Η… πρωτιά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει «προαναγγείλει» ορμώμενος από την «αδιαμεσολάβητη» επαφή του με τους πολίτες, έδωσε τη θέση της στη… δεύτερη θέση κόντρα στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Μόνο που στην Κουμουνδούρου τα στελέχη του κόμματος βλέπουν να έχει κατοχυρωθεί η τρίτη θέση και αγωνιούν για το ενδεχόμενο να βρεθούν στην τέταρτη και μάλιστα με μονοψήφιο ποσοστό.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου –που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον εξαιτίας του συγκρουσιακού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί– στον ΣΥΡΙΖΑ η εσωστρέφεια χτυπά κόκκινο με τα στελέχη του κόμματος να εμφανίζονται όχι προβληματισμένα ή ανήσυχα, αλλά σχεδόν τρομοκρατημένα.

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά και αυτά που έχουν στα χέρια τους συγκλίνουν σε ένα δεδομένο: ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δεν βλέπει δεύτερη θέση. Το χειρότερο όμως είναι πως καταγράφει, ειδικά ως προς τα αστάθμητα δείγματα, μονοψήφιο ποσοστό που ενδέχεται να οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη και στην τέταρτη θέση, πίσω από το ΚΚΕ.

Η επαφή με την κοινωνία έχει χαθεί πλήρως. Αναζητούνται μέλη και στελέχη προκειμένου να συμβάλλουν στην κατάρτιση προτάσεων και να συμμετέχουν στις ομάδες των think tanks, χωρίς να υπάρχει όμως κάποια ενθουσιώδης ανταπόκριση. Ακόμη και στο συνέδριο υπάρχει φόβος για ενδεχόμενη απουσία μελών που αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις εντός του κόμματος.

Η διαμάχη μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και μελών της Πολιτικής Γραμματείας παραμένει έντονη παρά τις εκατέρωθεν προσπάθειες να δοθεί η εικόνα ότι θάφτηκε ή έστω μπήκε στο ντουλάπι το «τσεκούρι του πολέμου». Αυτό το κλίμα δημιουργεί μια εικόνα άκρως αρνητική. Και μια αγωνία για την επόμενη ημέρα, που όμως όλοι φοβούνται να εκφράσουν.