Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Χρήστος Σπίρτζης εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη. Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας -όπου μεταξύ άλλων, είπε για τον κύριο Σπίρτζη ότι επιλέγει συνειδητά να θέσει εαυτόν εκτός κόμματος-, ο κύριος Σπίρτζης απάντησε ότι «ο κύριος Κασσελάκης πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι μονάρχης. Είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το έχει καταλάβει. Πρέπει να καταλάβει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που ο ελληνικός λαός το έβαλε στην θεσμική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε αυτό το έχει καταλάβει. Νομίζει ότι είναι "σελέμπριτι". Πρέπει να καταλάβει πάρα πολλά πράγματα, σε σχέση με τα πολιτικά και πολιτισμικά κενά που έχει, για να καλύψει το θεσμικό ρόλο του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (...) όταν ένας πρόεδρος κόμματος συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα, για να αλλάξει πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας, για να αλλάξει κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και λοιπά, οφείλει αν μη τι άλλο, να σεβαστεί τους βουλευτές του. Όχι να κάνει έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας και να καρατομήσει τέσσερα στελέχη του κοινοβουλίου, κάνοντας ένα διάλλειμα από την προσωπική του φιέστα στα Χανιά». Το ενδιαφέρον είναι ότι η κριτική που ασκεί ο Χρήστος Σπίρτζης, είναι πλέον απ' την ίδια «γωνία» με εκείνη που ασκούσαν και οι βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Αριστεράς. Ποιος να μας το έλεγε, ότι θα φτάσει να συμφωνεί ο Σπίρτζης με τον Τζανακόπουλο!
Μάλιστα για τον κύριο Φάμελλο, είπε ότι τοποθετήθηκε στη θέση του μετά από την απόφαση της πολιτικής γραμματείας, δεν τον τοποθέτησε απλώς ο Αλέξης Τσίπρας στη συγκεκριμένη, θέλοντας να καταδείξει ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης αυθαιρέτησε, μιας και έφερε την εισήγησή του σε αναρμόδιο όργανο - στην κοινοβουλευτική ομάδα, αντί της πολιτικής γραμματείας. Συγκεκριμένα, στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «τον διατήρησε όταν κέρδισε τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ», ο κύριος Σπίρτζης απάντησε ότι ο Σωκράτης Φάμελλος «δεν είναι μπακαλιάρος για να τον διατηρήσει. Υπήρχε, δεν πρότεινε - θέλω να πω, υπήρχε απόφαση κομματικού οργάνου που δεν είχε αλλάξει, της πολιτικής γραμματείας». Αυτό που καταλαβαίνει κανείς από τα πεπραγμένα του Στέφανου Κασσελάκη, είναι ο σεβασμός του προς τους θεσμούς γενικώς: αν δεν σέβεται τους κομματικούς θεσμούς, αλλάζοντας πρόσωπα με αποφάσεις αναρμοδίων οργάνων, είναι προφανές το πόσο θα σεβαστεί και τους θεσμούς του κράτους και της πολιτείας, έτσι και γίνει στο μέλλον κάποιο «δυστύχημα» και εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης πρωθυπουργός. Δηλαδή καθόλου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως η τοποθέτηση του Χρήστου Σπίρτζη, αναφορικά με το «πού πάει ο ΣΥΡΙΖΑ», καθώς όπως σχολίασε «νομίζω ότι ο πρόεδρος φροντίζει να αποσυντεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό καταγράφηκε σε μια δημοσκόπηση που έγινε χθες. Που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ πέμπτο. Νομίζω λοιπόν ότι δεν αξίζει ούτε στα στελέχη, ούτε στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, μια τέτοια πορεία -κατά τη γνώμη μου- ξεφτιλίσματος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αφορά ούτε την πολιτική ζωή της χώρας, ούτε την κοσμική ζωή της χώρας -πλέον-, αυτό που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τραγικό. Και νομίζω ότι για αυτά τα ζητήματα έχει αποκλειστική ευθύνη, ο πρόεδρός του, ο Στέφανος Κασσελάκης».
Προβαίνει σε καταγγελία ο Σπίρτζης, στην επιτροπή δεοντολογίας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόθεση που εξέφρασε ο κύριος Σπίρτζης, ότι θα προβεί σε καταγγελία αντί για σημείωμα με τις θέσεις του, αναφορικά με την καταγγελία των 70 μελών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία και παραπέμφθηκε στην επιτροπή δεοντολογίας. Μάλιστα, κάνει λόγο για αποκάλυψη του ποιος κρύβεται πίσω από την συγκεκριμένη καταγγελία των 70 μελών του ΣΥΡΙΖΑ και λέει ξεκάθαρα ότι από πίσω κρύβεται ο Στέφανος Κασσελάκης και η ηγετική του ομάδα. Συγκεκριμένα, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι αυτό «αποκαλύφθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Αποκαλύφθηκε από λάθη του συνεργάτη του -και υποστηρικτή του-, Νίκου Μωραΐτη, σε ανάρτηση που έκανε έβαλε κατά λάθος μήνυμα του διευθυντή του γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ». Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι το συγκεκριμένο στοιχείο -του Νίκου Μωραΐτη- είναι παλιό, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι το συγκεκριμένο συμβάν, έγινε προτού γίνει η καταγγελία των 70 μελών, η οποία τον οδήγησε στην επιτροπή δεοντολογίας, καταδεικνύοντας έτσι το χρονικό της μεθόδευσης.
