Πώς σκέφτεται ένας πολιτικός αρχηγός που βλέπει το κόμμα του να βαλτώνει και τη θέση του να κινδυνεύει; Ενεργεί με το σκεπτικό του Νίκου Ανδρουλάκη: στέλνει επιστολή ζητώντας προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές στην Αττική με προκαθορισμένο σχέδιο συμπερασμάτων – την ευθύνη για το «επιτελικό μπάχαλο» την έχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις! Ακριβώς όπως και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκει ενόχους και συντάσσει πόρισμα.

Εχει ενδιαφέρον, όμως, τι θέλει να πετύχει μ’ αυτήν την κίνηση, γιατί επί της ουσίας με όσα αναφέρει στην επιστολή, η πρόταση για το πώς θα έχουμε λιγότερες φυσικές καταστροφές, αποκωδικοποιούμενη δείχνει ότι επιθυμεί περισσότερες ευκαιρίες για να κερδίσει από αυτές.

Στο μυαλό του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πώς θα επανεκλεγεί και δοθείσης ευκαιρίας να κερδίσει τις εντυπώσεις έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων του αφού η συζήτηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και όχι υποψηφίων αρχηγών κομμάτων. Επιπλέον, με αυτήν την κίνηση προλαβαίνει στη γωνία τον Στέφανο Κασσελάκη που έμεινε με την επίκαιρη ερώτηση στο χέρι. Στο μυαλό του προέχει η επανεκλογή και εύχεται ο πρωθυπουργός να τον... σώσει χρίζοντάς τον αντίπαλό του.