Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πλέον ένας πρόεδρος υπό προθεσμία (τις ευρωεκλογές) και υπό επιτροπεία (από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας) και ουδείς γνωρίζει αν και κατά πόσο θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της «αμοιβαίας» εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκε ή αν θα ξαναβάλει μπουρλότο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε την Τρίτη το βράδυ έθεσε και το χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι οι ευρωεκλογές και κυρίως είναι το αποτέλεσμα αυτών. Αποτέλεσμα που πλέον δείχνει πως θα είναι κάτι περισσότερο από αρνητικό, με τα περισσότερα στελέχη να εκτιμούν πως το κόμμα δεν είναι μακριά από τα μονοψήφια ποσοστά.

Εκτός όμως από πρόεδρος υπό προθεσμία είναι και πρόεδρος υπό επιτροπεία, αφού η Πολιτική Γραμματεία έθεσε και τα όρια ως προς τις διαδικασίες που ο ίδιος θέλει να ξεκινήσει αναφορικά με ταυτοτικά και ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα που αφορούν το κόμμα. Το ερωτηματολόγιο που έβαλε φωτιά στο κόμμα τις τελευταίες ημέρες δεν αποκλείεται ακόμη και ν' αποσυρθεί.

Τα τελεσίγραφα που έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πέρασαν. Ούτε όμως και η απέναντι πλευρά έφτασε στα άκρα, παρότι πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν έτοιμη ακόμη και η πρόταση μομφής σε βάρος του προέδρου του κόμματος. Η αμφισβήτηση ήταν ανοιχτή και όπως λένε στην Κουμουνδούρου παραμένει στο τραπέζι, αφού η γενικότερη εκτίμηση είναι πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις.

Ουδείς για παράδειγμα γνωρίζει τι θα κάνει στο συνέδριο ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έχει δείξει πως δεν ενδιαφέρεται για τις καταστατικές λειτουργίες του κόμματος. Το ενδεχόμενο να τινάξει στον αέρα και το συνέδριο δεν μπορεί να αποκλειστεί με τα στελέχη να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα.

Άλλωστε ο Στέφανος Κασσελάκης, εκτός από αδιαμεσολάβητος, είναι και αντισυστημικός, όπως και… απρόβλεπτος. Ο ίδιος τα έχει πει…