Πρέπει να είναι πολύ απελπισμένος ο κ. Τσίπρας για να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία από τη… Γερμανία και να επιστρέψει στην Ελλάδα κομίζοντας ψέματα Βερολίνου – αφού προηγουμένως δυσφήμησε για άλλη μια φορά την χώρα στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο ανέκδοτο με το οποίο επέστρεψε από την Γερμανία ο κ. Τσίπρας πάντως είναι ότι εκεί υπάρχει… προοδευτική κυβέρνηση – και όχι ο Σόιμπλε και η Μέρκελ με τους οποίους συμμάχησε αφού προηγουμένως τους είχε κι’ αυτούς καταβρίσει!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Προφανώς θεωρεί ότι εδώ στην Ελλάδα είμαστε εντελώς άσχετοι και επομένως μπορεί να ταΐζει τους Έλληνες και με ψέματα εισαγωγής!

Ως γνωστόν η «προοδευτική» γερμανική κυβέρνηση – της οποίας υπουργός Οικονομικών είναι ο φιλελεύθερος Λίντνερ που ετοιμάζεται να επιβάλει μέτρα λιτότητας και να αυξήσει τις εισφορές για την υγεία – μαστίζεται εδώ και καιρό από τις απεργίες.

Επικρατεί χάος σε σιδηροδρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, νοσοκομεία, ταχυδρομεία, σχολεία και αυτοκινητόδρομους (πολλά τούνελ παραμένουν κλειστά), εκατομμύρια Γερμανοί απεργούν και διαδηλώνουν για το κλίμα και κυρίως λόγω πληθωρισμού και της ακρίβειας στα τρόφιμα. Ανάμεσά τους και 2,5 εκ. δημόσιοι υπάλληλοι.

Λογικό, αφού ο πληθωρισμός έφτασε το 7,4% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 22,3%.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει τρομερή ένταση στον κυβερνητικό συνασπισμό (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) τον οποίο εκθειάζει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος μάλλον κατά την εκεί επίσκεψή του δεν πήρε χαμπάρι όλες αυτές τις κινητοποιήσεις.

Στις 26 Μαρτίου η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ των εταίρων έφθασε στο αμήν. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν να συναντηθούν με τις αντιπροσωπείες τους για να δουν τι θα κάμουν με τα αδιέξοδά τους. Ξεκίνησαν να συνομιλούν Κυριακή, διέκοψαν τις πρώτες πρωινές ώρες και συνέχισαν Δευτέρα.

Ξανάρχισαν τη συζήτηση από την αρχή!

Και ενώ υποτίθεται ότι τα είχαν συμφωνήσει όταν αποφάσισαν την κυβερνητική τους συνεργασία, άρχισαν από την αρχή να κουβεντιάζουν τα πάντα – την επέκταση των αυτοκινητοδρόμων, που επιθυμούν οι Φιλελεύθεροι του υπουργού Οικονομίας Λίντνερ, το σχέδιο του υπουργού Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος πράσινου Ρόμπερτ Χάμπεκ για αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα κτίρια, την χρηματοδότηση της βασικής ασφάλισης των παιδιών, τον επανεξοπλισμό του γερμανικού στρατού.

Οι Φιλελεύθεροι απαιτούσαν «φρένο χρέους» και έλεγχο των δημοσίων δαπανών, οι Πράσινοι φώναζαν πως προηγείται η ενεργειακή μετάβαση στα κτίρια, κάτι με το οποίο διαφωνούσαν οι άλλοι δύο. Και ο καγκελάριος Σολτς – που κατά την γνώμη του κ. Τσίπρα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσει για το σχέδιο (λέμε τώρα) του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα – προσπαθούσε να κλωτσήσει το ντενεκεδάκι παρακάτω, στο πλαίσιο μιας ακόμη… ομαδικής ψυχοθεραπείας!

Οι τίτλοι των γερμανικών εφημερίδων χαρακτηριστικοί: «Όπου κι αν κοιτάξει κανείς, βλέπει φωτιά στην κυβέρνηση», «Το σπίτι του συνασπισμού καίγεται», «Το τέλος του προοδευτικού συνασπισμού», «Διχασμένη κυβέρνηση»… Υποστηρίζουν δε πως ο καγκελάριος Σολτς αδυνατεί εδώ και ενάμιση χρόνο, από τότε που βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας, να ελέγξει τους ολοένα πιο νευρικούς εταίρους του. Κάποιοι έγραψαν πως δεν απεργούν μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά… ολόκληρη η κυβέρνηση!

Αρπάζοντας το μπουκάλι από τον αλκοολικό!

Η κρίση είναι μεγάλη. Οι Φιλελεύθεροι (της κατά τον κ. Τσίπρα προοδευτικής κυβέρνησης) θεωρούν εαυτούς εγγυητές της δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατηγορούν τους άλλους δύο για «εθισμό στις δημόσιες δαπάνες». Ακούγονται και βαριές εκφράσεις του τύπου «μερικές φορές πρέπει ν’ αρπάζεις το μπουκάλι από το στόμα του αλκοολικού»!

