Αν κάποιον πρέπει να φοβάται ο Στέφανος Κασσελάκης αυτή είναι η Εφη Αχτσιόγλου.

Η ανθυποψήφιά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ήττα της, επέλεξε ουσιαστικά να καταθέσει τα όπλα της σύγκρουσης δηλώνοντας ότι «άδειασε από ενέργεια». Εάν όμως αποδώσουν οι πιέσεις που της ασκούνται από την αριστερή πτέρυγα της Κουμουνδούρου και αποφασίσει να ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τότε η διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Είναι η μόνη, όπως παραδέχονται όλοι, που μπορεί να εκφράσει το 44% που έλαβε στις εσωκομματικές αρχαιρεσίες.

Εάν η Εφη αποφασίσει να συγκρουστεί με τον Στέφανο τότε οι εξελίξεις, όπως γράφει στο «Πρώτο Θέμα» ο Νίκος Φελέκης, θα τρέξουν πολύ γρήγορα. Ισως και νωρίτερα από το συνέδριο, το οποίο δεν πρόκειται να γίνει τον Νοέμβριο, όπως έχει αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή. Η πλευρά Κασσελάκη δεν θέλει να γίνει πριν από τον Φεβρουάριο, αν και θα προτιμούσε να γίνει μετά ns ευρωεκλογές.

Ενατο κόμμα

Εφόσον η Αχτσιόγλου θελήσει να τεθεί επικεφαλής των δυσαρεστημένων- από την εκλογή Κασσελάκη- βουλευτών στελεχών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τότε η Βουλή μπορεί να αποκτήσει και ένατο κόμμα με τουλάχιστον δέκα βουλευτές και έναν, πιθανώς και δύο ευρωβουλευτές. Και, το κυριότερο, θα έχει ορίζοντα ενδεχομένως και 40 μηνών για να δοκιμαστεί στο πολιτικό παιχνίδι και τους ψηφοφόρους και όχι ενός μήνα, όπως είχε η ομάδα Λαφαζάνη το καλοκαίρι του 201 5 όταν και αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε διάσπαση δεν θα φύγουν περισσότεροι από δέκα βουλευτές, όσους δηλαδή χρειάζεται για δημιουργηθεί με βάση τον κανονισμό της Βουλής Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ακόμη και αν θέλουν να φύγουν κι άλλοι, θα τους υποδειχθεί να παραμείνουν αφενός για να φθείρουν το κόμμα του Κασσελάκη και αφετέρου, που είναι και το σπουδαιότερο, γιατί δεν θέλουν να κατηγορηθούν πως κάνουν το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση. Σημειώνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει 32 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ 48. Αν αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ 17 βουλευτές αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται αυτομάτως το ΠΑΣΟΚ.

Οι 16 βουλευτές που έριξαν λευκό στην πρόταση Κασσελάκη για το προεδρείο της K.O είναι ο οριακός αριθμός για mv κοινοβουλευτική ισορροπία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Και κατά ορισμένους ήταν και μήνυμα των διαφωνούντων στον Κασσελάκη για το τι μπορεί να του κάνουν.