Ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, λίγο μετά τις 9, η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ εξασφάλισε τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας με τις ψήφους των 158 βουλευτών της.
Αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή ψήφισαν «ΟΧΙ», οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις, λίγο προτού ολοκληρωθεί η τριήμερη διαδικασία, είπε ότι «οι εκλογές έδειξαν πως η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, η εντολή που έχει πάρει η πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα σε αυτές». Και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στον δρόμο που μας έδειξαν με την ψήφο τους οι πολίτες, με γνώμονα τους άξονες και με ορίζοντα το 2027».
Επανέλαβε τη εκτίμησή του ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα γίνει εντός του 2023 και αναφέρθηκε στον στόχο της αύξησης του μέσου και του κατώτατου μισθού και τη μείωση των ανισοτήτων. Πρόσθεσε, σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας, «θέλω να δώσω έμφαση στην ταχύτατη παρέμβαση στα Επείγοντα, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ». Έθεσε ως νέο στοίχημα τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, λέγοντας ότι μπορούμε να ενσωματώνουμε τις παραδοσιακές μας αξίες προσαρμοζόμενοι στις νέες προκλήσεις.
«Το μεγάλο ποσοστό δεν μεταφράζεται σε λευκή επιταγή» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Κάθε φωνή μπορεί να είναι χρήσιμη αρκεί να μην είναι κακόφωνη» είπε.
Προανήγγειλε ακόμη ότι στις αρχές της εβδομάδας θα αναρτηθεί νόμος που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων που είχαν εξαντληθεί προεκλογικά». Απάντησε στις αιτιάσεις που προέβαλαν ο κ. Φάμελος και ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ απευθύνθηκε και στα κόμματα δεξιά της ΝΔ λέγοντας «Όσοι ανέβηκαν σε αυτό το βήμα κρατώντας τη ρομφαία του υπερπατριώτη να δούμε πώς θα σταθούν απέναντι στον πατριωτισμό των πράξεων».
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφερθεί σε ένα πλαίσιο φοροελαφρύνσεων και ενίσχυσης εισοδήματος που θα φέρει η κυβέρνηση, ενώ προανήγγειλε αυξήσεις στο Δημόσιο που θα αντιστοιχούν σε 70 ευρώ σε κάθε υπάλληλο.
Η ομιλία Φάμελλου και η επανεμφάνιση Τσίπρα στη Βουλή
Εν τω μεταξύ την εμφάνισή του στα βουλευτικά έδρανα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν απών στην πρώτη ομιλία επί των προγραμματικών του Σωκράτη Φάμελλου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του νέου επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας κάθισε στην πρώτη σειρά των εδράνων στην πτέρυγα του κόμματος, ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε σε άλλη θέση, πιο ψηλά και κάθισε δίπλα στην κυρία Γεροβασίλη.
Ο κ. Φάμελλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πρωτολογία του πρωθυπουργού λέγοντας ότι επιχείρησε να κάνει δυο πράγματα, να πει «ότι τα έκανε όλα τέλεια την περίοδο 2019-2023 και ότι αντιμετώπισε πολλές εξωγενείς κρίσεις νικηφόρα και ότι τώρα ετοιμάζει το 4ο κύμα του εκσυγχρονισμού».
Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι ενώ ήταν νικηφόρο το αποτέλεσμα των εκλογών «αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ήταν νικηφόρα η τετραετία για την κοινωνική πλειοψηφία».
Δεύτερη εμφάνιση Ανδρουλάκη στη Βουλή
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέβηκε για δεύτερη φορά στο βήμα της Βουλής και αναφέρθηκε στην έννοια του εκσυχρονισμού όπως την εννοεί το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «για μας είναι η προσπάθεια λειτουργίας του κράτους, οι θεσμοί, η ποιότητα των πολιτών να προσεγγίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορείτε να αυτοπροβάλλεστε ως φορέας εκσυγχρονισμού όταν, εξαιτίας των επιλογών σας, η απόσταση μεγαλώνει. Η αναλογία άμεσων προς έμμεσων φόρων επιδεινώθηκε τα προηγούμενα χρόνια επιβαρύνοντας τους αδύναμους».
Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση ενώ πεδίο αντιπαράθεσης προέκυψε με τον πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική κατοικία. Κατέληξε λέγοντας: «Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο του κράτους και των πολιτών, που θα σφυρηλατεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, κάνοντας την κοινωνία σύμμαχο στις αλλαγές. Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρή αντιπολίτευση για μάχες δίπλα στον πολίτη. Με δημιουργική κριτική και αντιπροτάσεις. Κριτήριο θα είναι πάντα το εθνικό συμφέρον και ο σεβασμός στους θεσμούς» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
Το απρόοπτο με τον Δημήτρη Κουτσούμπα
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Κουτσούμπα σημειώθηκε απρόοπτο, όταν ο γγ του ΚΚΕ είχε έναν έντονο σπασμό στη μέση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σταθεί όρθιος. Αμέσως κινητοποιήθηκαν βουλευτές από όλες τις πτέρυγες και έσπευσαν σε βοήθειά του. Η συνεδρίαση διεκόπη για λίγα λεπτά και ξεκίνησε ξανά με τον κ. Κουτσούμπα πάλι στο βήμα να εξηγεί ότι ήταν ένας έντονος πόνος στη μέση και να αστειεύεται ότι δεν μπορεί να χάσει τα περιττά κιλά στα πέντε επόμενα λεπτά της ομιλίας του. Οι βουλευτές όλων των κομμάτων τον χειροκρότησαν όταν ξεκίνησε ξανά την ομιλία του ενώ και οι επόμενοι ομιλητές ξεκίνησαν την ομιλία τους ευχόμενοι περαστικά.
Στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε «θα μας βρίσκετε παντού μπροστά σας και εδώ μέσα, κυρίως όμως έξω, στο πλάι των εργαζομένων, μέσα στους αγώνες και στις δίκαιες διεκδικήσεις τους».
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, ο Στίγκας των Σπαρτιατών αντιπαρατέθηκε μια ακόμη φορά με τον Κυριάκο Βελόπουλο για το θέμα των υπογραφών για τις εξεταστικές επιτροπές, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει νωρίτερα το ευχαριστώ του βουλευτή των Σπαρτιατών Γιώργου Μανούσου στον Ηλία Κασιδιάρη.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε με τρόπο προσβλητικό για τους ψηφοφόρους της ΝΔ αποκαλώντας τους πρόβατα. Συγκεκριμένα, μίλησε με ιδιαίτερα υποτιμητικό τρόπο για τους πολίτες που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία όταν αναφερόμενος στην κτηνοτροφία της χώρας μας και τις ελλείψεις στα αμνοερίφια, είπε: «Τόσα είναι τα πρόβατα. Α, ναι, είχατε και 40% που σας ψήφισαν…»
Ο Δημήτρης Νατσιός από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε σε θεωρίες συνωμοσίας λέγοντας όχι στις ηλεκτρονικές ταυτότητες γιατί περιέχουν συστήματα γεωεντοπισμού, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση για το γεγονός ότι υπήρχαν άδεια βουλευτικά έδρανα κατά την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων και παρέθεσε 10 λόγους για τους οποίους δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.