Οι Πράσινοι βάλλουν κατά των Φιλελεύθερων, με τον Χάμπεκ να φωνάζει πως «δεν μπορεί σε έναν συνασπισμό προόδου μόνο ένας εταίρος του συνασπισμού να είναι υπεύθυνος για την πρόοδο»!

Αμέσως ήλθε η απάντηση από την πλευρά του αντιπροέδρου των Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, που είπε πως «ο κ. Χάμπεκ μοιράζεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την πεποίθηση ότι το κράτος, ο ηγέτης, ο εκλεκτός, ξέρει καλύτερα από τον λαό τι είναι καλύτερο γι’ αυτόν».

«Αυτό που ζούμε είναι ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαφωνεί σχεδόν για κάθε θέμα, ακόμη και για πράγματα που έχουν συμφωνηθεί στη συμφωνία συνασπισμού», δήλωσε η Ραμόνα Ποπ από τους Πράσινους, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ένωσης Καταναλωτών.

Τέλος πάντων, μετά από διαπραγματεύσεις 30 ωρών και… αγρυπνίες, κατέληξαν σε καινούργια συμφωνία! Ήταν ένα κείμενο 16 σελίδων βάσει του οποίου η νομοθεσία για το κλίμα χαλαρώνει (υποβαθμίζεται το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας περί κατάργησης των καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου σταδιακά από το 2024), ενώ αυξάνονται τα διόδια για τα φορτηγά, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα οι επενδύσεις στους σιδηροδρόμους.

Όσον αφορά στο κλίμα οι Πράσινοι έχασαν και οι Φιλελεύθεροι κέρδισαν, καθώς δεν θα υπάρχει υποχρέωση αντικατάστασης των υφιστάμενων καυστήρων θέρμανσης, αλλά μόνο προδιαγραφές για τις νέες εγκαταστάσεις, ενώ οι Γερμανοί θα πληρώνουν περισσότερα διόδια για να χρηματοδοτηθούν οι σιδηρόδρομοι και η επέκταση του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων, θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχη επέκταση της ηλιακής ενέργειας για τον φωτισμό τους! Και στο σημείο αυτό υποτίθεται ότι κέρδισαν οι Πράσινοι, οι ψηφοφόροι των οποίων, όμως, δηλώνουν απογοητευμένοι. Προφανώς, καθώς τελικά υπήρξαν οι μεγάλοι χαμένοι και νιώθουν προδομένοι από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας μας λέει πως στη Γερμανία… κερδάνε οι προοδευτικοί!

Άλλοι ξοδεύουν και άλλοι ψάχνουν για λεφτά!

Δυσαρεστημένοι, όμως, είναι και οι Φιλελεύθεροι – αν και ο Λίντνερ μόλις επανεξελέγη πανηγυρικά στην ηγεσία του κόμματος. Τα σημάδια έχουν φανεί από καιρό. Στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας τον Οκτώβριο του 2022, έπαθαν πανωλεθρία και βρέθηκαν εκτός του κρατιδιακού κοινοβουλίου. Ο Λίντνερ αναγνώρισε πως πολλοί από τους παραδοσιακούς υποστηρικτές του κόμματός του δεν αναγνωρίζουν πλέον το FDP ως φιλελεύθερη δύναμη του κέντρου.

«Θεωρούν ότι είμαστε πια κι εμείς αριστερό κόμμα», είπε, απορρίπτοντας ωστόσο το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Είμαστε στην κυβέρνηση λόγω συναίσθησης της πολιτικής μας ευθύνης, όχι λόγω συνάφειας με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τους Πράσινους», εξήγησε ο Λίντνερ. Μαζί του διαφώνησε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Μπιτζάν Τζιρ-Σαράι. Όπως είπε, «όπου κι’ αν πηγαίνω, βλέπω ότι το κόμμα έχει μεγάλο πρόβλημα με αυτόν τον συνασπισμό. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι. Ένας συνασπισμός δεν θα λειτουργήσει εάν οι δύο εταίροι συνεχίζουν να έρχονται με νέες ιδέες για το πώς θα ξοδέψουν χρήματα και ο άλλος εταίρος πρέπει μετά να δει πώς θα βρει χρηματοδότηση. Αυτό δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει».

Οπότε, καθώς περνούσαν οι μέρες με τους εταίρους να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη νέα συμφωνία, όλοι διαπίστωναν πως έκαναν μια τρύπα στο νερό και οι Πράσινοι συνειδητοποιούσαν πως ήταν οι μεγάλοι χαμένοι.

Διαζύγιο Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων

Στις 10 Απριλίου, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Άντον Χοφράιτερ, δήλωσε: «Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν είναι πλέον ο φυσικός εταίρος των Πρασίνων»! Την ίδια ώρα πολλοί Πράσινοι βουλευτές διαπίστωναν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν προσεγγίσει πολύ περισσότερο τους Φιλελεύθερους.

