Ηταν αναπόφευκτο ότι θα συνέβαινε υπό συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα, ανομβρίας και ξηρασίας και ως εκ τούτου ο μηχανισμός βρισκόταν σε εγρήγορση λόγω μάλιστα και των μετεωρολογικών προβλέψεων για πολύ ισχυρούς ανέμους. Η κλιματική κρίση έστειλε τα δικά της σκληρά μηνύματα: τα λάβαμε στις καταστροφικές πυρκαγιές στον Καναδά, στην Καλιφόρνια, στην Ευρώπη σε Ισπανία και Πορτογαλία, και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τις επιπτώσεις αυτού του τρομακτικού φαινομένου.

Σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις πρωταρχικό μέλημα είναι η προστασία των ανθρώπων, προφανώς και των ζώων. Και σ’ αυτό το πεδίο πρέπει να εξάρουμε τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών. Αυτό προέχει σε μια μάχη που εξ αντικειμένου είναι άνιση λόγω των πολλαπλών μετώπων της φωτιάς και τη διασπορά των δυνάμεων κατάσβεσης.

Η επιχειρησιακή διαχείριση κρίνεται ενίοτε εκ του αποτελέσματος. Η διαχείριση, όμως, των συναισθημάτων την ώρα της μάχης έχει καθοριστική σημασία μια και βοηθάει όλους μας όχι απλώς να κάνουμε το καθήκον μας, αλλά να συνειδητοποιήσουμε ποιο είναι το καθήκον μας. Και αυτό αποτελεί υποχρέωση του πολιτικού κόσμου και των Μέσων Ενημέρωσης.

Δεν χρειάζονται δηλώσεις με υπονοούμενα που αναζωπυρώνουν τις εστίες του λαϊκισμού, ούτε «πανικόβλητα» ρεπορτάζ που αδικούν την αποστολή τους.