Με προσωρινό συμβιβασμό έληξε η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε ένα βήμα πίσω, ανακαλώντας επιστολή του με την οποία τους εγκαλούσε για συνωμοσιολογία και επέρριπτε ευθύνες στο όργανο για την εικόνα του κόμματος και αποσύροντας το «αίτημα» του για «λευκή επιταγή» μέχρι τις επόμενες εκλογές, το 2027. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι λειάνθηκαν προσωρινά οι αντιθέσεις ώστε να προχωρήσουν στο μεθαυριανό συνέδριο και να βαδίσουν «ενωμένοι» προς τις  ευρωεκλογές όπου όλα θα ξανασυζητηθούν.

Κρίσιμη στην εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε η τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα στη χθεσινή, δεύτερη στη σειρά συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, οπότε και αντέτεινε στον Στέφανο Κασσελάκη: «Δεν εκβιαζόμαστε, δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ». Τελικά η σχεδόν καθολική άρνηση της Πολιτικής Γραμματείας οδήγησε τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει αρκετά βήματα πίσω και να μην επιμείνει στην αρχική του πρόταση για «λευκή επιταγή».

Στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, από την πλευρά τους, σημείωναν ότι «η Πολιτική Γραμματεία επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του προέδρου του κόμματος και εκείνος από την πλευρά του εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Πολιτική Γραμματεία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του κόμματος «μετά από εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:

α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας,

β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο».

Στο πλαίσιο αυτό «το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Θα είναι συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την "Προοδευτική αντεπίθεση τώρα"», κατά την ανακοίνωση.