Αλλά αυτό μάλλον δεν το κατάλαβε ο κ. Τσίπρας…

Όπως δεν πληροφορήθηκε πως ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Υγείας έθεσε ήδη από τις αρχές Απριλίου σε εφαρμογή το σχέδιο μεταρρύθμισης βάσει του οποίου από τον προσεχή Ιούλιο θα αυξηθούν οι εισφορές υπέρ υγείας, πλήττοντας περισσότερο τους συνταξιούχους και τους άγαμους. Το επιπλέον ποσό θα μοιραστεί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους ολόκληρο το ποσό, με το βαλάντιό τους να επιβαρύνεται κατά 3,4%. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο μεταξύ, να θυμίσω ότι τον περασμένο Μάρτιο ναυάγησαν τα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας λόγω διαφωνίας μεταξύ της καγκελαρίας και του υπουργείου Εξωτερικών (Αναλένα Μπέρμποκ, Πράσινοι). Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα τόσο της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία όσο και των σχέσεων με την Κίνα ή την διάρκεια παραμονής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Μάλι, δεν επέτρεψαν την επίτευξη του στόχου για δημιουργία οργάνου στα πρότυπα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Σολτς και Μπέρμποκ διαφώνησαν στα πάντα – πού θα εδρεύει, ποιος θα ηγείται και πώς θα στελεχωθεί.

Πάει και το «επίδομα του πολίτη»

Σε μια άλλη περίπτωση, τον Νοέμβριο του 2022, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο καταψήφισε τη νομοθεσία για το «επίδομα του πολίτη», μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία θεωρήθηκε «θέμα πρεστίζ» για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Κι’ αυτό διότι τα κρατίδια με κυβερνήσεις Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) ψήφισαν κατά του νόμου, ο οποίος θα άλλαζε την φιλοσοφία των βασικών κοινωνικών επιδομάτων και επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή την 1 η Ιανουαρίου 2023.

Και επειδή ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε από την Γερμανία την ελληνική κυβέρνηση για απευθείας αναθέσεις στην διάρκεια της πανδημίας, να θυμίσω επίσης ότι η πανδημία έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στους Γερμανούς φορολογούμενους 440 δις ευρώ και το θέμα θα απασχολήσει ακόμη και το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τότε, ο Σολτς ήταν υπουργός των Οικονομικών και μιλούσε συχνά για «μπαζούκα». Αλλά τώρα το υπουργείο Οικονομικών έβγαλε ένα ογκώδες ποσό, που μάλιστα δεν περιλαμβάνει την στήριξη προς τα κρατίδια. Προέκυψε ότι το κόστος για προστατευτικό εξοπλισμό, εμβολιασμό και τεστ έφθασε τα 63,5 δις ευρώ. Προέκυψε επίσης ότι παρά το ότι δαπανήθηκαν τόσα πολλά χρήματα, πολλά από τα μέτρα απέτυχαν.

Για να ικανοποιηθούν οι Πράσινοι, χρήματα που περίσσεψαν αποφασίστηκε να διατεθούν για το κλίμα. Αλλά οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές θεωρούν πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικά και προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη. Η υπόθεση θα εξεταστεί από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στις 21 του προσεχούς Ιουνίου.

Μέτρα λιτότητας προ των πυλών

Στις 8 Απριλίου ήλθε και το κερασάκι στην τούρτα: Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανακοίνωσε σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην εφημερίδα Rheinische Post ότι είναι αναπόφευκτη η λήψη μέτρων λιτότητας για την κάλυψη των τεράστιων κενών στον προϋπολογισμό.

Ως γνωστόν, ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός έχει καθυστερήσει στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2024 εξαιτίας εσωτερικών διαφωνιών. Το σχέδιο προϋπολογισμού πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τις 21 Ιουνίου και να υπερψηφιστεί από την ομοσπονδιακή βουλή τον Δεκέμβριο.

Περιγράφοντας την έκταση του προβλήματος, ο Λίντνερ ανέφερε: «Με τα σημερινά δεδομένα, θα έχουμε έλλειμμα 14-18 δις ευρώ την επόμενη χρονιά, με έσοδα γύρω στα 424 δισεκατομμύρια. Για να καλυφθεί αυτή η τρύπα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να γίνουν θυσίες».

Οπότε, ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού, Ντένις Ρόντε, σχολίασε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «η τελική απόφαση για τα χρήματα που δαπανώνται στη Γερμανία ανήκει στην ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag) και όχι στον υπουργό Οικονομικών».

Η απάντηση ήλθε από το συνέδριο του κόμματος των Φιλελευθέρων. Εκεί, κυριάρχησε το σύνθημα «Για μια μη αριστερή Γερμανία»!

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας (ξανα)πήρε τις ευλογίες του Βερολίνου…

* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Υποψήφια Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος