Ο νεόκοπος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι το διασκεδάζει αρκούντως. Μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, με μια από τις πιο σοβαρές ομάδες του κόμματός του, αυτήν της Εφης Αχτσιόγλου, να ετοιμάζεται να του «κουνήσει το μαντίλι», αποφάσισε να πάει για ακόμα μία φορά στο προστατευμένο περιβάλλον του κομματικού ραδιοσταθμού και να μιλήσει. Αφού θα έβγαινε που θα έβγαινε, πήρε μαζί και τη συμπαθέστατη σκυλίτσα του για να κάνει την τακτική βόλτα της για τα... περαιτέρω.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Είχε πει ότι «Η ώρα του πρόεδρου» θα ήταν αφιερωμένη στην αμφίδρομη επικοινωνία με τα μέλη του κόμματος, αλλά η ώρα έγινε ημίωρο γιατί μπορεί να βαρέθηκε ο ίδιος ή το συμπαθές τετράποδο. Εδειξε –ο Στέφανος Κασσελάκης– ότι πήγε κυρίως στο ραδιόφωνο για να πει την ατάκα «αν είναι να αποφασίσουν κάτι, να το αποφασίσουν τώρα» για το ενδεχόμενο αποχώρησης της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως ο ίδιος πρότεινε στη βουλευτή να αναλάβει όποιον ρόλο θέλει: «Εγώ έτεινα χείρα φιλίας. Σέβομαι το κόμμα. Ακριβώς λόγω του σεβασμού, κάλεσα την Εφη Αχτσιόγλου και της πρότεινα όποιον ρόλο θέλει. Θα ήταν ηγετική ομάδα αν είχαν δεχθεί την πρόσκλησή μου. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Τους είπα ελάτε να είστε η ηγετική ομάδα. Και τους εκτιμώ».
Πινγκ πονγκ με Βαρουφάκη
Στη συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε και στην ανάρτηση του Παύλου Πολάκη –οι παρεμβάσεις του οποίου διαλύουν ό,τι έχει απομείνει στο κόμμα– για τη Σία Αναγνωστοπούλου, λέγοντας πως αυτό που έκανε «δεν ήταν χρήσιμο». Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και τα όσα είπε σχετικά με το δημοψήφισμα του 2015 και για το πώς θα διαχειριζόταν ο ίδιος την κατάσταση τότε. «Δεν θα είχα υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη», απάντησε, ενώ απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Ερχονται καλύτερες μέρες, δεν θα τελειώσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ. Να είστε σίγουροι και σίγουρες γι’ αυτό». Πάντως, μόλις το έμαθε ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε πληρωμένη απάντηση, λέγοντας «ευτυχώς που δεν θα μπει ποτέ σε δίλημμα ο Κασσελάκης να ορίσει υπουργούς».
Σε άλλο σημείο, στην ερώτηση γιατί ασχολήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο... νεόκοπος πρόεδρος είπε στη δημοσιογράφο χαμηλώνοντας το... κεφάλι, «θα μου επιτρέψεις να μην απαντήσω. Είναι συγκριτικό σε σχέση με τους υποψηφίους μου. Είδα ένα κενό στον προοδευτικό χώρο». Ενας συνεργάτης του που ήταν στον προθάλαμο ενώ έδινε τη συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης, απαντώντας σε υπόμνηση ανθρώπου του σταθμού που του είπε ότι δεν πρέπει να φεύγουν όλοι, προφανώς έχοντας το κλίμα από τον πρόεδρό του, είπε επί λέξει «ραδιόφωνο είσαστε, βάλτε το τραγούδι με τον Καζαντζίδη πολλές φορές την ημέρα για να πάει το μήνυμα – άμα θες να φύγεις φύγε, άμα θες να κάτσεις κάτσε, να γκρινιάζεις όμως πάψε»...
Η συνεδρίαση των δέκα ωρών
Φαίνεται πάντως ότι το τραγούδι του Καζαντζίδη δεν επηρέασε στο ελάχιστο την πληθώρα των στελεχών της πιο σοβαρής, ίσως, τάσης του κόμματος, αυτής της Εφης Αχτσιόγλου, που συνεδρίαζε για περίπου δέκα ώρες. Μετά το πέρας της συνεδρίασης διεφάνη ξεκάθαρα ότι ο κύβος ερρίφθη για την αποχώρηση της τάσης «6+6» καθώς οριοθετήθηκε η μεγάλη εικόνα αναφορικά με το διαζύγιό τους από την Κουμουνδούρου.
Δρομολογώντας τα βήματα εξόδου τους από τις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα 24ωρα που ακολουθούν, στελέχη της τάσης περιέγραφαν ως ασύμβατη την παρουσία τους στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας «δεν είναι στο ελάχιστο παράλληλα με τα πολιτικά τους πιστεύω». Αντίθετα, οι πολιτικές επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, οι αλλεπάλληλες επιθέσεις κάτω από τη ζώνη, αλλά και το κλίμα τοξικότητας που κυριαρχεί στο Διαδίκτυο επανήλθαν πολλές φορές στους συμμετέχοντες στη συνδιάσκεψη.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της τάσης ανά την Ελλάδα αναζητούσε έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ «άμεσα», δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων, οι οποίες αναμένονται στο εξής καταιγιστικές, σηματοδοτώντας το δεύτερο κύμα διάσπασης για την Κουμουνδούρου μετά την αποχώρηση της αριστερής «Ομπρέλας».
Το πνεύμα της ρήξης ήταν ξεκάθαρο, από τη βασική κιόλας εισήγηση στην οποία προχώρησε –εκπροσωπώντας άπαντες– ο βουλευτής, Νάσος Ηλιόπουλος, στη διάρκεια της οποίας τέθηκε ένα πλαίσιο αρχικού προβληματισμού, με γνώμονα το γεγονός ότι η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ βαθαίνει και βρίσκεται σε εξέλιξη. «Ο χώρος κινδυνεύει με χλεύη», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.
Παράλληλα, η ρίζα της κρίσης για τα στελέχη της τάσης «6+6» έγκειται σε μια σειρά πολιτικών επιλογών της νέας ηγεσίας και όχι στην κατασκευή ενός εσωτερικού εχθρού, όπως επισημάνθηκε, τη στιγμή που η ηγετική ομάδα αρνείται να το αντιληφθεί, καταφεύγοντας σε θεωρίες συνωμοσίας ή αχαρακτήριστες επιθέσεις εναντίον «συντρόφων». Μάλιστα, μετά και τις τελευταίες επιθέσεις, ο χώρος αρχίζει να μοιάζει με βούρκο, όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, προκαλώντας τις οξείες αντιδράσεις της «προεδρικής φρουράς», τις παρεμβάσεις της Ελενας Ακρίτα και της Ελένης Αυλωνίτου, αλλά και τη λυσσαλέα επίθεση των trolls του Διαδικτύου κατά του Νάσου Ηλιόπουλου.
Κρίση με στοιχεία διάλυσης
Επεξηγώντας το περιεχόμενο των διαρροών γύρω από την εισήγησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανάρτησή του πως «βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα», για να καταλήξει ότι «είμαι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κόμμα μου, οι σύντροφοί μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος. Είναι η ζωή μου. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο».
Παρότι δεν υπήρξε τελική απόφαση, αλλά ούτε και κάποιο κείμενο συμπερασμάτων, εντούτοις τα όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της διαδικασίας υπήρξαν αρκούντως δηλωτικά τού τι μέλλει γενέσθαι. Συγκεκριμένα, πλην της κύριας εισήγησης, υπέρ της άμεσης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να τάχθηκε με οξείς τόνους ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε πως πρόκειται για πολιτική και όχι προσωπική αντιπαράθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη. Φέρεται να αναφέρθηκε στην προσπάθεια της τάσης να προστατεύσει την ιστορία, αλλά κυρίως το μέλλον του πολιτικού χώρου, ενώ για τα επόμενα βήματα είπε πως πρέπει να είναι σταθερά και στέρεα.
Ωστόσο, επιστέγασμα για τα μέλη της τάσης «6+6» αποτέλεσε η κοινή εκτίμηση ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτήν τη βάση επιλέγει σενάρια συνωμοσίας και προσωπικές επιθέσεις, όπως επισήμαναν κύκλοι προσκείμενοι στην τάση Αχτσιόγλου.
Δεν ξανακολλάει το γυαλί...
Στην περαιτέρω όξυνση των σχέσεων μεταξύ της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της τάσης «6+6» βαρύνοντα ρόλο διαδραμάτισαν οι βολές από την «προεδρική φρουρά», με τελευταίο περιστατικό την επίθεση του Παύλου Πολάκη κατά της Σίας Αναγνωστοπούλου, που θεωρήθηκε «χαριστική βολή» από ορισμένα στελέχη απέναντι σε κάθε προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών. Τα όσα έγιναν για τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα της Σίας Αναγνωστοπούλου αποδοκίμασαν και άλλα πολιτικά πρόσωπα από όλους τους χώρους.
Το γυαλί, όμως, φαίνεται πως έχει οριστικά ραγίσει και αυτό που απομένει είναι να ξεδιπλωθεί τις επόμενες ώρες ή μέρες ένα δεύτερο μαζικό κύμα αποχωρήσεων. Αλλωστε, για την τάση «6+6», με βασικούς πρωταγωνιστές τους Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου και άλλους, η πολιτική προσπάθεια φαίνεται να ξεκινά με στόχο την κυβερνώσα Αριστερά, αλλά και σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με στελέχη ανά την Ελλάδα που ασφυκτιούν πλέον εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες μιλούν για αιφνιδιαστική ανακοίνωση αποχώρησης μέχρι τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Το χθεσινό... μενού των διενέξεων περιείχε ακόμη μια επίθεση του Νίκου Βούτση στην Ελενα Ακρίτα, στην οποία πρόσαψε «πολιτικό θράσος», μια τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα υπέρ του Παύλου Πολάκη για τον καβγά με τη Σία Αναγνωστοπούλου και τον Σωκράτη Φάμελλο να μιλάει ακόμη μια φορά για τοξική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.