Όπως όλα δείχνουν, το συνέδριο που ξεκινά την Πέμπτη –αν τελικά γίνει– θα πρέπει να έχει αριθμημένες καρέκλες. Και οι προσκλήσεις θα είναι ονομαστικές, ενώ θα ληφθούν και όλα τα μέτρα που η κυβέρνηση εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, εκτός από τις κάμερες. Αυτές θα υπάρχουν ούτως ή άλλως.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποφασισμένος να βάλει μπουρλότο στον ΣΥΡΙΖΑ. Και το έκανε. Απείλησε για μια ακόμη φορά. Όμως έλαβε και απάντηση. Ποια; Ότι αν θέλεις να δοκιμάσεις, κάν’ το. Μπορείς να προσφύγεις στα όργανα βάσει του καταστατικού, του είπε για παράδειγμα ο Διονύσης Τεμπονέρας, μπορείς να  μείνεις μέχρι τις εκλογές και βλέπουμε, του είπε η πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

Το ζήτημα όμως δεν σταματά εδώ. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι μόνος του. Εξελέγη από μια βάση μελών. Όχι από τους 150.000 που θέλει να λέει. Τόσοι δεν ψήφισαν καν στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου 74,5 χιλιάδες τον ψήφισαν. Και πάλι όμως είναι αρχηγός και έχει και ψηφοφόρους. Αυτούς που δεν ήθελαν να αναλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ κανένας από τους παλιούς. Βέβαια έβαλε το χεράκι του και ο Αλέξης Τσίπρας, πιστεύοντας ίσως πως είναι καλύτερα –για τον ίδιο– να αναλάβει την ηγεσία ένα πιο διαχειρίσιμο πρόσωπο. Μόνο που βγήκε απρόβλεπτο ως προς της στάση και τη συμπεριφορά του σε συνδυασμό με τις φιλοδοξίες του.

Αν το συνέδριο γίνει, η σύγκρουση θα μεταφερθεί εκεί. Οι μισοί θα αποδοκιμάζουν τους άλλους μισούς και ο καθένας θα επιδοκιμάζει αυτόν που θέλει. Και όταν στην Αριστερά αρχίζουν αυτά, όλοι γνωρίζουν πού οδηγούν. Ο κίνδυνος να μετατραπεί σε αρένα το συνέδριο είναι ορατός. Όπως είναι ορατός και ο κίνδυνος να αρχίσουν οι... καρεκλιές. Όπως αυτές που σημάδεψαν εκείνο το συνέδριο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ το μακρινό 2000.

Στο πλαίσιο αυτό η... κυβέρνηση οφείλει να λάβει... μέτρα. Να μεριμνήσει, βρε αδερφέ, για να μην προκληθεί ένας ακόμη εμφύλιος στην Αριστερά. Μπορεί κάλλιστα να προτείνει την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν στα γήπεδα. Να
προτείνει να είναι ονομαστικές οι προσκλήσεις και αριθμημένες οι θέσεις που αντιστοιχούν σε αυτές. Ώστε αν δεν καταστεί εφικτή η αποφυγή της... αιματοχυσίας να γνωρίζουν τουλάχιστον οι σύντροφοι ποιος πέταξε την καρέκλα σε ποιον...