Σαν σήμερα στις 28 Μαΐου 1979, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνοδευόμενος από Έλληνες αξιωματούχους και εκπροσώπους της ΕΟΚ, υπέγραψε την πλήρη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.
Πρώτο βήμα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις διαδικασίες ενοποίησης της Ευρώπης ήταν η υπογραφή, το 1961, της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΟΚ. Ωστόσο, η σοβαρή πολιτική αστάθεια που ακολούθησε, με αποκορύφωμα την επιβολή της απριλιανής δικτατορίας (1967-1974), είχε ως αποτέλεσμα ένα μακροχρόνιο «πάγωμα» της συμφωνίας.
Με βασικό πρωταγωνιστή, τον πολιτικό που οραματίστηκε και δούλεψε για την ένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και τα λόγια του Βαλερύ Ζισκάρ ντ' Εσταίν στην τελετή ήρθαν να επισφραγίσουν τη σημασία της ημέρας εκείνης: «Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν θα ήταν Ευρώπη».

Η Ελλάδα στην ΕΟΚ
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δούλεψε σκληρά για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας γιατί:
• Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να εδραιώσει το δημοκρατικό πολιτικό της σύστημα και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
• Επεδίωκε την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της χωρας και την ανάπτυξη των σχέσεών της και με άλλους διεθνείς παράγοντες πέραν των ΗΠΑ.
• Στην ΕΟΚ η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτυχθεί οικονομικά μέσα από την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων.
• Η συνεργασία με άλλα κράτη μέλη της ΕΟΚ θα πρόσφερε την σταθερότητα και την ασφάλεια που χρειαζόταν η χώρα.
Η ιστορική συμφωνία σηματοδότησε μια κομβική στιγμή για το σύνολο της ευρωπαϊκής κοινότητας και εδραίωσε την πολιτική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
«Η Ελλάς προσέρχεται στην Ευρώπη με την βεβαιότητα, ότι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εμπεδώνεται για όλα τα μέρη η εθνική ανεξαρτησία, κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη και γίνεται με την συνεργασία όλων κοινός καρπός η κοινωνική και οικονομική πρόοδος», τόνιζε στην ομιλία του ο Καραμανλής, την οποία έκλεισε λέγοντας: «Έχουμε εμπιστοσύνη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Έχομε την απόφαση να είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, όπως θα έλεγε ο Τσώρτσιλ, και όλοι Έλληνες, όπως θα έλεγε ο Σέλλεϋ. Γιατί, όπως έγραψε ο Ισοκράτης, Έλληνες δεν είναι εκείνοι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά εκείνοι που υιοθέτησαν το πνεύμα το κλασικό».