Η προεδρική κούρσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολύπλοκη, σχεδόν δυσεπίλυτη, εξίσωση με απρόβλεπτους παράγοντες. Μόνο και μόνο το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης νοικιάζει, εξοπλίζει πανάκριβα γραφεία για δύο μήνες και «τρέχει» προεκλογική καμπάνια ενόσω –μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής– είναι αποκλεισμένος, διαταράσσει τις ισορροπίες και προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο κόμμα. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι κινείται στα όρια της αμερικανικής σχολής επικοινωνιακής εκμετάλλευσης των θεμάτων που δημιουργεί, ακόμα και αν αυτά δεν είναι απολύτως θετικά γι’ αυτόν. Ετσι έγινε με τα περιβόητα αστακοκάραβα, την αγορά του σπιτιού του στο Κολωνάκι, τον γάμο του και πολλά άλλα γεγονότα...

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη ρελάνς μέσα από το έκτακτο συνέδριο, που κανονικά είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου, και εμφανίζεται βέβαιος για το τελικό αποτέλεσμα. Στο κόμμα πάντως υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που στοιχηματίζουν ότι το συνέδριο δεν πρόκειται να γίνει την παρούσα χρονική περίοδο.

Με ice tea και Nirvana!

Στα εγκαίνια των γραφείων του στον Ταύρο ο Στέφανος Κασσελάκης είχε δώσει εντολές να σερβίρουν στους εθελοντές και τους φίλους του παγωμένο τσάι, υπό τους ήχους των Nirvana. Στο εσωτερικό, μία επιτροπή περίμενε τον κόσμο που ήθελε να κάνει την εγγραφή του, ενώ ήρθαν και λεωφορεία με κόσμο από την επαρχία. Εφθασε συνοδευόμενος από τον σύζυγό του, Τάιλερ ΜακΜπεθ, ενώ οι αρκετοί συγκεντρωμένοι τον υποδέχθηκαν με πυρσούς. Κάποιοι από το... ανομοιογενές κοινό ανέμιζαν και παλαιστινιακές σημαίες.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι στόχος του Στέφανου Κασσελακη είναι η άρση της απόφασης αποκλεισμού του, χάρη στη θετική ετυμηγορία του ανώτατου οργάνου. Κατόπιν δε η ανάκτηση της ηγεσίας εκ νέου. Αντιθέτως, διαψεύδεται η σύσταση νέου κόμματος αφού πρώτα –όπως τον κατηγορούν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του– επιτευχθεί η ρευστοποίηση και η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορετικά η εκστρατεία Κασσελάκη δεν θα είχε χτιστεί στα θεμέλια του αριθμητικού ελέγχου του σώματος. Ούτε θα περιστρεφόταν γύρω από τον άξονα της συμμετοχής των υποστηρικτών του στην εκλογή συνέδρων (2-3 Νοεμβρίου).

Το κλειδωμένο γραφείο

«Οργανωνόμαστε, ψηφίζουμε για συνέδριο, ψηφίζουμε για πρόεδρο» είναι το τρίπτυχο που αναφέρει συνεχώς και επανέλαβε και στον Ταύρο, όπου απευθύνοντας χαιρετισμό ο Κασσελάκης δήλωσε συγκινημένος, μίλησε για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αναφέρει το όνομα του Αλέξη Τσίπρα και άφησε αιχμές λέγοντας ότι ένα κόμμα είναι ο λαός του και όχι τα γραφεία του, θυμίζοντας με νόημα ότι το προεδρικό γραφείο στην Κουμουνδούρου είναι κλειδωμένο από τότε που έφυγε...

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως, λίγο πριν από τα εγκαίνια των γραφείων στον Ταύρο, κάποιοι λογαριασμοί στα social media χαρακτήρισαν «βόμβα» μία απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, βάσει της οποίας «αρμόδιο να κρίνει τις υποψηφιότητες είναι μόνο το συνέδριο και όχι η Κεντρική Επιτροπή», μιλώντας έτσι για δικαίωση της θέσης Κασσελάκη. Η Επιτροπή Δεοντολογίας, της οποίας προΐσταται ο Γιάννης Μπενίσης –σύντροφος της Ρένας Δούρου– είναι κομματικό όργανο η πλειοψηφία του οποίου ελέγχεται από τους «kasselistas».

Αντιστοίχως ανάλογη είναι και η απόπειρα συσπείρωσης που καταβάλλεται και από τους ανταγωνιστές του Στέφανου Κασσελάκη. Εδώ και καιρό το μπλοκ των «87» προετοιμάζεται γι’ αυτήν τη συνθήκη. Εργάζεται ανά την επικράτεια και ενεργοποιεί κομματικούς μηχανισμούς με φιλικά στελέχη στις τοπικές Οργανώσεις Μελών. Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στα μητρώα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου τα μέλη να αποκτήσουν δικαίωμα τόσο στο εκλέγειν όσο και στο εκλέγεσθαι είναι η 25η Οκτωβρίου. Μόνο όσοι προχωρήσουν εγκαίρως τα διαδικαστικά μπορούν να λάβουν μέρος στην κάλπη που θα καθορίσει την ανθρωπογεωγραφία του συνεδρίου. Είτε ως δυνητικοί σύνεδροι είτε ψηφίζοντας εκπρόσωπο, αποκτούν αυτομάτως το δικαίωμα.

Ο Νικόλας Φαραντούρης έθεσε μια άλλη παράμετρο στη συζήτηση. Ο ίδιος προτείνει να μην υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ «μέλη μιας χρήσης». Τάσσεται αντ’ αυτού υπέρ της θέσπισης εξάμηνης θητείας ως «ένα ελάχιστο προαπαιτούμενο για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου». Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο ευρωβουλευτής πιστεύει ότι θα αποτραπεί ο επηρεασμός από άτομα που δεν σχετίζονται με το κόμμα.

Νέο «φαρμάκι» Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης μπορεί να μην πήγε στην ημερίδα του ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο με δύο σχόλια-«φαρμάκι» στο Facebook στράφηκε κατά του Γιάννη Δραγασάκη και του Γιώργου Χουλιαράκη για τις τοποθετήσεις τους. Οι δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα δέχθηκαν τα πυρά του βουλευτή Χανίων και υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την αντιπολιτευτική στάση τους στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και για την αναπτυξιακή τράπεζα και το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ.

Βίντεο-πρόσκληση σε όσους θέλουν να εγγραφούν μέχρι τις 25 Οκτωβρίου στον isyriza.gr ανάρτησε στα social media ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφέροντας ότι «στόχος είναι να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρέψουμε στη σοβαρή πολιτική. Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά όλους τους Ελληνες και όλες τις Ελληνίδες, για έναν ΣΥΡΙΖΑ σοβαρό και αξιόπιστο».

Κάλεσμα συμπόρευσης στις προοδευτικές δυνάμεις του χώρου που, όπως τόνισε, έχουν εγκλωβιστεί στην παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απηύθυνε η Εφη Αχτσιόγλου, συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον ιστορικό κύκλο του. Οπως ανέφερε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, «υπάρχει κενό εκπροσώπησης στον αριστερό προοδευτικό χώρο» και είναι ορατός ο κίνδυνος ανόδου της ακροδεξιάς, ωστόσο επεσήμανε ότι «το παιχνίδι είναι ακόμη ανοιχτό και εξαρτάται και από τις αριστερές δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας».