Πώς μια φωτογραφία από ένα συγκλονιστικό γεγονός έχει τη δύναμη να αλλάξει την ιστορία... Ο λόγος για την αποτύπωση στον φακό του Ντόναλντ Τραμπ, λίγα δευτερόλεπτα μετά την απόπειρα δολοφονίας του: ο υποψήφιος των Ρεμπουμπλικάνων, με ματωμένο πρόσωπο, να υψώνει τη γροθιά του φωνάζοντας προς το πλήθος που παρακολουθούσε την ομιλία του «fight, fight, fight» (παλέψτε, παλέψτε, παλέψτε), τους άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας να προσπαθούν να τον απομακρύνουν από το σημείο που εκδηλώθηκε η δολοφονική απόπειρα και πίσω του να ανεμίζει η αμερικανική σημαία.

Με το Διαδίκτυο να έχει εδραιωθεί στην καθημερινότητά μας και μέσω αυτού τα social media και την εικόνα να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην επικοινωνία, η ιστορική –πλέον– αυτή φωτογραφία είναι ικανή να καθορίσει τις εκλογές, που θα γίνουν σε περίπου τέσσερις μήνες στις ΗΠΑ! Ο πρώτος που το κατάλαβε και το εκμεταλλεύτηκε ήταν ο γιος του Τραμπ, Ερικ, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να περάσει το πολιτικό μήνυμα ανεβάζοντας τη φωτογραφία στην πλατφόρμα Χ και γράφοντας: «Αυτός είναι ο μαχητής που χρειάζεται η Αμερική»! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η εικόνα είναι συγκλονιστική για την αμερικανική κοινωνία. Την τελευταία φορά που βίωσε ένα ίδιο αποτρόπαιο γεγονός ήταν το 1981 στην απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Υπενθυμίζουμε ότι ο Τραμπ είναι ο δεύτερος πρώην πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που προσπάθησαν να δολοφονήσουν. Πρώτος ήταν ο Θίοντορ Ρούσβελτ.

Ετσι, μέσα από αυτήν τη δυνατή εικόνα, με τους πολλούς συμβολισμούς, που αποτυπώνει ένα συγκλονιστικό γεγονός, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι οι εκλογές τελείωσαν τη στιγμή που η σφαίρα τραυμάτισε τον υποψήφιό τους. Χαρακτηριστικότερη όλων η δήλωση του βουλευτή Τιμ Μπάρσετ, ο οποίος, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη φωτογραφία, δήλωσε ότι «αυτό θα ενεργοποιήσει τη βάση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ο Τραμπ –με τη γροθιά του στον αέρα– φώναζε, πάλεψε, πάλεψε. Αυτό θα είναι το σύνθημα». Αλλά και η δήλωση του βουλευτή Ντέρικ βαν Ορντεν, ότι «ο Τραμπ επιβίωσε από την επίθεση – και μόλις κέρδισε τις εκλογές» είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί όχι μόνο στους κόλπους των οπαδών του πρώην προέδρου, αλλά και στο τι θα επικρατήσει στο σημερινό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, όπου αναμένεται και τυπικά η πανηγυρική «στέψη» του ως επίσημου υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Ομως, η φωτογραφία αυτή αναμένεται να ρίξει «λάδι στη φωτιά» του διχασμού, που έχει ανάψει από τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές στην αμερικανική κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι στο στρατόπεδο του Μπάιντεν αποφάσισαν να αποσύρουν όλα τα προεκλογικά σποτ, τα οποία έχουν προσωπικές επιθέσεις κατά του Τραμπ, αντικαθιστώντας τα με άλλα, που κάνουν λόγο κατά της βίας. Ηδη, εμπρηστικές δηλώσεις φουντώνουν ακόμα περισσότερο την ένταση στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς, Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, ο οποίος, μάλιστα, φιλοδοξεί να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά τη δολοφονική απόπειρα ενοχοποιώντας για αυτό τη «ρητορική» του Τζο Μπάιντεν. Δεν είναι όμως μόνο αυτός. Και άλλοι συνάδελφοί του, πιστεύοντας ότι βρήκαν την ευκαιρία να τελειώσουν από σήμερα το θέμα εκλογές, υιοθετούν αυτήν την τοξική επιχειρηματολογία, σε μια κρίσιμη στιγμή της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Δεν φορτίζουν όμως το κλίμα τοξικές δηλώσεις μόνο από το εσωτερικό της χώρας. Και από το εξωτερικό ακούγονται ανάλογες φωνές. Φωνές, που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν, για τον λόγο που γίνονται, όπως του εκπροσώπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ευθύνεται για την απόπειρα κατά Τραμπ, όμως δημιούργησε την ατμόσφαιρα που προκάλεσε την επίθεση». Αλλά και ανάξιες για σοβαρή ανάλυση, όπως αυτή του αμφιλεγόμενου προέδρου της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, που κατηγόρησε για την απόπειρα τη «διεθνή αριστερά» και τη «φαύλη ιδεολογία της».