Στη συνέχεια, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «θα καταγγέλλω τις μεθοδεύσεις για να εργαλειοποιηθεί και να εργαλειοποιείται η επιτροπή δεοντολογίας. Αυτό που έκανε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι ένα ακόμη θεσμικό ατόπημα. Δεν μπορώ να καταλάβω παραδείγματος χάριν, πώς κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και πηγαίνει στην κοινοβουλευτική ομάδα -που είναι το πλέον αναρμόδιο όργανο-, να πει ότι έχει τις διαδικασίες - ανεξάρτητα αν αργεί ο Χρήστος Σπίρτζης, ή οποιοδήποτε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ή οποιοσδήποτε λέει κάτι που δεν συμφωνεί με τον Στέφανο Κασσελάκη, ότι βγαίνει εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, αυτό δεν είναι παρέμβαση σε ένα ανεξάρτητο όργανο, εντός του κόμματος; Και μάλιστα, όταν αυτά ειπώνονται στην συνεδρίαση ενός οργάνου, που δεν έχει καμία σχέση με αυτά».
Η αλήθεια είναι ότι πράγματι, ο Στέφανος Κασσελάκης -και προφανώς ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ- «δεν δικαιούνται δια να ομιλούν» περί των παρεμβάσεων σε ανεξάρτητα όργανα (και συνεπώς για Ανεξάρτητες Αρχές - αλλά και γενικότερα για το κράτος Δικαίου), μιας και έχει ήδη αποδείξει αφενός ο πρόεδρος, ότι «δεν λογαριάζει» τις αρμοδιότητες των οργάνων του κόμματος και φέρνει όποιο θέμα επιθυμεί, σε όποιο όργανο πιστεύει ότι μπορεί να βγάλει το επιθυμητό -για εκείνον- αποτέλεσμα. Αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου, καθώς αντί να τον καταγγείλουν στα όργανα για τις αντιθεσμικές του μεθοδεύσεις, σε αναρμόδια όργανα, επικυρώνουν χειροκροτώντας τις αυθαίρετες αποφάσεις του! Για αυτό εκεί στην Κουμουνδούρου, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, όταν θα ξαναπιάσουν το αφήγημα του «κράτους Δικαίου», μιας και έχουν αποδείξει ότι ακόμη κι εντός του κόμματός τους, είναι εντελώς απολυταρχικοί και αντιθεσμικοί, αδιαφορώντας για την θεσμική οδό επίλυσης των προβλημάτων.
Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη
Χριστίνα Κοραή: «Χθες ο κύριος Κασσελάκης αναφέρθηκε καθαρά στο πρόσωπό σας κύριε Σπίρτζη. Είπε "δεν πρόκειται για πολιτική άποψη, το να καλείς στην τηλεόραση τον πρόεδρο του κόμματος να παραιτηθεί, ενάντια στην βούληση των οργάνων και των μελών. Μπορεί η επιτροπή δεοντολογίας να ακολουθεί τη διαδικασία της, αλλά είναι προφανές ότι στελέχη που εκφράζονται έτσι, επιλέγουν συνειδητά να θέσουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος". Αυτό επιλέγετε; Αυτό είπε ο κύριος Κασσελάκης».
Χρήστος Σπίρτζης: «Ο κύριος Κασσελάκης πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι μονάρχης. Είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το έχει καταλάβει. Πρέπει να καταλάβει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που ο ελληνικός λαός το έβαλε στην θεσμική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε αυτό το έχει καταλάβει. Νομίζει ότι είναι "σελέμπριτι". Πρέπει να καταλάβει πάρα πολλά πράγματα, σε σχέση με τα πολιτικά και πολιτισμικά κενά που έχει, για να καλύψει το θεσμικό ρόλο του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε αυτό το έχει καταλάβει και αυτό φάνηκε και από τη χθεσινή προσβλητική διαδικασία, απέναντι στην κοινοβουλευτική ομάδα. Και το λέω αυτό, γιατί σε κάθε κόμμα υπάρχουν διαδικασίες. Όταν ένας πρόεδρος κόμματος -ανεξάρτητα από το καταστατικό του, ή το τι επικρατεί μεσ' στο κόμμα- συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα, για να αλλάξει πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας, για να αλλάξει κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και λοιπά, οφείλει αν μη τι άλλο, να σεβαστεί τους βουλευτές του. Όχι να κάνει έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας και να καρατομήσει τέσσερα στελέχη του κοινοβουλίου, κάνοντας ένα διάλλειμα από την προσωπική του φιέστα στα Χανιά».
