Ραγισμένη βγήκε η νέα «βίτρινα» του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος υπό τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Τόσο η ομιλία του όσο και η ψηφοφορία για το νέο προεδρείο που βρήκε απέναντι του 16 από τους 47 βουλευτές και απόντα τον Αλέξη Τσίπρα αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή διάβασε μια ομιλία απαύγασμα των ομιλιών του Αλέξη Τσίπρα πριν την διπλή ήττα των εθνικών εκλογών. Διανθισμένη με τον απόλυτο λαϊκισμό και την τοξικότητα των προηγούμενων μηνών ήταν γραμμένη στη λογική του «σκληρού ρόκ» όπως αυτό χρησιμοποιήθηκε από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Έδειξε όμως ότι οι νέοι «κουμανταδόροι» του κόμματος δεν προτίθενται να αλλάξουν τακτική ούτε και πολιτική γραμμή. Ίσως στόχος να ήταν να τονωθεί το ηθικό των βουλευτών και όσων την παρακολουθούσαν. Ούτε αυτός όμως επετεύχθη αν συνυπολογιστούν τα παγωμένα πρόσωπα της μισής περίπου Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία κατέδειξε πως στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται μια ανακαίνιση μόνο που αυτή επικεντρώνεται στη βιτρίνα και όχι στα υλικά. Κυρίως όχι στη λογική της λειτουργίας του κομματικού συστήματος. Αρκεί να δει κάποιος τις αναφορές Κασσελάκη για τους βουλευτές της ΝΔ τους οποίου χαρακτήρισε αλαζόνες.

Μάλιστα αναφέρθηκε στην παρουσία του στη Βουλή, όπου παρακολούθησε την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου για να υποστηρίξει ότι «η γλώσσα του σώματος των βουλευτών της κυβέρνησης φανέρωνε πλήρη αλαζονεία για τους συνανθρώπους που έχασαν το βιός τους». Και αυτό έτσι απλά, όπως και οι κατηγορίες σε βάρος του Πρωθυπουργού. Όπως ακριβώς έκανε και ο προκάτοχός του αλλά και τα στελέχη που απαρτίζουν την ομάδα του φέρνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ την έννοια του «πολακισμού».

Το περιεχόμενο της ομιλίας του ήταν αντίθετο σε αυτό που ο ίδιος δηλώνει ότι πρεσβεύει. Στη λογική του κέντρου. Περιείχε όλα εκείνα τα στοιχεία που έστειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17% και σε μια εκλογική συντριβή. Επιβεβαιώνουν δε τους λόγους για τους οποίους ο Κυριακος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος στο χώρο αυτό.

Τα 16 παρών και η απουσία Τσίπρα

Αυτό όμως που ράγισε κανονικά την εικόνα του Στέφανου Κασσελάκη ήταν το μήνυμα που του έστειλε η εσωκομματική αντιπολίτευση με τα 16 παρών στην ψηφοφορία για τα νέα μέλη του προεδρείου. Για την ομάδα Κασσελάκη, δηλαδή τον νέο υπερσυντονιστή Παύλο Πολάκη, την νέα γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, τους νέους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Νίκο Παππά, Θεόφιλο Ξανθόπουλου, Διονύση Καλαματιανό και τον νέο γενικό διευθυντή της ΚΟ, Γιώργο Τσίπρα.

Μπορεί να μην ψήφισαν Όχι, στα πλαίσια της εκεχειρίας που έχει συμφωνηθεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των αυτοδιοικητικών εκλογών, όμως το παρών ήταν εξίσου ηχηρό. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που ο αριθμός 16 δεν είναι τυχαίος. Είναι αυτός που απαιτείται ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη να μην είναι κάποια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πάντως και η απουσία του Αλέξη Τσίπρα, ή καλύτερα η αποχώρησή του μετά την ομιλία Κασσελάκη και η μη συμμετοχή του στην ψηφοφορία δύναται να θεωρηθεί και ως μήνυμα για τις επιλογές του νέου προέδρου.