Η κυβέρνηση της ΝΔ «χτίζει» ήδη την Ελλάδα του 2030, για την οποία έκανε λόγο κατά την προεκλογική περίοδο και στις προγραμματικές δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης έρχεται το 50% του οικονομικού προγράμματός μας και γίνεται πράξη. Και αυτό είναι ενδεικτικό της αξιοπιστίας τόσο του πρωθυπουργού όσο και της ΝΔ. Τα μέτρα είναι κοστολογημένα, είναι μέσα στις αντοχές της οικονομίας του 2024», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα δοθεί κανονικά το επίδομα της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους.

Το μεγάλο στοίχημα του υπουργού Οικονομικών και όλου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τη δεύτερη τετραετία είναι να παταχθεί η φοροδιαφυγή, καθώς παρότι έγιναν σημαντικά βήματα από το 2019 και μετά, υπάρχουν ακόμα πολλά που είναι απαραίτητα, έχουν προγραμματιστεί και θα γίνουν. «Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι η νούμερο ένα πρόκληση για μένα, είναι προσωπικό στοίχημα. Αν μειώσουμε τη φοροδιαφυγή, θα μπορέσουμε στη συνέχεια να ρίξουμε περαιτέρω τους φορολογικούς συντελεστές.

Σε αυτό που δίνουμε έμφαση είναι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Τα POS θα συνδεθούν με τις ταμειακές μηχανές τους πρώτους μήνες του 2024», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ.

Μέτρα στήριξης της κοινωνίας

Τα πιο εμφατικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας που έχουν ανακοινωθεί είναι η χορήγηση του Μarket Pass από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο με δικαιούχους τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η μονιμοποίηση της μηδενικής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για τους συνταξιούχους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ ακόμα 10% για τις κατοικίες που είναι ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες και οι νέες αυξήσεις στους συνταξιούχους, ενώ και όσοι αδικούνται από την προσωπική διαφορά θα εξακολουθήσουν να στηρίζονται μέχρι αυτή να μηδενιστεί.

Επιπλέον, όσοι συνταξιούχοι εργάζονται δεν θα χάνουν πλέον το 30% της σύνταξής τους αλλά θα παίρνουν όλη τη σύνταξή τους και θα υπόκεινται σε μια μικρή μείωση της νόμιμης αμοιβής. Το ύψος της ειδικής αυτής εισφοράς θα είναι γύρω στο 10%-15%, θα εισπράττεται από την εφορία και θα πηγαίνει στον ΕΦΚΑ.

Σε νέα φάση η ψηφιακή e-πανάσταση

Το ψηφιακό κράτος, όπου ήδη έχουν γίνει άλματα και έχει μειωθεί δραστικά η γραφειοκρατία, είναι στις προτεραιότητες της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοίνωσε ότι έρχονται άμεσα οι πρώτες αλλαγές, όπως η σφραγίδα της Σύμβασης της Χάγης η οποία ταλαιπωρεί πολλούς Ελληνες του εξωτερικού, της ομογένειας που τρέχουν στα προξενεία, αλλά και διάφορες βεβαιώσεις και πιστοποιητικά για πολύτεκνους.

Η μεγάλη αλλαγή που οδηγεί το Ελληνικό Δημόσιο στην επόμενη ημέρα και σε ένα μέλλον πολύ διαφορετικό που θα παρέχει γρήγορες και άμεσες υπηρεσίες στον πολίτη είναι το CRM. «Το πιο σημαντικό είναι να μη διακινούμε ηλεκτρονικά έγγραφα, αλλά έχοντας μία βάση δεδομένων των πολιτών να διακινούμε δεδομένα. Αυτό θα διευκολύνει τη ζωή μας, δίνοντας την έγκριση από το κινητό μας σε οποιαδήποτε υπηρεσία ζητά το παραμικρό. Σημαντικό είναι να καταργήσουμε διάφορα πιστοποιητικά τα οποία δεν χρειάζονται», εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου σε συνέντευξή του στο Action24.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε επίσης για τη Δικαιοσύνη ότι από τις αρχές του 2024 θα έχουμε τηλεδίκες, εξετάσεις μαρτύρων χωρίς να χρειάζεται κάποιος να μετακινηθεί, ενώ και οι κλητεύσεις θα απλοποιηθούν μέσω των θυρίδων που έχουμε όλοι στο gov.gr.

Παράλληλα, ο κ. Παπαστεργίου μίλησε και την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ και τον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με την τεχνητή νοημοσύνη. «Να επισπεύσουμε διαδικασίες όπως ο ΕΦΚΑ και το Κτηματολόγιο, όπου στα υποθηκοφυλακεία πρέπει να ψηφιοποιηθούν 600 εκατ. χαρτιά. Αν δεν βρούμε μηχανισμούς αυτό να το κάνουμε με άλλους τρόπους, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, θέλουμε περίπου 120 χρόνια», εξήγησε.