Είθισται ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος της Βουλής να θεωρείται υποψήφιος πρωθυπουργός –στην περίπτωση πάντα που καταφέρει να φτάσει στο φίνις των εθνικών εκλογών- και να χαρακτηρίζεται με τον όρο: πρωθυπουργίσιμος. Στην περίπτωση όμως του Στέφανου Κασσελάκη, τουλάχιστον από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν προκύπτει.

Ακόμη και η δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata –που δεν έχει κατηγορηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως… μεροληπτική- ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να μην πείθει κανένα. Ούτε και αυτούς που τον ψήφισαν. Και μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι είναι ακόμη νωρίς, εν τούτοις οι δημοσκοπήσεις όταν καταγράφουν τη στιγμή μετά από αλλαγές σε κόμματα και μάλιστα σε επίπεδο αρχηγού, δείχνουν μια ποσοστιαία αύξηση των ποσοστά. Ακόμη και όταν ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε πρόεδρος σε μια ψηφοφορία – παρωδία με τον ίδιο μοναδικό υποψήφιο, καταγράφηκε μια μικρή ανάταξη.

Μόνο που στην περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη αυτό δεν δείχνει να ισχύει, τουλάχιστον προς το παρόν. Με μηδαμινό αρχηγικό προφίλ, με υπαναχωρήσει μπροστά στα εσωκομματικά μέτωπα που ανακύπτουν και κυρίως με ανύπαρκτο προγραμματικό και πολιτικό λόγο, αδυνατεί να μεταβάλει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έστω και μέσω της επικοινωνιακής τακτικής που έχει επιλέξει.

Αντιθέτως οι πολίτες πέραν της άγνοιας που δηλώνουν για το πρόσωπο και τις προθέσεις δείχνουν να αδιαφορούν. Και για την πορεία του Στέφανου Κασσελάκη και για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί να σημειωθεί ότι περίπου 7 στους 10 βλέπουν διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ξεκαθάρισμα λογαριασμών που θα ξεκινήσει την επομένη του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι βεβιασμένες κινήσεις των στελεχών που έχουν συστήσει την ηγετική ομάδα δίπλα του απλά επιβεβαιώνουν την αγωνία για την επόμενη ημέρα. Παράδειγμα το ταξίδι στην Κύπρο, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίσθηκε να αποφεύγει ερωτήσεις για να μη χρειαστεί να δώσει απαντήσεις εκτός… κειμένου. Εκτός όσων αποστήθισε με τη μορφή δήλωσης.