Στις 28 Μαΐου 1979, στο ιστορικό Ζάππειο Μέγαρο, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη χώρα μας. Η ένταξη στην τότε ΕΟΚ άνοιξε το δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη, την πολιτική σταθερότητα και τη διεύρυνση των ευκαιριών για τους Έλληνες.

Παρά τα μεγάλα οφέλη που απορρέουν από αυτήν την επιλογή, εκείνη την εποχή υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες και δυνάμεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ένταξη. Από την πλευρά της κεντροαριστεράς, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, διατύπωσε επιφυλάξεις και κριτική, εκφράζοντας φόβους ότι η ένταξη θα ισοπέδωνε τα εργασιακά δικαιώματα και θα έκανε την Ελλάδα εξαρτημένη από τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Το ΠΑΣΟΚ της εποχής προωθούσε μια πιο εθνικά αυτόνομη και αναπτυξιακή πολιτική.

Επιπλέον, το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» αποτέλεσε μια ισχυρή φράση που εξέφραζε τον σκεπτικισμό και την έντονη αντίθεση
που υπήρχε σε σημαντικά τμήματα της κοινωνίας και των κομμάτων της Αριστεράς. Το σύνθημα αυτό μετέφερε την ιδέα ότι η ένταξη στην ΕΟΚ και η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ ήταν δύο όψεις της ίδιας πολιτικής υποτέλειας και περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας.

Επίσης, το ΚΚΕ, αλλά και άλλες αριστερές οργανώσεις, θεωρούσαν την ένταξη στην ΕΟΚ ως μία καπιταλιστική συμφωνία που θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι εθνικιστές εκφράζονταν επίσης επιφυλακτικά, φοβούμενοι ότι η συμμετοχή σε υπερεθνικούς θεσμούς θα οδηγούσε σε απώλεια εθνικής ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, η στρατηγική απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της κυβέρνησής του αποδείχθηκε διορατική και καθοριστική. Η ένταξη στην ΕΟΚ αποτέλεσε σταθμό στην πορεία της Ελλάδας προς την οικονομική ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ενίσχυση της θέσης της στο διεθνές σκηνικό.

Σήμερα, καθώς γιορτάζουμε την επέτειο της υπογραφής αυτής της ιστορικής συνθήκης, αναγνωρίζουμε τη σημασία της και την επιβεβαίωση της επιλογής που άλλαξε το μέλλον της χώρας προς το καλύτερο.