Δημήτρης Τάκης: «Τι έπρεπε να κάνει δηλαδή;»
Χρήστος Σπίρτζης: «Να είναι εκεί κατ' αρχήν. Δεύτερον, να έχει συγκαλέσει τα όργανα. Ξέρετε, ο κύριος Φάμελλος και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, δεν μπήκαν από κανέναν πρόεδρο. Μπήκαν μετά από απόφαση των οργάνων του κόμματος».
Χριστίνα Κοραή: «Ο κύριος Φάμελλος; Ναι, αλλά με εισήγηση δεν έγινε;»
Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι, ο κύριος Φάμελλος, πάρθηκε απόφαση να είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, πριν τον κύριο Κασσελάκη -»
Δημήτρης Τάκης: «Ναι, αλλά ο κύριος Κασσελάκης τον διατήρησε, όταν κέρδισε τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ».
Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν είναι μπακαλιάρος για να τον διατηρήσει. Υπήρχε, δεν πρότεινε - θέλω να πω, υπήρχε απόφαση κομματικού οργάνου που δεν είχε αλλάξει, της πολιτικής γραμματείας. Ήταν η τελευταία συνεδρίαση που εγώ ήμουν μέλος -είχα παραιτηθεί- και πήρε αυτή την απόφαση. Επομένως, καλό θα ήταν να δούμε πού πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Χριστίνα Κοραή: «Πού πάει λοιπόν, κύριε Σπίρτζη;»
Χρήστος Σπίρτζης: «Νομίζω ότι ο πρόεδρος φροντίζει να αποσυντεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό καταγράφηκε σε μια δημοσκόπηση που έγινε χθες. Που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ πέμπτο. Νομίζω λοιπόν ότι δεν αξίζει ούτε στα στελέχη, ούτε στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, μια τέτοια πορεία -κατά τη γνώμη μου- ξεφτιλίσματος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αφορά ούτε την πολιτική ζωή της χώρας, ούτε την κοσμική ζωή της χώρας -πλέον-, αυτό που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τραγικό. Και νομίζω ότι για αυτά τα ζητήματα έχει αποκλειστική ευθύνη, ο πρόεδρός του, ο Στέφανος Κασσελάκης».
Δημήτρης Τάκης: «Εσείς έχετε ένα ραντεβού με την επιτροπή δεοντολογίας στις 3 του Σεπτέμβρη, σωστά;»
Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι, δεν έχω κανένα ραντεβού».
Δημήτρης Τάκης: «Δεν σας έχουν καλέσει;»
Χρήστος Σπίρτζης: «Μου ζητάει η επιτροπή δεοντολογίας τις απόψεις μου, σε μια καταγγελία που έγινε από 70 μέλη. Χθες όμως -και όλο αυτό το διάστημα-, αποκαλύφθηκε ποιος είναι αυτός που κάνει την καταγγελία».
Χριστίνα Κοραή: «Ποιος είναι;»
Χρήστος Σπίρτζης: «Ο Στέφανος Κασσελάκης και η ηγετική του ομάδα».
Χριστίνα Κοραή: «Πώς αποκαλύφθηκε;»
Χρήστος Σπίρτζης: «Αποκαλύφθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Αποκαλύφθηκε από λάθη του συνεργάτη του -και υποστηρικτή του-, Νίκου Μωραΐτη, σε ανάρτηση που έκανε έβαλε κατά λάθος μήνυμα του διευθυντή του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -»
Δημήτρης Τάκης: «Καλά, αυτό είναι παλιό. Δεν είναι σημερινό, πριν από έναν μήνα θέλω να πω».
Χρήστος Σπίρτζης: «Ναι, μόνο που αυτό έγινε πριν κατατεθεί η καταγγελία».
Δημήτρης Τάκης: «Το ερώτημα είναι το εξής: εσείς θα στείλετε σημείωμα; Ή όχι;»
Χρήστος Σπίρτζης: «Εγώ θα στείλω καταγγελία και όχι σημείωμα».
Χριστίνα Κοραή: «Θα καταγγέλλετε την επιτροπή δεοντολογίας κύριε Σπίρτζη;»
Χρήστος Σπίρτζης: «Θα καταγγέλλω τις μεθοδεύσεις για να εργαλειοποιηθεί και να εργαλειοποιείται η επιτροπή δεοντολογίας. Αυτό που έκανε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι ένα ακόμη θεσμικό ατόπημα. Δεν μπορώ να καταλάβω παραδείγματος χάριν, πώς κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και πηγαίνει στην κοινοβουλευτική ομάδα -που είναι το πλέον αναρμόδιο όργανο-, να πει ότι έχει τις διαδικασίες - ανεξάρτητα αν αργεί ο Χρήστος Σπίρτζης, ή οποιοδήποτε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ή οποιοσδήποτε λέει κάτι που δεν συμφωνεί με τον Στέφανο Κασσελάκη, ότι βγαίνει εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, αυτό δεν είναι παρέμβαση σε ένα ανεξάρτητο όργανο, εντός του κόμματος; Και μάλιστα, όταν αυτά ειπώνονται στην συνεδρίαση ενός οργάνου, που δεν έχει καμία σχέση με αυτά».