Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Αν κάποιοι πίστευαν πως δεν υπήρχε άλλο σκαλοπάτι να κατεβεί μέσα στην απόγνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς διαψεύστηκαν. Τα τελευταία νέα είναι πως για το καινούργιο αιματηρό κεφάλαιο στο Σουδάν φταίει ο Μητσοτάκης και το Predator! Μιλάμε για την χώρα που πηγαίνει από εμφύλιο σε εμφύλιο από το 1955!

Για τη χώρα όπου επί δεκαετίες διεξάγεται μια μάχη εξουσίας, όπου οι ξένες επεμβάσεις και η εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων προκαλεί μια διαρκή ανθρωποσφαγή, όπου οι υποκινούμενοι εμφύλιοι διεξάγονται δι’ αντιπροσώπων, προκειμένου να κυριαρχήσουν σε μια δυστυχισμένη χώρα με τεράστιο ορυκτό πλούτο.

Υποστηρίζει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ πως όλες αυτές οι ξένες και μεγάλες δυνάμεις που κινούν τα νήματα με σκοπό να λεηλατήσουν τη χώρα, δεν είναι σε θέση να εφοδιάζουν με τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα τις αλληλοσπαρασσόμενες πλευρές.

Και ότι όλοι αυτοί, μεταξύ των οποίων και ο μισθοφορικός στρατός Βάγκνερ, περίμεναν την Ελλάδα να τους στείλει το Predator για να παρακολουθούν οι μεν τους δε!

Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό! Και δεν θα είχε καμιά σημασία αν αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν κυβερνήσει, δεν είχαν χειριστεί σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων και δεν ήθελαν να… ξανακυβερνήσουν.
Αυτός που παρακολουθούμε τώρα είναι ο τρίτος εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν – πρώτος κράτησε από το 1955 ως το 1972, ο δεύτερος από το 1983 ως το 2005. Και μέχρι να ξεσπάσει ο σημερινός, είχαν προηγηθεί διάφορες ανώμαλες καταστάσεις και πραξικοπήματα.

Όλοι εναντίον όλων από το 1955

Αμέσως μετά την ανεξαρτησία της χώρας από την βρετανική αποικιοκρατία και την αιγυπτιακή κατοχή, το 1954, αντιμέτωποι βρέθηκαν ο μουσουλμανικός βορράς και ο χριστιανικός νότος. Μόλις έκλεινε το ένα μέτωπο, άνοιγε το άλλο. Στρατιωτικοί, νασερικοί, κομμουνιστές, όλοι εναντίον όλων. Το 2011 ο νότος αποσχίστηκε και δημιουργήθηκε το νεαρότερο κράτος στην υφήλιο, το Νότιο Σουδάν. Το οποίο αμέσως μετά την δημιουργία του βρέθηκε στη δίνη νέων εμφυλίων και σε αντιπαράθεση με το Σουδάν για τις πλούσιες σε πετρέλαιο παραμεθόριες περιοχές, ενώ στο Νταρφούρ, που βρίσκεται δυτικά, προκλήθηκε μια πρωτοφανής ανθρωπιστική καταστροφή.

Σε όλες αυτές τις εμφύλιες συρράξεις εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή υποχρεώθηκαν σε εκτοπισμό, με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ημερήσια διάταξη.

Ο πρόεδρος Ομάρ Χασάν Αλ-Μπασίρ, κυβέρνησε το Σουδάν για τριάντα ολόκληρα χρόνια, μετά το πραξικόπημα του 1989. Εγκαθίδρυσε στρατιωτική δικτατορία και μετά έβγαλε την στολή και παρέστησε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο. Τον Απρίλιο του 2015 κέρδισε το 94,5% των ψήφων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

Το 2019 ο Μπασίρ υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά από μαζικές διαδηλώσεις και το 2021, μετά από δύο χρόνια μεγάλης αναταραχής και ακυβερνησίας, ο αρχηγός του Στρατού, ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν προχώρησε σε πραξικόπημα και στην εξουσία βρέθηκε μια χούντα με τον ίδιο αρχηγό και με αναπληρωτή του τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστό ως Χεμέτι, αρχηγό των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Οι RSF (Rapid Support Forces) δημιουργήθηκαν το 2013 από τον ίδιο τον Μπασίρ, προκειμένου να καταστείλουν την εξέγερση στο Νταρφούρ που ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια. Μετά τους έστειλε να πολεμήσουν στην Υεμένη και αργότερα στη Λιβύη. Από παραστρατιωτικές ομάδες εξελίχθηκαν σε ένα είδος ημιτακτικού στρατού, χωρίς ωστόσο να δεχθούν ποτέ να ενταχθούν στον τακτικό στρατό, καθώς είχαν αποκτήσει τεράστια δύναμη.

Ο ίδιος ο Χεμέτι έγινε πάμπλουτος εξάγοντας χρυσό από παράνομα ορυχεία και πλέον μπορεί να συντηρεί αυτό που έγινε ο αποτελούμενος από 100.000 άνδρες ιδιωτικός στρατός του.

Μαζί έριξαν τον δημιουργό τους

Αρχικά ο Μπασίρ, ως πρόεδρος και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ακολούθησε την τακτική του διαίρει και βασίλευε και προτιμούσε να λειτουργούν παράλληλα ο τακτικός στρατός και οι παραστρατιωτικοί, ώστε να μην βρεθούν όλοι μαζί κάτω από μια ηγεσία που θα μπορούσαν να τον ανατρέψουν.

