«Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε χωρίς καταναγκασμούς», επαναλαμβάνει ο κ. Τσίπρας σε κάθε προεκλογική του ομιλία. Πρόκειται για το κυρίαρχο προπαγανδιστικό του εφεύρημα περί… νέας «πρώτη φορά Αριστεράς», που μπορεί να μην πείθει κανέναν, πλην όμως του επέτρεψε να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα από το «ηρωικό» 2014 χωρίς να κουραστεί να φτιάξει καινούργιο.

Σα να μην κυβέρνησε ποτέ, λοιπόν, και σα να μην πάτησε ποτέ τους όρκους του για κατάργηση μνημονίων και τρόικας με ένα νόμο και ένα άρθρο και κυρίως σα να μην έφερε ποτέ το τρίτο μνημόνιο με τα εφιαλτικά τετελεσμένα, υποστηρίζει τώρα πως η καταστροφική διακυβέρνησή του, παρέα με τον συνεταίρο του Καμμένο, δεν συνέβη ποτέ!

Ήταν απλά ένα κενό μέσα στον άχρονο χρόνο, στην διάρκεια του οποίου δεν συνέβη τίποτε: Ούτε το τρίτο μνημόνιο, ούτε τα μεσοπρόθεσμα, ούτε οι εφαρμοστικοί νόμοι, ούτε τα ΦΕΚ, ούτε οι αξιολογήσεις και, βέβαια, ούτε οι προγραμματικές δηλώσεις Ιανουαρίου 2015, ούτε αυτές του Οκτωβρίου 2015, ούτε το δήθεν «παράλληλο πρόγραμμα», ούτε καν το πρόγραμμα για τις εκλογές του 2019. Οπότε, ούτε και η έξοδος από το μνημόνιό του. Από τι να βγει άλλωστε αφού ουδέν συνέβη;

Βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μια «πρώτη φορά». Οπότε πώς θα είναι αλλιώς η δεύτερη φορά;

Βέβαια, δεν έλεγε τα ίδια ο κ. Τσίπρας στις προγραμματικές Οκτωβρίου 2015. Εκεί, στην ομιλία του στη Βουλή, είχε μιλήσει περί «εφαρμογής των συμφωνηθέντων». Σήμερα, μας λέει πως η διάρκεια «εφαρμογής των συμφωνηθέντων» ήταν ένα… ευχάριστο διάλειμμα με τον ίδιο απόντα και με την τρόικα, που θα έδιωχνε με τις κλωτσιές, στο τιμόνι – αν και μας έλεγε πως δεν θα έμπαινε συνοδηγός με το ΔΝΤ, την Μέρκελ και λοιπούς.

Μετά το «πρόγραμμα των 100 ωρών», το «πρόγραμμα των 50 ημερών»!

Αυτή τη φορά, μετά το περίφημο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, (βλέπε συνέντευξη Τσίπρα, Αυγή, 17 Νοεμβρίου 2013) ακούσαμε για πρόγραμμα… 50 ημερών!

Πάλι καλά! Διότι σε άλλη συνέντευξή του (18 Νοεμβρίου 2012, συνέντευξη στο «Ποντίκι»), είχε πρόγραμμα… εκατό ωρών: «Δεν έχει νόημα εμείς να ετοιμάσουμε πρόγραμμα εκατό ημερών. Δε θα προλάβουμε. Εμείς χρειαζόμαστε πρόγραμμα εκατό ωρών. Και αυτό σχεδιάζουμε, το πρόγραμμα των εκατό ωρών», είχε πει.

Δεν έχει σημασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας εμφανίζει σήμερα ένα πρόγραμμα από το παρελθόν, το οποίο υπόσχεται πως αυτή τη φορά θα εφαρμόσει – και όποιος τους πιστέψει, τους πίστεψε!

Σταχυολογώ από το σημερινό Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ και συγκρίνω:

Για το αφορολόγητο

1.Σήμερα υπόσχονται αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ.

Το 2014 υπόσχονταν αφορολόγητο 12.000 ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος ορκιζόταν ότι θα παραιτηθεί αν το αφορολόγητο έπεφτε στα 9.000 ευρώ, αλλά μια χαρά πήγε στα 5.681 για τους άγαμους φορολογούμενους και παρέμεινε στην καρέκλα του.

Τράπεζες: Πρώτα τις αφελλήνισαν και τώρα θα κρατικοποιήσουν

2. Σήμερα υπόσχονται δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου και συνεπώς του management μίας συστημικής τράπεζας.

Το 2014 υπόσχονταν πάλι δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με την δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας και τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους και αγρότες. Αλλά τελικά υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο και οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν για τρίτη φορά και αφελληνίστηκαν εντελώς.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του Οκτωβρίου 2015, ο κ. Τσίπρας είπε τα εξής απίθανα: «Βιώσαμε, λοιπόν, όλοι μας μία παγκόσμια πρωτοτυπία, το ελληνικό κράτος να αγοράζει επί της ουσίας τις τράπεζες, αφήνοντας όμως τη διοίκησή τους, το μάνατζμεντ τους στους προηγούμενους μετόχους. Είναι και αυτό άλλο ένα επεισόδιο που αποδεικνύει τις βαθιές σχέσεις διαπλοκής και εξάρτησης της πολιτικής εξουσίας από την οικονομική ολιγαρχία στον τόπο μας. Δεσμευόμαστε, λοιπόν, ότι αυτή η αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ».

Δηλαδή για τις τράπεζες του έφταιγαν οι σχέσεις διαπλοκής και εξάρτησης πολιτικής εξουσίας και οικονομικής ολιγαρχίας και όχι το μνημόνιο το οποίο ο ίδιος είχε υπογράψει και τα προέβλεπε όλα αυτά! Και δεσμευόταν ξανά για μάνατζμεντ των τραπεζών από το ελληνικό Δημόσιο, όπως (ξανα)δεσμεύονται και σήμερα.

ΤΧΣ: Τότε θα έπαιρναν 3 δις, τώρα θα το καταργήσουν!

3. Σήμερα ανακοινώνουν την κατάργηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και υπαγωγή των μετοχών των τραπεζών που κατέχει στο Υπουργείο Οικονομικών ή άλλο δημόσιο φορέα (σε ποιον «άλλον» άραγε; Μήπως στη… Δήμητρα Βαρουφάκη;)

Το 2014 μας έλεγαν πως θα έθεταν το ΤΧΣ υπό δημόσιο έλεγχο και μετά θα έπαιρναν από εκεί 3 δις για τα κόκκινα δάνεια και την περίφημη «σεισάχθεια». Τι συνέβη; Υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο μετά την 17ωρη διαπραγμάτευση που οδήγησε στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015 (μετά το γελοίο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου). Και το ΤΧΣ έγινε πανίσχυρο με απόλυτο έλεγχο στις τράπεζες.

ΔΕΗ: Τότε την έβαλαν στο υπερταμείο, τώρα θα την κρατικοποιήσουν

4. Σήμερα υπόσχονται κρατικοποίηση της ΔΕΗ και… ενεργειακή δημοκρατία.

Το 2014 έδωσαν την περίφημη μάχη κατά της «Μικρής ΔΕΗ», που θα κρατούσε τη ΔΕΗ στο Δημόσιο. Μετά την «περήφανη διαπραγμάτευση» έφτιαξαν το αιωνόβιο υπερταμείο και μετά (με το νόμο του Μαΐου 2016) μετέφεραν το 34% της ΔΕΗ «αυτόματα και χωρίς αντάλλαγμα» στο υπερταμείο, όπου είχαν ήδη μεταφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ήδη κατείχε το 17% της ΔΕΗ. Δηλαδή ενώ γνώριζαν ότι το 17% ήταν ήδη στο υπερταμείο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, μετέφεραν και το 34%. Σύνολο 51%!

Νερό: Τότε το πουλούσαν, τώρα το υπερασπίζονται!

4. Σήμερα υπόσχονται «διαφύλαξη του δημοσίου χαρακτήρα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (απόσπασή τους από το Υπερταμείο - εφαρμογή απόφασης ΣτΕ). Στο οποίο υπερταμείο ο ΣΥΡΙΖΑ τις μετέφερε και εναντίον της δικής τους απόφασης εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ!

Το 2014, μετά το τρίτο μνημόνιο, συμφώνησαν στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα που οι ίδιοι ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο του 2015, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας» - μετά από διάφορα ηρωικά του τύπου «για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούσαν ταχύτατη εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού μέσω σκανδαλωδών διαδικασιών» - μας παρουσίαζαν το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων «που αποτελεί μέρος του αναγκαίου συμβιβασμού της κυβέρνησης για το κλείσιμο της συμφωνίας». Κρύβοντας τους σκοπούς τους για ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Αλλά στις 25/5/2016 (ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 1472), δημοσιεύθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που είχε προηγουμένως εγκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ με την από 26.4.2016 απόφασή του.

Εκεί, αναφέρονταν οι εταιρίες που θα «αξιοποιούνταν» από τον ΣΥΡΙΖΑ:

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, Αφάντου Ρόδος, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ηλεκτρονική Δημοπρασία III, IV, V, VI και άλλα μικρά ακίνητα, Μαρίνες, Εγνατία Οδός, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ.

