Οι καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τραγελαφικές. Ενδεχομένως ο χαρακτηρισμός να μην μπορεί καν να τις περιγράψει. Ο Στέφανος Κασσελάκης απειλεί τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας και ζητεί –για μια ακόμη φορά– όποιος τον αμφισβητεί να το δηλώσει για να πάρει την απάντηση ότι δεν έχει λευκή επιταγή. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση ειπώθηκε πως αν θέλει να δοκιμάσει τότε να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του είναι πλέον σαφής. Όσα προηγήθηκαν το τελευταίο τριήμερο και όσα λαμβάνουν χώρα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος δείχνουν με σαφήνεια ότι τα στελέχη του κόμματος δεν προτίθενται να συνεχίσουν στη λογική που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να επιβάλει. Ειδικά ως προς αυτήν των τελεσίγραφων που κάθε φορά ρίχνει στο τραπέζι.

Διότι δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρά σε αυτές τις ενέργειες ο Στέφανος Κασσελάκης. Πιθανότατα θα του είπε κάποιος πως αυτό το έχουν ξανακάνει αρχηγοί κομμάτων. Με μια διαφορά, ότι το έκαναν όταν ταυτόχρονα ήταν και πρωθυπουργοί διαθέτοντας την ανάλογη συγκολλητική ουσία, αυτήν που λέγεται εξουσία.

Το θέμα όμως είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αμφισβητείται. Το τελεσίγραφο που έδωσε του επεστράφη. Και μάλιστα περιλαμβάνει διορίες. Δηλαδή ότι μένει μέχρι τις εκλογές και βλέπουμε ανάλογα με το αποτέλεσμα ή κινεί τις διαδικασίες που δύναται να τον οδηγήσουν εκτός προεδρικής θέσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαλύεται. Καταρρέει και μάλιστα με θόρυβο. Ουδείς γνωρίζει αν θα γίνει καν το συνέδριο ή τι μορφή θα έχει τελικά αυτό. Ουδείς γνωρίζει αν τη Δευτέρα θα είναι ίδιος ο πρόεδρος ή αν θα έχουν ανοίξει άλλες διεργασίες. Ακόμη και το σενάριο μιας προσωρινής διαρχίας με Όλγα Γεροβασίλη και Σωκράτη Φάμελλο έχει τεθεί στο τραπέζι. Και όταν αυτά τα σενάρια συζητούνται τότε όλα είναι ανοιχτά.