Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι προσπαθούν οι… σύντροφοί του να του φορέσουν ένα… στενό κοστούμι, αυτό του θεσμικού αρχηγού. Όμως ο Στέφανος Κασσελάκης τα φοράει έτσι κι αλλιώς, όποτε η φράση θα ήταν λάθος. Όπως και να έχει, ο… θεσμικός Στέφανος της Ελλάδας εκτιμά πως θα κερδίσει πόντους αντιγράφοντας τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα. Αυτή που οδήγησε σε διαδοχικές εκλογικές ήττες…

Ο Στέφανος Κασσελάκης άμα τη επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη επιχειρεί να κάνει μια στροφή στη μέχρι τώρα… καριέρα του. Από celebrity επιχειρεί να γίνει θεσμικός, παραμένοντας όμως και… αδιαμεσολάβητος. Δηλώσεις με μετρημένες λέξεις, παρουσία πιο… αρχηγική και κυρίως χωρίς τον Τάιλερ Μακμπέθ στο πλευρό του.

Με απλά λόγια, προσπαθεί να τον πάρουν στα… σοβαρά. Να σταματήσουν τα μεσημεριανάδικα να ασχολούνται με το life style του. Πόσο καλό όμως είναι για τον ίδιον αυτό; Πήρε ένα κόμμα –που δεν ήταν τελικά και δύσκολο– με τη χρήση των social media και με μια –μεθοδική είναι αλήθεια– εκστρατεία η οποία πάτησε πάνω ακριβώς στον τρόπο που είχε διαμορφώσει την ύπαρξή του ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στο Διαδίκτυο.

Έκανε αυτό που λένε… θόρυβο. Όχι πολιτικό, αλλά επικοινωνιακό. Χωρίς να πει μια λέξη για την πολιτική του και με πολλές, ακραίες σε ορισμένες περιπτώσεις, «ασάφειες» γύρω από τον ίδιον. Τώρα πρέπει να αναμετρηθεί με αυτό που παρουσίασε και με αυτό που του λένε ότι πρέπει να γίνει. Εκεί όμως αρχίζουν και τα προβλήματα. Το να μαθαίνει πέντε προτάσεις απέξω για να τις μετατρέπει σε δηλώσεις –κάτι που είναι πρόδηλο στις εμφανίσεις του– είναι ένας εύκολος δρόμος. Όπως και το να διαβάζει μια ομιλία. Τι θα κάνει όμως στα… δύσκολα;

Μπορεί να λένε ότι μαθαίνει γρήγορα. Το ζήτημα όμως έχει τεθεί ξανά και γεννά το ερώτημα: από ποιον μαθαίνει; Προς το παρόν μαθαίνει από τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Τους πραγματικούς, όχι αυτούς που δήλωναν πρωτοκλασάτοι. Αναμασά ουσιαστικά όλα όσα έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή κατάσταση.

Κυρίως όμως δείχνει να κρατά στα χέρια τις «μαύρες αγκινάρες» του προκατόχου του…