Αλλά συνέβη αυτό ακριβώς που προσπαθούσε να αποτρέψει: Οι δυο τους συνεργάστηκαν και μαζί ανέτρεψαν τον αρχηγό και δημιουργό τους. Και τελικά κατέληξαν να πολεμούν μεταξύ τους.

Στο μεταξύ, ο Μπασίρ είχε δημιουργήσει και μια πανίσχυρη υπηρεσία πληροφοριών, που σίγουρα δεν χρειαζόταν την συνδρομή της Ελλάδας. Υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι, πολύ πιο ισχυροί.

Στην περιοχή, που παρουσιάζει τεράστιο γεωστρατηγικό και οικονομικό ενδιαφέρον, δραστηριοποιούνται οι Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όλοι αυτοί διαγκωνίζονται για να επιβάλουν την παρουσία τους στη χώρα.

Τα σχέδια του Πούτιν στην Ερυθρά Θάλασσα

Όλοι, εκτός Ρωσίας, προσπαθούν να κρατήσουν το Σουδάν μακριά από την επιρροή της Μόσχας. Ειδικά η Δύση προσπαθεί να αποτρέψει την δημιουργία μιας ρωσικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά οι Σουδανοί στρατιωτικοί έχουν στρέψει το βλέμμα τους προς την Ρωσία.

Το πραξικόπημα του Μπουρχάν προκάλεσε την οργή της Δύσης, που ήλπιζε σε μια μεταβατική προς την Δημοκρατία κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα να παγώσει αμερικανική βοήθεια 700 εκ. δολαρίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 23 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο επικεφαλής των παραστρατιωτικών Χεμέτι βρέθηκε την Μόσχα για… οκταήμερη επίσκεψη.

Ήταν ολοφάνερο ότι η Μόσχα, που διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Μπασίρ, ήθελε να μην διαταραχθεί η «συνεργασία» μετά το πραξικόπημα που τον ανέτρεψε. Έτσι, οι Ρωσοι συζήτησαν με τον Χεμέτι την συνέχιση αυτής της συνεργασίας σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας και αντικατασκοπείας.

Ο τελικός σκοπός της «συνεργασίας» είναι χωρίς αμφιβολία η οικονομική κυριαρχία. Η Ρωσία επωφελείται εδώ και χρόνια, καθώς ρωσικές εταιρίες εκμεταλλεύονται τα χρυσωρυχεία του Σουδάν. Κυρίως με την συνδρομή των παραστρατιωτικών δυνάμεων.

Ο ρόλος της Βάγκνερ

Κατά την επίσκεψή του ο Χεμέτι λέγεται ότι συζήτησε μια συνεργασία με τον ρωσικό μισθοφορικό στρατό Βάγκνερ, που ήδη δραστηριοποιείται σε διάφορες αφρικανικές χώρες με «αρπακτικές» (predatory, για να θυμηθούμε το Predator) διαθέσεις, όπως ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν.

Η Βάγκνερ έχει ήδη αναπτυχθεί γύρω από τα χρυσωρυχεία του Σουδάν από το 2017, μετά την συνάντηση του Μπασίρ με τον Πούτιν. Οι δυο τους είχαν υπογράψει συμφωνίες για τον χρυσό και είχαν διαπραγματευτεί την κατασκευή μιας ρωσικής ναυτικής βάσης στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Το 2020 οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον «ιδιοκτήτη» του ιδιωτικού στρατού Βάγκνερ, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατηγορώντας τον ότι εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Σουδάν.

Μετά το πραξικόπημα του 2021, οι Σουδανοί στρατιωτικοί άρχισαν να κάνουν νερά σχετικά με την Βάση. Αλλά φαίνεται ότι μετά την επίσκεψη του Χεμέτι στη Μόσχα η… τάξη αποκαταστάθηκε!

Κάθε άλλο παρά τυχαία, το Σουδάν έγινε μία από τις 35 χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με θέμα την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μετά από όλα αυτά – και άλλα πολλά – έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να μας πει πως όλοι οι παραπάνω ενδιαφερόμενοι, αλληλοσπαρασσόμενοι και εμπλεκόμενοι εδώ και δεκαετίες «αφέντες του πολέμου», περίμεναν την Ελλάδα να τους στείλει το Predator!

Ότι ο ιδιωτικός στρατός Βάγκνερ που βρίσκεται στην Αφρική εδώ και χρόνια, περίμενε εμάς να τους στείλουμε το Predator!
Και επειδή είναι άσχετοι περί τα τεκταινόμενα στο Σουδάν, ρωτούν να μάθουν αν το Predator κατέληξε στις RSF, των οποίων ο αρχηγός Χεμέτι βρισκόταν στην Μόσχα την παραμονή της εισβολής στην Ουκρανία!

Είναι αλήθεια ότι η λέξη Predator (αρπακτικό) και τα παράγωγά της είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένες όταν τα διεθνή μέσα μιλούν για την κατάσταση στο Σουδάν: Αρπακτική ελίτ, αρπακτική οικονομία, αρπακτικά που βιάζουν γυναίκες.

Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, διαθέτουμε μια ακόμη κατηγορία: Αρπακτικά ψήφων!

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος