Τελικά όλα έγιναν σύμφωνα με το σχέδιο: Κατά την συζήτηση της τροπολογίας για τις εγκληματικές οργανώσεις που διεκδικούν είσοδο στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα επιχειρηματολόγησε εναντίον της και τελικώς απείχε από την ψηφοφορία. Συμπληρώθηκε έτσι ένας σκοτεινός και ένοχος κύκλος που τεκμηριώνεται με σειρά γεγονότων και αποδείξεων, που δεν αμφισβητούνται, όσο και αν εκνευρίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του, τα στελέχη του και οι δημοσιογράφοι που στέκουν στο πλευρό τους.
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*
Όσο και αν χάνουν την ψυχραιμία τους στις δημόσιες εμφανίσεις τους, όσο και αν επιλέγουν την καλύτερη άμυνα που είναι η επίθεση, η αλήθεια κραυγάζει και καλύπτει τις δικές τους κραυγές. Κραυγές με τις οποίες καταγγέλλουν ως ακροδεξιούς όποιους αποκαλύπτουν αυτήν την άβολη αλήθεια: Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια συμπράττει και συμπλέει με την Χρυσή Αυγή.
Αλλά ως γνωστόν, μετά την δικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή (7 Οκτωβρίου 2020), βγήκαν όλοι στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. Και ο κ. Τσίπρας δήλωνε με ανάρτησή του: «Οι νεοναζί είναι και επίσημα ένοχοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αθώοι όσοι τους ξέπλεναν τόσα χρόνια και σήμερα εμφανίζονται ως τιμητές». (9 Οκτωβρίου 2020).
Η δε «Αυγή» κυκλοφόρησε με ένα κατάπτυστο πρωτοσέλιδο, όπου Μητσοτάκης και Σαμαράς εμφανίζονται με φόντο τον αγκυλωτό σταυρό και τίτλο το γνωστό «Δεν είναι αθώοι» (11 Οκτωβρίου 2020).
Η μαύρη τρύπα
Για να δούμε ποιος τους ξέπλενε και ποιοι «δεν ήταν αθώοι»:
Ανάμεσα στη σύλληψη των μελών της Χρυσής Αυγής επί Σαμαρά (28/9/2013, δέκα μέρες μετά την δολοφονία Φύσσα στις 17 του ίδιου μήνα) και την ολοκλήρωση της δίκης με την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης επί Μητσοτάκη, υπήρξε μια μαύρη τρύπα όπου όλα ήταν σταματημένα ή προχωρούσαν με ρυθμούς χελώνας.
Ωστόσο, στα 4,5 χρόνια – όσο βρίσκονταν στην εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – δεν πραγματοποιήθηκε καμιά διαμαρτυρία για τις καθυστερήσεις, καμιά διαδήλωση, καμιά ανακοίνωση. Ακόμη και όταν οι κατηγορούμενοι αποφυλακίζονταν ένας-ένας, αφού έληγε ο χρόνος της προφυλάκισης.
Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη της Χρυσής Αυγής συνελήφθησαν επί Νέας Δημοκρατίας – με θρυαλλίδα την δολοφονία του Παύλου Φύσσα – και η δικαστική απόφαση επίσης εκδόθηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Η δικογραφία είχε κλείσει από τις 3 Αυγούστου 2014, η εισαγγελική πρόταση είχε κατατεθεί στις 16 Οκτωβρίου 2014, ενώ η δίκη, που προγραμματιζόταν για τον Ιανουάριο 2015, άρχισε στις 20 Απριλίου 2015.
Μετά πολλών εμποδίων και ακόμη περισσότερων διακοπών – πότε για το γελοίο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, πότε λόγω των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, πότε για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στα παιδιά του γειτονικού σχολείου!
Η αίθουσα χάθηκε στον δρόμο!
Αρχικά, η αίθουσα ήταν ακατάλληλη, δεν χωρούσαν ούτε οι παράγοντες της δίκης, οι δύο πλευρές συμπλέκονταν συνεχώς λόγω του συνωστισμού, σημειώνονταν επεισόδια, πηγαίναμε από διακοπή σε διακοπή. Την ίδια ώρα και για μεγάλο διάστημα, οι δικαστές δεν είχαν απαλλαγεί από άλλα καθήκοντα και οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής φώναζαν ότι τους κάνουν μπαλάκι.
Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε ως τις 27 Ιουνίου 2016, οπότε αποφασίστηκε η μεταφορά της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.
Αλλά ούτε τότε λύθηκε το πρόβλημα. Στις 9 Οκτωβρίου 2018, με δημόσιο υπόμνημά τους, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής ανέφεραν ότι, πλην της Προέδρου, κατά τα δύο πρώτα χρόνια οι άλλοι δικαστές της σύνθεσης δεν είχαν απαλλαγεί από τις υπόλοιπες δικαστικές τους υπηρεσίες.
Στο μεταξύ η καινούργια αίθουσα χάθηκε στον δρόμο, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2016 η δίκη… επέστρεψε στον Κορυδαλλό, αφού επτά από τις δέκα μηνιαίες συνεδριάσεις διεξάγονταν εκεί!
Σε διπλανή αίθουσα με τους Πυρήνες της Φωτιάς!
Χαρακτηριστικό της «απροθυμίας» για πρόοδο στη δίκη ήταν το επεισόδιο της 15 ης Μαΐου 2015, όταν διεξάγονταν σε… διπλανές αίθουσες η δίκη της Χρυσής Αυγής και η δίκη των Πυρήνων της Φωτιάς! Οι κατηγορούμενοι των Πυρήνων της Φωτιάς άνοιξαν την διπλανή πόρτα της αίθουσας όπου διεξαγόταν η δίκη της Χρυσής Αυγής, που και ξεκλείδωτη ήταν και αφύλακτη. Συνθήματα, μπουκάλια που εκτοξεύονταν, τελικά η πόρτα έκλεισε με την παρέμβαση των αστυνομικών, οι οποίοι πάλεψαν με τους εισβολής σώμα με σώμα.
Μετά το «ντου», οι συνήγοροι υπεράσπισης δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν και το δικαστήριο διέκοψε για τις 4 Ιουνίου. Μια από τις πολλές διακοπές…
Αποτέλεσμα: Τον Απρίλιο του 2019, όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν πια ελεύθεροι. Ο ίδιος ο δράστης, ο Ρουπακιάς, αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο του 2016!
Στις 16 Οκτωβρίου 2014, ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος υπέβαλε την 700 σελίδων μνημειώδη εισήγησή του, με την οποία παραπέμπονταν 70 άτομα (ανάμεσά τους ο αρχηγός και όλοι οι βουλευτές του κόμματος) και με την οποία έδενε απόλυτα την υπόθεση, περιγράφοντας μία «εγκληματική οργάνωση που υπό τον μανδύα κόμματος λειτουργεί ως μία καλά οργανωμένη στρατιωτική ομάδα για την διάπραξη παράνομων ενεργειών», δεν υπήρξε ούτε μία ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν συνάθροιζαν τις ψήφους τους
Και για να μην ξεχνιόμαστε, επαναλαμβάνω:
Μετά το 2012, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή επανειλημμένα συμπαρατάχθηκαν και συνάθροισαν τις ψήφους τους:
Μαζί ψήφισαν για να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ μαζί δεν ψήφισαν ούτε τον αντιρατσιστικό νόμο, ούτε τον Μεταναστευτικό Κώδικα, ούτε τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες (και με την ίδια επιχειρηματολογία, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τις αποκάλεσε «προκλητικά ετεροβαρείς» και η Χρυσή Αυγή «αποικιοκρατικές»), ούτε για τις φυλακές Τύπου Γ (εναντίον των οποίων έδωσαν και οι δύο λυσσαλέα μάχη και τις οποίες μαζί κατήργησαν τον Απρίλιο του 2015). «Προετοιμάζετε την δίκη του αιώνα!», φώναζαν οι χρυσαυγίτες.
Υπάρχουν κι’ άλλα: Τον Ιούλιο του 2014, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή συνάθροισαν τις ψήφους τους, ζητώντας να ανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει δημοψήφισμα για την Μικρή ΔΕΗ. «Υπάρχουν 139 ψήφοι βουλευτών», έλεγε ο κ. Τσίπρας, συναθροίζοντας και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.
Επί Σαμαρά, μαζί δεν ψήφισαν για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το κοινωνικό μέρισμα, μαζί καταψήφιζαν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή των πλειστηριασμών, μαζί καταψήφιζαν τους προϋπολογισμούς και την μείωση της τιμής των φαρμάκων, μαζί υπερψήφισαν τις προτάσεις μομφής κατά Στουρνάρα και Μεϊμαράκη.
