Με το βλέμμα στις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο το γεγονός ότι διατηρεί τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πέραν των περιοδειών που συνδυάζει με κάποιες επίσημες συναντήσεις εκμεταλλεύεται και την επικαιρότητα. Στο θέμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική μάλιστα αξιοποιεί την προβολή της θέση του. Το αίτημά του για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών το επιβεβαιώνει. 

Πέραν της προσπάθειας να πλειοδοτήσει σε σχέση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις καταγγελίες για κυβερνητικές ευθύνες επιχειρεί να βγει μπροστά αφού η Βουλή είναι ένα πεδίο στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να εμπλακεί. Έτσι θα έχει, όπως εκτιμά, τον πρώτο λόγο σε επίπεδο αντιπολίτευσης, ενώ θα έχει και την ευκαιρία να κάνει μια ακόμη εμφάνιση πριν από τις εσωκομματικές εκλογές και να δείξει ότι αντιπαρατίθεται με τον πρωθυπουργό. 

Αν δει κανείς και τους λόγους που επικαλείται για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή θα κατανοήσει εύκολα ότι πρόκειται για μια επικοινωνιακή κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη που εύκολα μπορεί να συνδεθεί με τα εσωκομματικά ζητήματα και τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ. 

Ουσιαστικά αξιοποιεί στο έπακρο τη θέση του. Άλλωστε και το γεγονός πως το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων αργεί του επιτρέπει να κινείται σε αυτήν τη βάση. Αυτό φυσικά προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των συνυποψηφίων, που όμως από τη στιγμή που δεν έχει κατοχυρωθεί, μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών, ότι θα είναι όντως υποψήφιοι δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Οδηγούνται και αυτοί με τη σειρά τους στο να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της κυβέρνησης για να δείξουν παρουσία ή να «παίξουν» οι όποιες δηλώσεις τους. Έτσι βλέπουμε να δημιουργείται ένα κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης που ουδείς γνωρίζει ποιον εξυπηρετεί σε αυτήν τη φάση πέραν των Κασσελάκη - Ανδρουλάκη. Και τους εξυπηρετεί διότι τους επιτρέπει να πετούν την μπάλα στην εξέδρα και να διατηρούν χαμηλούς τόνους ως προς τα μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.