Και στις 21 Ιουνίου 2018, προκειμένου να βγουν από το μνημόνιό τους, είχαν δεσμευτεί για ολοκλήρωση της παραχώρησης του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, του ΔΕΣΦΑ, των ΕΛΠΕ, Μαρίνας Αλίμου, Εγνατία, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, πώληση μετοχών της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και πώληση περιφερειακών αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Το ωραίο είναι ότι στις 11 Απριλίου 2017, από την Πάτρα, ο κ. Τσίπρας διακήρυσσε πως «το νερό θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο». Ακριβώς την επομένη, 12 Απριλίου, το ΤΑΙΠΕΔ εξέδιδε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εξεύρεση χρηματοοικονομικού συμβούλου για πώληση των ποσοστών του Κράτους σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ!

ΕΛΠΕ: Τότε υπέγραφαν, τώρα θέλουν «δημόσιο έλεγχο»

5. Σήμερα υπόσχονται «δημόσιο έλεγχο» στα ΕΛΠΕ. Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν στο πρόγραμμά τους «διαφυλάσσουμε και αποκαθιστάμε (sic) τον δημόσιο έλεγχο στα ΕΛΠΕ».

Τα ίδια έλεγαν και στις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης τους κυβέρνησης: «Το Δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματά του στη συμμετοχή του, ώστε να ανασυγκροτηθεί και να αναπτύξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των τιμών».

Υπήρξε, όμως, το… διάλειμμα της διακυβέρνησής τους. Με το τρίτο μνημόνιο. Με το Επικαιροποιημένο Σχέδιο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (Asset Development Plan, 26 Απριλίου 2016). Με το ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 1472 (25/5/2016) που προέβλεπε την πώληση του 35% των μετοχών που είχε στην κατοχή του το Κράτος. Με το Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2018-2022 όπου για το 2018 προβλέπονταν έσοδα από αποκρατικοποιήσεις της τάξης των 2 δις και ένα μέρος αυτών θα προέρχονταν από την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ. Με την Έκθεση της Κομισιόν Φεβρουαρίου 2019, όπου γινόταν σαφής αναφορά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και της Μαρίνας Αλίμου. Με την Έκθεση της Κομισιόν, Ιουνίου 2019, όπου γινόταν εκτενής αναφορά στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και ονομαστικά στα ΕΛΠΕ.

Και μια «λεπτομέρεια»: Στις 3 Απριλίου 2019, έληξε και η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τα ΕΛΠΕ. Ο διαγωνισμός απέβη άγονος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσπάθησαν να πουλήσουν.

Υδρογονάνθρακες: Πρώτα τους έβαλαν στο υπερταμείο, τώρα… απεμπλέκονται!

6. Το συριζαϊκό γλυκό ήλθε και έδεσε με την απεμπόληση της ενεργειακής αυτάρκειας της πατρίδας μας.

Το 2014 καταψήφισαν τις συμβάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά για έρευνα και εξόρυξη. Μιλούσαν για «ενεργειακή μπανανία», «δημοκρατικό ενεργειακό σχεδιασμό», «αποικιοκρατικές συμβάσεις» και άλλες τέτοιες ανοησίες. Μέχρι και τις «7 αδελφές» ξέθαψαν!

Το 2015, όταν βρέθηκαν στην εξουσία, δεν πρόλαβαν να ανοίξουν τις προσφορές. Αλλά μετά έφεραν το Τρίτο Μνημόνιο και μαζί μ’ αυτό και το υπερταμείο.

Και τότε, οι υδρογονάνθρακες, που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν και εντάσσονταν στον «ψευδοπατριωτισμό», μεταφέρθηκαν και αυτοί στο υπερταμείο, με μια απλή παράγραφο: «Στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου. Στο Ταμείο πιθανόν να ενταχθούν (τραβηγμένο από τα μαλλιά αυτό το «πιθανόν» σε ένα non paper της 7/8/2015) και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού/φυσικού πλούτου της χώρας, υδρογονάνθρακες κλπ)».

Οπότε, τον Μάιο του 2019, ο κ. Τσίπρας υπέγραψε πανηγυρικά και εν επισήμω τελετή τις συμβάσεις. Τις οποίες καταψήφισε τον Οκτώβριο του 2019!

Και τώρα, επιστρέφουν στην… «ενεργειακή δημοκρατία»! Στο πρόγραμμά τους για τις εκλογές του 2023, αναφέρουν: «Απεμπλεκόμαστε από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, με μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών»!

Με τον κ. Τσίπρα να λέει πως «εμείς υπογράψαμε το 2019, αλλά τώρα είμαστε σε άλλη περίοδο. Η προοπτική αξιοποίησης υδρογονανθράκων είναι πεπερασμένη»!

Και τώρα θέλουν μια «πρώτη ευκαιρία» για να ξαναρχίσουμε την παράνοια από την αρχή!

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι υποψήφια Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος