Εκνευρισμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ με τις οργανωτικές διαδικασίες των εσωκομματικών εκλογών του Οκτωβρίου, με τα τελευταία γεγονότα να φανερώνουν ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ των υποψηφίων προέδρων.

Ο Χάρης Δούκας έθεσε πρόσφατα εκ νέου θέμα ισονομίας στην προβολή των υποψηφίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας για ακόμα μία φορά σαφέστατες αιχμές για την άρνηση που επιδεικνύεται προκλητικά από τους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη να πράξουν το αυτονόητο και να προσκομίσουν το μητρώο μελών. Μάλιστα καταγγέλλει ευθέως ότι η λίστα που τους έχει δοθεί δεν είναι η σωστή, κίνηση που αν όντως ισχύει –κατά τη νομική ορολογία–υποκρύπτει δόλο.

Θυμίζουμε ότι στο θέμα του μητρώου έχουν αναφερθεί τόσο η Αννα Διαμαντοπούλου όσο και η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ελλειψη διαφάνειας

Παράλληλα, ο κ. Δούκας αφήνει σαφέστατα υπονοούμενα και για προβλήματα στο λειτουργικό κομμάτι της εσωκομματικής διαδικασίας. «Πρέπει να βρούμε τάμπλετ. Οσες οι κάλπες τόσα και τα τάμπλετ. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει την υπέρβαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Real fm, προσθέτοντας με νόημα ότι το «ΠΑΣΟΚ πρέπει να λειτουργήσει με μεγαλύτερη διαφάνεια και με ισονομία».

Την… ομιχλώδη κατάσταση που επικρατεί γύρω από τα οργανωτικά ζητήματα των εκλογών του Οκτωβρίου περιγράφουν και πολλά στελέχη του Κινήματος που λένε με νόημα ότι ενώ «ακόμη δεν μπήκαμε στον Σεπτέμβριο» φαίνεται πως την παραπάνω κατάσταση «καλλιεργεί εσκεμμένα η νυν ηγεσία προκειμένου να ελέγξει τις εσωκομματικές ισορροπίες προς ίδιον όφελος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…».

Κομματικές πηγές, απαντώντας στις ανησυχίες Δούκα και προκειμένου να διασκεδάσουν τις υπόνοιες για επιλογές που στοχεύουν σε μειωμένη συμμετοχή, υποστηρίζουν ότι αποφασίστηκε αύξηση στον αριθμό των τάμπλετ.

Ωστόσο, ο επόμενος «πονοκέφαλος» αφορά τη χωροθέτηση των εκλογικών κέντρων, θέμα εξαιρετικά σημαντικό για όλους και για το οποίο αναμένεται νέος γύρος συγκρούσεων και διαμαρτυριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και όλοι οι υποψήφιοι επικαλούνται τη διευκόλυνση της διαδικασίας και την προσέλευση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ψηφοφόρων, πληροφορίες λένε ότι κάθε υποψήφιος διεκδικεί μεγαλύτερο αριθμό αιθουσών, στις οποίες θα στηθούν οι κάλπες, σε περιοχές όπου πιστεύει ότι η υποψηφιότητά του έχει μεγαλύτερη δυναμική.

Παρουσία δικηγόρων

Από την πλευρά της η Αννα Διαμαντοπούλου έχει εγείρει και αυτή σημαντικά θέματα που αφορούν το οργανωτικό μέρος της εκλογικής διαδικασίας. Κατ’ αρχάς, η υποψήφια αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων τόσο στον πρώτο γύρω της 6ης Οκτωβρίου όσο και στον δεύτερο, μία εβδομάδα μετά. «Θεωρώ δεδομένο πως θα υπάρχουν δικαστικοί αντιπρόσωποι στις κάλπες. Διότι δεν γίνεται όλοι οι υποψήφιοι να πάνε στις κάλπες, όταν το κόμμα το διαχειρίζεται ο συγκεκριμένος πρόεδρος – και καλά κάνει βέβαια», είχε δηλώσει πρόσφατα για το θέμα, καλώντας την Επιτροπή Δεοντολογίας να πράξει τα δέοντα.