Μία ατζέντα γεμάτη με ραντεβού θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα παρευρεθεί ένεκα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία ξεκινά αύριο, Τρίτη 11/7, τις εργασίες της, ενώ αναμένεται να κρίνει και την προσχώρηση ή μη - αν εξακολουθεί να θέτει βέτο η Τουρκία - της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Αξίζει να αναφερθεί πως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η αυριανή θα είναι η δεύτερη μεγάλου βεληνεκούς συνάντηση εκτός συνόρων για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ θα είναι η πρώτη του συμμετοχή σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ μετά και από την εκλογική του νίκη. 

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις συναντήσεις, ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουλίου στο περιθώριο της Συνόδου με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.  Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τις πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον Καγκελάριο της Γερμανίας μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και ενώ είχαν προηγηθεί σύντομοι χαιρετισμοί ανάμεσά τους στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτές οι συναντήσεις δίνουν εξάλλου τη δυνατότητα για μια συνολική ανταλλαγή απόψεων για θέματα της ευρωπαϊκής και διμερούς ατζέντας.

Συνάντηση με Ερντογάν και Ράμα

Ωστόσο, πριν συναντήσει τον Γερμανό Καγκελάριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βγαίνει από μία πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία υπενθυμίζεται πως έχει κανονιστεί για την ίδια μέρα, περίπου στις 12 το μεσημέρι. Πρόκειται για ένα τετ α τετ που συζητιόταν εδώ και καιρό, ενώ πολλάκις είχε αναφερθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο κ. Μητσοτάκης κατά την προεκλογική περίοδο. Μάλιστα, η περίπτωση να βρεθούν και να συζητήσουν είχε αναφερθεί και στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την εκλογική νίκη του τελευταίου. 

Επίσης, αύριο το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Ειδικότερα θα είναι η πρώτη τους επαφή μετά τη σοβαρή κρίση που έχει προκαλέσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις η σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη. Τέλος, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί ακόμα και με τον ομόλογό του στο Μαυροβούνιο Jakov Milatovic, αλλά και με τον ηγέτη της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski.