Ο Στέφανος Κασσελάκης υπέστη την πρώτη εκλογική ήττα. Και αυτό διότι ο ίδιος έσπευσε να πολιτικοποιήσει την τελευταία εβδομάδα τις αυτοδιοικητικές εκλογές με αποκορύφωμα την ανάρτησή του στην οποία καλούσε τους πολίτες να καταψηφίσουν τις επιλογές του κυβερνώντος κόμματος για περιφέρειες και δήμους και μάλιστα με αναφορές σε «μπλε» κράτος και άλλα τινά.

Πράγματι, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι νέος στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και πράγματι δεν επέλεξε τους υποψηφίους που κατέβηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όμως ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν αυτούς του υποψηφίους, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα δικαιούται καλύτερα. Δικαιούται ανθρώπους από την κοινωνία, από την εργασία, με καινούργιες, σύγχρονες, προοδευτικές ιδέες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποστηρίξει πολλούς τέτοιους υποψηφίους».

Καταγράφοντας μάλιστα 20 τέτοιες περιπτώσεις –λιγότερες για την ακρίβεια, διότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε φροντίσει να κλείσει κάποιες σίγουρες νίκες, όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Παχατουρίδης που είδε πρώτη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ από τις ύβρεις να περνά στη στήριξή του– ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι «έχετε δει την αλυσίδα του μπλε κράτους από την κεντρική κυβέρνηση μέχρι τις περιφέρειες, μέχρι τους δήμους. Έχετε δει αλαζονεία, κακοδιαχείριση, έχετε δει χαστούκια».

Έβαζε πακέτο ουσιαστικά το κράτος, την περιφέρεια, τους δήμους. Και πολιτικοποιούσε μια εκλογική διαδικασία το αποτέλεσμα της οποίας πλέον βαρύνει όχι μόνο τον κομματικό μηχανισμό αλλά και τον ίδιο καταγράφοντας ουσιαστικά μια πρώτη ήττα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, που την επόμενη Κυριακή για ορισμένες περιπτώσεις θα κριθεί, αλλά δεν θα δίνει πολιτικό αποτέλεσμα αφού θα συμπράξουν δυνάμεις ετερόκλητες κόντρα σε αυτούς που διατηρούν την πρώτη θέση ή στηρίζονται από την κυβέρνηση, έρχεται να επιβεβαιώσει και κάτι ακόμη. Ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν… τραβάει. Δεν έδωσε καν έναν καινούργιο αέρα στα στελέχη που κατέβηκαν στις εκλογές. Όπως δεν έδωσε και στο κόμμα όπως κατέγραψαν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Και αυτό προβληματίζει πλέον σε μεγάλο βαθμό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανοίγει και τον ασκό του Αιόλου ως προς τα εσωκομματικά που μετά τη δεύτερη Κυριακή αναμένεται να επανέλθουν στο προσκήνιο με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Άλλωστε έχει τεθεί και επισήμως από πρόσωπα όπως ο Νίκος Φίλης συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την εκεχειρία που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των φατριών της Κουμουνδούρου. Και έχει επισημανθεί πως το θέμα του συνεδρίου και της διεξαγωγής του θα αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο σκληρής μάχης που ενδεχομένως θα καθορίσει και τις περαιτέρω εξελίξεις.

Η ήττα δεν αφορά όμως μόνο τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε την καθοδική του πορεία. Επιβεβαίωσε το γεγονός πως δεν διαθέτει ερείσματα στην κοινωνία, κυρίως όμως ότι αποτέλεσε μια πολιτική φωτοβολίδα που αξιοποίησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την αγανάκτηση, την οργή και το επικοινωνιακό δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» της προηγούμενης δεκαετίας, στην οποία και έμεινε πολιτικά…

Υγ:. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι πρόσωπα στα οποία επιτέθηκε προσωπικά εκλέγονται και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή.