπως πρόσφατα του Αδωνι Γεωργιάδη, να μην αντιδρά στις επιθέσεις Πολάκη στη Λινού. Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος δεν τολμάει να σηκώσει το ανάστημα του απέναντι στον Πολάκη, λέγοντας ότι ο πρώην υπουργός εξακολουθεί να «είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο». «Είναι δίκαιο να μου κάνει κριτική, ενώ είναι διακοπές στη Μύκονο και έχει απλήρωτους εργαζομένους;» αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο Αδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας με τον τρόπο του «πληρωμένη απάντηση» στον Κασσελάκη.
Χαρακτηριστικό της διάλυσης είναι η απόφαση της εκπροσώπου Τύπου Βούλας Κεχαγιά να αναγνωρίσει το έργο της κ. Λινού, «αδειάζοντας» έτσι τον πρόεδρο του κόμματος: «Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε μια αντιπαράθεση δύο στελεχών, μια βουλεύτριας και ενός προβεβλημένου στελέχους και μέχρι πρότινος βουλευτή, εμείς όμως εκτιμούμε το κοινωνικό έργο που προσφέρει η κυρία Λινού».
Θερινή ανακωχή
Να κερδίσει χρόνο απέναντι στο ενδεχόμενο διαγραφής του Χρήστου Σπίρτζη επέλεξε η Κουμουνδούρου, παρά την τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πλευρών. Ετσι, η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε –όχι ομόφωνα– να επιβάλει απλή επίπληξη για ασέβεια(!) και να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στον πρώην υπουργό προκειμένου να παραστεί για εξηγήσεις ενώπιον της, κατά τη συνεδρίαση της 23ης Αυγούστου, ημερομηνία που θεωρείται τελική ως προς τις αποφάσεις που θα λάβει. Αρνητικά πάντως σχολιάστηκε η ειρωνική διάθεση από πηγές της Κουμουνδούρου που «έχουν εκφράσει την ευχή, ανάμεσα στις τηλεοπτικές του υποχρεώσεις, ο κ. Σπίρτζης να βρει το χρόνο να εμφανιστεί ενώπιον του οργάνου και να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις».
Σε αυτό το πλαίσιο η «προεδρική φρουρά» φαίνεται να ζυγίζει τις οριστικές αποφάσεις της, με δεδομένο ότι ο Χρήστος Σπίρτζης υπήρξε πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης Τσίπρα και είναι ακόμα και σήμερα σταθερός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού. Στην περίπτωση, μάλιστα, που τυχόν διαγραφή του κ. Σπίρτζη σημειωνόταν στην καρδιά του καλοκαιριού, θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα της εκδικητικής αποπομπής του και να δημιουργήσει νέες ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις. Εξάλλου, ενδεχόμενη αποπομπή του πρώην υπουργού θα έπρεπε να επικυρωθεί από την Κεντρική Επιτροπή, όπου οι εσωκομματικοί σχηματισμοί φαίνεται ότι έχουν διαφοροποιηθεί.