Να αποδομήσει το επιχείρημα της πλευράς των «87» περί της ίδρυσης ενός νέου κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη λόγω των γραφείων, επιχείρησε η Θεοδώρα Τζάκρη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη. Κληθείσα να σχολιάσει τις κατηγορίες περί ναρκισσισμού του Στέφανου Κασσελάκη -λόγω του γεγονότος ότι νοίκιασε πολυτελή και μεγάλο χώρο γραφείων-, η κυρία Τζάκρη είπε πως υπάρχει συμβόλαιο για τη 1η Δεκεμβρίου, το οποίο ταυτίζεται και με την έκταση της προεκλογικής περιόδου. Η κυρία Τζάκρη έκανε λόγο για αναγκαιότητα, καθώς έχουν δηλώσει 25.000 άτομα ότι θέλουν να είναι εθελοντές στην προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ όπως είπε «ούτε έξω απ' την Κουμουνδούρου μπορούμε να πάμε με τραπεζάκι, ούτε στον δρόμο να τους πούμε "ελάτε από εδώ να βοηθήσετε". Τι σχέση έχει αυτό με τον ναρκισσισμό;». Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι αποτελεί επίδειξη δύναμης, η κυρία Τζάκρη είπε ότι ο ισχυρισμός είναι απολύτως αβάσιμος, μιας και ο συγκεκριμένος χώρος επιλέχθηκε με το κριτήριο της λειτουργικότητας. Παράλληλα, τόνισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν προτίθεται να κάνει άλλο κόμμα, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «γιατί να κάνει άλλο κόμμα; Έχει 56%, έχει κόμμα. Σε αυτό το κόμμα το συγκεκριμένο και θα πάει να κάνει νέο κόμμα; Ή οποιοσδήποτε πιάνει ένα γραφείο, θέλει να κάνει κόμμα; Να κάνω κι εγώ δυο κόμματα τότε, δυο γραφεία έχω. Είναι δυνατόν;». Υπάρχει βέβαια και ένα ακόμη πιο δυνατό κίνητρο -το οποίο προφανώς δεν κατονόμασε η κυρία Τζάκρη-, το οποίο δεν είναι άλλο από την ετήσια κρατική χρηματοδότηση, καθώς και τα ακίνητα που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οσονούπω θα πάμε στην Κουμουνδούρου - Αναιμικές οι εκδηλώσεις των άλλων υποψηφίων
Σίγουρη για την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου εμφανίστηκε η κυρία Τζάκρη. Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, εάν στο ενδεχόμενο της επανεκλογής, σκοπεύουν να μετακινήσουν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ εκεί που στεγάζονται αυτή τη στιγμή τα γραφεία του Στέφανου Κασσελάκη, η κυρία Τζάκρη είπε «όχι, θα πάμε στην Κουμουνδούρου. Οσονούπω θα πάμε στην Κουμουνδούρου». Στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι η χθεσινή συνάντηση με τους φίλους του Στέφανου Κασσελάκη, αποτέλεσε και ένα είδος βαρόμετρου, η κυρία Τζάκρη σχολίασε ότι «ναι, ήταν μια αξιόπιστη δημοσκόπηση, έχετε δίκιο. Της διαφοράς δυναμικής του κυρίου Κασσελάκη, σε σύγκριση με τους άλλους υποψηφίους. Γιατί βλέπετε πόσο αναιμικές είναι οι δικές τους εκδηλώσεις».
Δεν χάνει ευκαιρία να τους «πατάει τον κάλο», η κυρία Τζάκρη. Ιδίως απ' τη στιγμή που οι συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ουδέποτε είχαν καμιά «λαοθάλασσα». Αυτό βέβαια, θα μπορούσε να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι: μπορεί οι άλλοι υποψήφιοι να μη γεμίζουν ούτε... λεοφωρείο -ορισμένοι μάλιστα, δυσκολεύονται να... γεμίσουν ταξί-, αυτό δε σημαίνει ότι την ημέρα των εκλογών, δε θα στηριχθούν καθόλου. Το κοινό του Στέφανου Κασσελάκη, δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το παραδοσιακό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ. Το κοινό του Στέφανου Κασσελάκη απαρτίζεται από πιο «απολίτικο» κόσμο, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να εφησυχάσει από τις δημοσκοπήσεις και να μη φτάσει τελικά στις κάλπες, την ημέρα των εκλογών. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι -τουλάχιστον Φάμελλος και Πολάκης- στηρίζονται από το παραδοσιακό ακροατήριο, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα δώσει το «παρών» και στις δυο Κυριακές των εκλογών. Όπως επίσης σημαντικό λάθος θα ήταν μπερδέψουν την κινητοποίηση του περσινού Οκτωβρίου, με τους συσχετισμούς φέτος. Πέρυσι τον Στέφανο Κασσελάκη τον «έτρεξε» ο μηχανισμός του Αλέξη Τσίπρα. Φέτος που θα είναι εναντίον του, θα πρέπει να βασιστεί αποκλειστικά στο δικό του κοινό, με τις ιδιαιτερότητες που σαφέστατα παρουσιάζει. Η συμβουλή μας; Μεγάλη μπουκιά φάε...
Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις - Να μπει τέλος στο δίλλημα «Δημοκρατία, ή γραφειοκρατία»
Ενδιαφέρον έχει επίσης η τοποθέτηση της κυρίας Τζάκρη, αναφορικά με το αν είναι εφικτό να συνεχίσουν με ενότητα σε μια ενδεχόμενη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, τα παλαιότερα στελέχη. Η κυρία Τζάκρη είπε ότι η πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη είναι να μην αποκλείσει κανέναν, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις που είναι πλέον αντιδημοκρατικές, εγώ βλέπω ανθρώπους που δεν ήταν ποτέ με τον κύριο Κασσελάκη -, να κάνουν δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις για τον αποκλεισμό του». Παράλληλα, η κυρία Τζάκρη τόνισε ότι «στο συνέδριό μας πρέπει να έρθουν οι σύνεδροι, όχι για τον κύριο Κασσελάκη, αλλά για τη Δημοκρατία. Και πρέπει με βροντερό τρόπο και δυνατή φωνή, να βάλουν τέλος σε αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Και να βάλουν τέλος στο δίλημμα "Δημοκρατία, ή γραφειοκρατία"».
Και εδώ τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: δεδομένων των βαρύτατων κατηγοριών για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, οι οποίες γίνονται σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη, με ποιό ηθικό δικαίωμα θα έρθει αυτό το κόμμα, να ζητήσει την επόμενη ημέρα την ψήφο του ελληνικού λαού; Εάν συμπεριφέρονται με τον συγκεκριμένο τρόπο στον πρώην πρόεδρο του κόμματος, τι επιφυλλάσσουν για την -ομολογουμένως, εξαιρετικά ισχνή- περίπτωση που γίνει ποτέ δεύτερο «ατύχημα» σαν εκείνο του 2015 και εκλεγεί στην κυβέρνηση αυτό το κόμμα; Εάν πραγματικά εννοούν αυτά που λένε, περί των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, τότε είναι χρέος του Στέφανου Κασσελάκη -στην περίπτωση που επανεκλεγεί- να διαγράψει την ίδια στιγμή άπαντες, οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή την αντιδημοκρατική μεθόδευση. Και δε μιλάμε για το επίπεδο αυτοσεβασμού -το οποίο δε μας αφορά κιόλας-, αλλά για τη διασφάλιση της επικράτησης των δημοκρατικών φρονημάτων, σε ένα κόμμα το οποίο θέλει να λέγεται δημοκρατικό.
Η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη
Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Ακούω διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -και προχθές το άκουσα λίγο περισσότερο, έξω απ' την εκδήλωση του κυρίου Τσίπρα-, ότι "ρε παιδί μου, κάπου πρέπει να βάλουμε ένα τέρμα στον ναρκισσισμό, σε αυτή την επιδειξιομανία". Έχω ακούσει μουρμούρα στον ΣΥΡΙΖΑ, "γιατί ο Κασσελάκης πήγε και έπιασε έναν χώρο 1.600 τετραγωνικά; Δε μπορούσε να πιάσει ένα γραφείο κάπου και πήγε και έπιασε αυτόν τον μεγάλο το χώρο";»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Ο κύριος Κασσελάκης έκανε την επιλογή αυτών των γραφείων - που έχει ημερομηνία λήξεως τη μια του Δεκέμβρη (sic), έχει ένα συμβόλαιο δηλαδή ενάμισι μήνα μέχρι τις εκλογές. Επειδή ακριβώς έχουν δηλώσει ότι θέλουν να βοηθήσουν 25.000 εθελοντές και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν, με κάποιον τρόπο πρέπει κάπου να στεγαστούν. Ούτε έξω απ' την Κουμουνδούρου μπορούμε να πάμε με τραπεζάκι, ούτε στον δρόμο να τους πούμε "ελάτε από εδώ να βοηθήσετε". Τι σχέση έχει αυτό με τον ναρκισσισμό; Εγώ κάτι άλλο αντιλαμβάνομαι -»
Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Όχι, είναι μια επίδειξη δύναμης όμως».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Όχι, καθόλου δεν είναι επίδειξη δύναμης. Είναι ένας χώρος λειτουργικός, ο οποίος θα συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτός ο ισχυρισμός είναι απολύτως αβάσιμος. Ούτε οδηγεί -απ' αυτά που άκουσα- ότι θέλει να κάνει άλλο κόμμα. Γιατί να κάνει άλλο κόμμα; Έχει 56%, έχει κόμμα. Σε αυτό το κόμμα το συγκεκριμένο και θα πάει να κάνει νέο κόμμα; Ή οποιοσδήποτε πιάνει ένα γραφείο, θέλει να κάνει κόμμα; Να κάνω κι εγώ δυο κόμματα τότε, δυο γραφεία έχω. Είναι δυνατόν;»
Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Αν εκλεγεί ο κύριος Κασσελάκης, θα πάτε στην Κυδωνιών;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Όχι, θα πάμε στην Κουμουνδούρου. Θα πάμε στην Κουμουνδούρου. Οσονούπω θα πάμε στην Κουμουνδούρου».
Ανθή Βούλγαρη: «Μιας και λέμε για την Κουμουνδούρου, αν εκλεγεί ο κύριος Κασσελάκης - και φαντάζομαι ότι χθες η εκδήλωση ήταν βαρόμετρο για εσάς -».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Ναι, ήταν μια αξιόπιστη δημοσκόπηση, έχετε δίκιο. Της διαφοράς δυναμικής του κυρίου Κασσελάκη, σε σύγκριση με τους άλλους υποψηφίους. Γιατί βλέπετε πόσο αναιμικές είναι οι δικές τους εκδηλώσεις».
Ανθή Βούλγαρη: «Θα μπορέσουν να παραμείνουν τα παλιά στελέχη; Δε σας ρωτάω το αν θέλει ο κύριος Κασσελάκης, μας έχετε πει ότι η πρόθεση του κυρίου Κασσελάκη είναι να παραμείνουν όλοι. Αλλά έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση, με τις δηλώσεις που έχουμε ακούσει και με το καταστατικό που έχει αναγνωστεί με διάφορους τρόπους, θα μπορέσουν τα παλιά στελέχη να συνυπάρξουν με το σκεπτικό του κυρίου Κασσελάκη; Με την ομάδα του κυρίου Κασσελάκη; Γιατί, είναι δυο διαφορετικά πράγματα».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Ο κύριος Κασσελάκης είπε ότι "εγώ δε δίνω τη γραμμή, δε θα διώξω κανέναν, είμαι συμπεριληπτικός", έχει δώσει δείγματα γραφής. Δεν έδιωξε κανέναν. Μπορώ να σας πω ότι έκανε πίσω δικούς του ανθρώπους για να δώσει χώρο και ρόλους, σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα δεν τον στήριξαν ούτε την πρώτη, ούτε τη δεύτερη Κυριακή και τον πολεμούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή. Ποτέ δεν απέκλεισε κανέναν και αυτό θα συνεχίσει να κάνει (...) με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις που είναι πλέον αντιδημοκρατικές -πολλώ δε μάλλον, με την τελευταία απόφαση της κεντρικής επιτροπής που πήγε να τον αποκλείσει από τη διαδικασία των εκλογών-, εγώ βλέπω ανθρώπους που δεν ήταν ποτέ με τον κύριο Κασσελάκη -και ενδεχομένως να μην τους είναι καθόλου συμπαθής ο κύριος Κασσελάκης και να μην τους αρέσει-, να κάνουν δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις για τον αποκλεισμό του. Έχουν φέρει απέναντί τους το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και δεν αφορά πλέον το ζήτημα αυτό, τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ευρύτερα την κοινωνία (...) πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον μέχρι χθες πρόεδρο, να είναι υποψήφιος στο συνέδριο κανονικά, όπως και να ανακυρηχθεί με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Και επ' αυτών πρέπει να τοποθετηθεί η βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως εγώ έχω να πω και κάτι άλλο: στο συνέδριό μας πρέπει να έρθουν οι σύνεδροι, όχι για τον κύριο Κασσελάκη, αλλά για τη Δημοκρατία. Και πρέπει με βροντερό τρόπο και δυνατή φωνή, να βάλουν τέλος σε αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Και να βάλουν τέλος στο δίλημμα "Δημοκρατία, ή γραφειοκρατία"».