Η ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα, εκτός από εμπνευσμένη, ήταν και στοχευμένη σ’ ένα ακροατήριο που φαίνεται ότι πλέον δεν «τρομάζει» από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο: τους μαύρους. Οι Δημοκρατικοί, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, δείχνουν να χάνουν την απήχηση και τη μοναδικότητα που είχαν αποκτήσει λόγω της παρουσίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Αυτή λοιπόν η μοναδικότητα έχει αρχίσει να κάνει ρωγμές αν σκεφτεί κανείς ότι το 2008 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσπάσει το 8% της μαύρης ψήφου ενώ τώρα οι μετρήσεις τον φέρουν να απολαμβάνει την υποστήριξη του 17%. Και το κυριότερο των νέων!

Προφανώς η συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα και της συζύγου του Μισέλ είχε τον χαρακτήρα στήριξης προς την Κάμαλα Χάρις –αυτονόητη σ’ ένα συνέδριο που είχε ακριβώς αυτόν τον στόχο: της ψυχολογικής υποστήριξης–, ήταν όμως κι ένα μανιφέστο επανατοποθέτησης των Δημοκρατικών σε θέσεις και αρχές που διαχρονικά τους συνέδεαν με τη μαύρη κοινότητα.

Τέλος, το ενδεχόμενο ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ να αποσυρθεί από την κούρσα και να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ είναι μια παράμετρος που επιβεβαιώνει το βαθύ πρόβλημα στο Δημοκρατικό Κόμμα, που για λογαριασμό της υποψηφίας προέδρου επιστρατεύεται να λύσει ένας πρώην πρόεδρος.