Και όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, προκάλεσαν θεωρίες συνωμοσίας και fake news στο Διαδίκτυο και κάνουν ακόμα μεγαλύτερη την ένταση και τον διχασμό στη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, λίγη μόλις ώρα μετά την απόπειρα, έγιναν πολυάριθμες αναρτήσεις στην πλατφόρμα Χ και στα Threads της Meta θεωριών ότι το όλο γεγονός ήταν σκηνοθετημένο. Ομως, όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο υπέρ αυτής της θεωρίας, αλλά –αντίθετα– μία βολίδα από το πιο διάσημο τυφέκιο εφόδου στις ΗΠΑ, το ΑR-15, που το κρατάει ένας άπειρος 20χρονος και δεν διαπέρασε το κρανίο του πρώην προέδρου απλώς γιατί αυτός γύρισε το κεφάλι δεξιά και η σφαίρα των 5,56 τον βρήκε στο αυτί, μόνο προμελετημένο γεγονός δεν το λες!

Αλλά και ακόμα είδαμε την ενοχοποίηση αθώων, μέσω fake news –προτού γίνει γνωστή η ταυτότητα του δράστη– με μόνο στοιχείο την ιδεολογική τοποθέτησή τους. Ο λόγος για τις ψευδείς αναρτήσεις με τις οποίες κατηγόρησαν ως δράστη έναν «ακτιβιστή του Antifa», τον Μαρκ Βάιολετς. Ανέφεραν δε, ψευδώς, ότι το όνομα έγινε γνωστό από το αστυνομικό τμήμα του Μπάτλερ της Πενσιλβάνια. Βέβαια, όταν έγινε γνωστή η ταυτότητα του δράστη, όλα τα fake news εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας και μάλιστα –όπως αποδείχθηκε– το πρόσωπο που είχε κατηγορηθεί στο Διαδίκτυο ως ο επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ ήταν ο Μάρκο Βιόλι, ένας Ιταλός... YouTuber που ασχολείται με το ποδόσφαιρο.

Τέλος, είναι σίγουρο ότι τις θεωρίες συνωμοσίας θα φουντώσουν τα σημαντικά κενά που υπήρχαν στην ασφάλεια του Τραμπ. Ηδη στο Διαδίκτυο γνωστοί λογαριασμοί, που συντηρούν θεωρίες συνωμοσίας, ανεβάζουν ονόματα υψηλόβαθμων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι όπως γράφετε «πιθανώς να συνέπραξαν» σε συνεργασία με τη CIA για να οργανωθεί η απόπειρα! Σε μια χώρα βαθιά διχασμένη, όλα αυτά, που συνοψίζονται σε μία «ματωμένη» φωτογραφία, με πολλαπλά μηνύματα και συμβολισμούς, είναι σίγουρο ότι θα οξύνουν την ήδη υπάρχουσα ένταση και απομένει να δούμε αν προδιαγράφει και το τέλος των Δημοκρατικών όχι μόνο στην παρουσία τους στον Λευκό Οίκο, αλλά και στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.