Οι «ευπρόσδεκτες» ψήφοι
Τον Μάιο του 2014, στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγαν ότι είναι… ευπρόσδεκτες όλες οι ψήφοι.
Αναλόγως λειτούργησαν και όταν αργότερα αναζητούσαν 200 ψήφους για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να ισχύσει αμέσως. Τον Ιούλιο του 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατήγγειλε πως επί μέρες το Μέγαρο Μαξίμου άφηνε να διαρρεύσουν αριθμητικά σενάρια όπου συμπεριλαμβάνονταν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής. Η απάντηση ήλθε από τον τότε πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση:
«Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι ευπρόσδεκτη η Χρυσή Αυγή, απάντησα πως δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτοι και μη ψήφοι σε κανένα επίπεδο, όπως θα έκανε κάθε πρόεδρος της Βουλής. Η Βουλή αυτή έχει 300 βουλευτές και από το 2012 ζει μια ιδιότυπη κατάσταση εξαιτίας της ύπαρξης ενός κόμματος, της Χρυσής Αυγής, της οποίας η ηγεσία από ένα σημείο και έπειτα βρίσκεται εγκαλούμενη για ηθική αυτουργία σε σοβαρά εγκλήματα. Έχουν γίνει 800 ψηφοφορίες και ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα μη συνυπολογισμού της ψήφου και των 300 βουλευτών».
Πράγματι, σε συνέντευξή του στον Σκάι, τον Ιούνιο του 2016, είχε πει:
«Στην Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη Χρυσή Αυγή. Από εκεί και πέρα η Βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά. Αυτό που σας λέω δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή».
Μαζί στο δημοψήφισμα και στα νησιά
Στις 28 Ιουνίου 2015, την πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά στην πρόταση Γιουνκέρ υπερψηφίζουν στην Ολομέλεια ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή. Καταψηφίζουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα. «Το ΟΧΙ θα είναι μια πράξη εθνικής υπερηφάνειας και ένας θρίαμβος», λέει ο Μιχαλολιάκος στη Real News.
Στις 5 Δεκεμβρίου 2016, ο τότε υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος πραγματοποίησε επίσκεψη σε Ρω και Καστελόριζο, συνοδευόμενος από 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έναν των ΑΝΕΛ και τριών της Χρυσής Αυγής. Οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από τα άλλα κόμματα αρνούνται να ακολουθήσουν. Η παρουσία Κασιδιάρη, Παππά και Αϊβατίδη προκαλεί σάλο.
Και στις 11 Δεκεμβρίου 2016, σάλο προκαλούν οι δηλώσεις του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου στη «Βραδυνή της Κυριακής».
Όπως είπε, «η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης. Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα».
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, τον Δεκέμβριο του 2018, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή μαζί ψήφισαν υπέρ του διορισμού της κ. Θάνου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
«Κλειδώθηκε η Βουλή στους πολίτες»!
Και για το τέλος ένα απολαυστικό επεισόδιο:
7 Μαΐου 2014. Στην Ολομέλεια συζητούνται οι άρσεις ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Μίχου, Αλεξόπουλου, Μπούκουρα και Γερμενή. Οι δύο τελευταίοι είναι προφυλακισμένοι και παίρνουν άδεια για αυτοπρόσωπη παρουσία.
Έχει κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι οι Χρυσαυγίτες ετοιμάζονται να δώσουν άδειες εισόδου στη Βουλή σε διάφορους οπαδούς τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία από τα θεωρεία. Με λίγα λόγια, θα γέμιζε η Βουλή Χρυσαυγίτες! Ο πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης δίνει εντολή για απαγόρευση εισόδου στη Βουλή σε πολίτες από τις 10 πμ ως τη 1 μμ.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης αντιδρά: «Κλειδώθηκε η Βουλή στους πολίτες και δεν επιτρέπεται η είσοδος ούτε στους γονείς των βουλευτών για να ακούσουν τις τοποθετήσεις τους προκειμένου να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αν η ΝΔ θέλει να το παίζει χούντα, κλείστε και το κανάλι της Βουλής, κλείστε και τη Βουλή».
Αλλά δεν αντιδρά μόνο αυτός. Αντιδρά και ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «ατόπημα και αυθαιρεσία»! Γι’ αυτό και εξανίσταται: «Δεν είναι δυνατό να είναι κλειστή η Βουλή σε πολίτες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με βουλευτές».
Όταν τα γεγονότα μιλούν, οι κεκράκτες καλό είναι να σιωπούν…
* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος