Μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ο Γιώργος Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο. Κληθείς να σχολιάσει την τρέχουσα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Τσίπρας είπε -με μάλλον αυτοκριτική διάθεση- ότι «το ότι έκανε αυτή τη μεγάλη ζημιά, δε φταίει ο Κασσελάκης, είμαι σαφής. Το κόμμα φταίει, είναι προφανές. Εμείς ήμασταν απαράδεκτοι». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, πού τοποθετείται πολιτικά ο Στέφανος Κασσελάκης και αν είναι Αριστερός, ο κύριος Τσίπρας απάντησε σκωπτικά «ο εαυτός του είναι. Και ο εαυτός του είναι επικίνδυνο πράγμα, έτσι; Αν είσαι ο εαυτός σου, μπορείς να πας από Αριστερά μέχρι Άκρα Δεξιά. Αυτό σημαίνει πρακτικά. Οπουδήποτε μπορεί να πάει. Τώρα είναι η ανάγκη να το παίζει αυτό, κάποια άλλη στιγμή μπορεί να το παίξει αλλιώς», θέλοντας να καταδείξει τον καιροσκοπισμό του κυρίου Κασσελάκη. Βέβαια, αν ρωτήσει κάποιος τη γνώμη των λοιπών Αριστερών κομμάτων, για το πώς ξεκίνησε τη διακυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας και πώς την τελείωσε, θα πάρει ακριβώς την ίδια απάντηση. Οπότε, μάλλον ο κύριος Κασσελάκης βρίσκεται στο σωστό κόμμα. 

Χρειάζεται ένας άλλος φορέας στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν αποκλείεται η διάλυση

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα, για την ανάγκη ενός νέου φορέα στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Κληθείς να σχολιάσει ποιον υποψήφιο θα στηρίξει, ο κύριος Τσίπρας είπε ότι «τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάνε αφού κλείσει το κεφάλαιο Κασσελάκης. Νομίζω ότι έχουμε τραυματιστεί σχεδόν ανεπανόρθωτα. Δηλαδή, χρειάζεται μια διαδικασία επανίδρυσης, στην ουσία ένας άλλος φορέας στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «δεν είναι το θέμα του προσώπου. Είναι το θέμα ότι χρειάζονται άλλες διαδικασίες, να δούμε σε τι συμφωνούμε. Αν κάτι αποδείχτηκε κάτι τον τελευταίο χρόνο, είναι ότι συμφωνούμε -μάλλον- σε λιγότερα πράγματα απ' ό,τι θα έπρεπε. Για αυτό και έμεινε ο Κασσελάκης έναν χρόνο, έτσι; Για αυτό λέω ότι δε φταίει ο Κασσελάκης». 

Είναι σαφές ότι η διάσπαση νομοτελειακά θα έρθει αμέσως μετά από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά ότι υπάρχουν βαθιές διαφωνίες ακόμη και ανάμεσα σε εκείνους που βρίσκονται απέναντί του. Η αναφορά και μόνο ότι δεν υπάρχουν αρκετές συμφωνίες ανάμεσα στα στελέχη, προκειμένου να συγκροτήσουν ένα συνεκτικό κόμμα, καθώς και η ανάγκη να αντικατασταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από έναν άλλο φορέα στη θέση του, τα λέει όλα. Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι δεν αποκλείεται ακόμη και η διάλυση του κόμματος, ο κύριος Τσίπρας είπε ότι «προφανώς και δεν αποκλείεται. Προφανώς και δεν αποκλείεται. Ο τραυματισμός ήταν πολύ μεγάλος -ένα χρόνο τώρα-, τεράστιος. Και τον κάναμε εμείς στον εαυτό μας, δεν τον έκανε ο Κασσελάκης, επιμένω. Ο Κασσελάκης είναι αυτός που είναι». Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα

Δημήτρης Οικονόμου: «Πάντως, αν σας έχει κάνει τη μέγιστη ζημιά όπως λέτε, αυτό είναι μια ικανότητα. Και αν ο κόσμος τον ακολουθεί σε αυτό, σημαίνει ότι τον εμπιστεύεται».

Γιώργος Τσίπρας: «Όχι, όχι. Ικανότητες επικοινωνιακές που μπορεί να αρέσει σε έναν κόσμο και τα λοιπά, έχει. Από εκεί και πέρα, το ότι έκανε αυτή τη μεγάλη ζημιά, δε φταίει ο Κασσελάκης, είμαι σαφής. Το κόμμα φταίει, είναι προφανές. Εμείς ήμασταν απαράδεκτοι».

Δημήτρης Οικονόμου: «Αριστερός, είναι αυτός ο άνθρωπος; Πώς τον χαρακτηρίζετε εσείς; Στο φάσμα το πολιτικό, όπως λέμε με τους παλαιούς όρους. Πού είναι ο Κασσελάκης;»

Γιώργος Τσίπρας: «Ο εαυτός του είναι. Και ο εαυτός του είναι επικίνδυνο πράγμα, έτσι; Αν είσαι ο εαυτός σου, μπορείς να πας από Αριστερά μέχρι Άκρα Δεξιά. Αυτό σημαίνει πρακτικά. Οπουδήποτε μπορεί να πάει. Τώρα είναι η ανάγκη να το παίζει αυτό, κάποια άλλη στιγμή μπορεί να το παίξει αλλιώς».

Άκης Παυλόπουλος: «Υπόθεση εργασίας λοιπόν: ο κύριος Κασσελάκης έχει το μεγάλο μερίδιο της βάσης, δηλαδή καταφέρνει να μπει στο συνέδριο με πολλά νέα μέλη και να το ελέγξει και να πάρει και την εκλογή. Τι θα κάνετε εσείς;»

Γιώργος Τσίπρας: «Δεν υπάρχει το ενδεχόμενο. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο κανένα σενάριο».

Άκης Παυλόπουλος: «Γιατί δεν υπάρχει;»

Γιώργος Τσίπρας: «Γιατί δεν υπάρχει. Η μεγάλη πλειοψηφία έχει καταλάβει -λίγο ή πολύ-, που πάνε τα πράγματα».

Άκης Παυλόπουλος: «Εκτιμάτε».

Γιώργος Τσίπρας: «Προφανώς εκτιμώ, αφού δεν έχει γίνει ακόμη το συνέδριο».

Δημήτρης Οικονόμου: «Εσείς ποιον θα στηρίξετε κύριε Τσίπρα;»

Γιώργος Τσίπρας: «Κανέναν».

Δημήτρης Οικονόμου: «Κανέναν, γιατί; Δεν είναι ικανός κανένας;»

Γιώργος Τσίπρας: «Κοιτάξτε, τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάνε αφού κλείσει το κεφάλαιο Κασσελάκης. Νομίζω ότι έχουμε τραυματιστεί σχεδόν ανεπανόρθωτα. Δηλαδή, χρειάζεται μια διαδικασία επανίδρυσης, στην ουσία ένας άλλος φορέας στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αφού συμφωνήσουμε σε τι ακριβώς συμφωνούμε -»

Δημήτρης Οικονόμου: «Και με άλλη ηγεσία;»

Γιώργος Τσίπρας: «Όχι, θα εκλεγεί ο επικεφαλής τώρα. Δεν είναι το θέμα του προσώπου. Είναι το θέμα ότι χρειάζονται άλλες διαδικασίες, να δούμε σε τι συμφωνούμε. Αν κάτι αποδείχτηκε κάτι τον τελευταίο χρόνο, είναι ότι συμφωνούμε -μάλλον- σε λιγότερα πράγματα απ' ό,τι θα έπρεπε. Για αυτό και έμεινε ο Κασσελάκης έναν χρόνο, έτσι; Για αυτό λέω ότι δε φταίει ο Κασσελάκης».

Άκης Παυλόπουλος: «Αν δε βρεθεί μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο της διάλυσης».

Γιώργος Τσίπρας: «Προφανώς και δεν αποκλείεται. Προφανώς και δεν αποκλείεται. Ο τραυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, ένα χρόνο τώρα, τεράστιος. Και τον κάναμε εμείς στον εαυτό μας, δεν τον έκανε ο Κασσελάκης, επιμένω. Ο Κασσελάκης είναι αυτός που είναι».