Στις 31 Ιουλίου η ΚΟ των Σπαρτιατών κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών με θέμα «Σχετικά με τη διερεύνηση και την εξακρίβωση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη».  

Μεταξύ των αιτιάσεων της ερώτησης υπήρχε και η εξής: «Ειδικότερα ερευνάται μεταξύ άλλων η επίδραση του ξυλολίου που εντοπίστηκε στο σημείο του δυστυχήματος, δεδομένου ότι στα ενεργά αίτια του δυστυχήματος συμπεριλαμβάνεται η ανάφλεξη άγνωστης καύσιμης ύλης που προκάλεσε πυρκαγιά μεγάλης έντασης και διάρκειας.

Εκπρόσωπος των μελών της ομάδας των εμπειρογνωμόνων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Επιτροπή υποστήριξε ότι οι αναλύσεις που πραγματοποίησε το Γενικό Χημείο του Κράτους εντόπισαν την ουσία ξυλόλιο σε δείγμα που συλλέχθηκε από την εξωτερική λαμαρίνα της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας.

Πρόκειται για διαλύτη, ιδιαίτερα εύφλεκτο, που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στη χημική βιομηχανία, αλλά και στη νόθευση καυσίμων. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τα εν λόγω δείγματα καθυστέρησαν πάρα πολύ να συλλεγούν (…) καθώς τα ακριβή σημεία πρόκλησης της φωτιάς είχαν ήδη σκεπαστεί από την περιφέρεια (…)». Η ερώτηση επαναλαμβάνει χιλιοειπωμένες συνωμοσιολογικές θεωρίες και χολιγουντιανά σενάρια, απλώς γιατί πουλάνε.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι απάντησε το Εφετείο Λάρισας: «(…) παρά το γεγονός ότι από τις έγγραφες απαντήσεις που έχουμε λάβει από το αρμόδιο τμήμα του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ) η συγκέντρωση του ξυλολίου στα δείγματα που αναλύθηκαν είναι μικρή, προκειμένου να μην καταλείπεται αμφιβολία ως προς τις χημικές ουσίες που εκλήθησαν στο χώρο (…) ήδη παραγγείλαμε από τους αρμόδιους χημικούς τη λήψη επιπλέον δειγμάτων από το έδαφος - υπέδαφος στο σημείο της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών και κάτωθι του νέου επιστρώματος που ετέθη προς αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής και περιμετρικά του χώρου της σύγκρουσης εν όψει της έκτασης που έλαβε η εκδηλωθείσα πυρκαγιά (…)».

Απομένει να πληροφορηθούμε και τα αποτελέσματα των νέων αναλύσεων στα δείγματα για να διαπιστώσουμε εάν αυτή τη φορά θα πειστούν οι… άπιστοι Θωμάδες. 

Κίνητρα γεννήσεων 

Και φέτος, για 12η συνεχή χρονιά, καταγράφεται μείωση του πληθυσμού της χώρας λόγω αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων - θανάτων.

Με το δείκτη ολικής γονιμότητας να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η κυβέρνηση και το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας ενεργοποιούν από το 2024 νέα μέτρα που αποσκοπούν στο να τονώσουν τις γεννήσεις και να ενισχύσουν την κουλτούρα της δημιουργίας οικογένειας από τους νέους: αύξηση της έκπτωσης φόρου για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά, γενικευμένη καταβολή ενισχύσεων για την εγγραφή των όλων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, υψηλότερο επίδομα τέκνων στους δημόσιους υπαλλήλους, περισσότερο «στοχευμένη» καταβολή των επιδομάτων τόσο της γέννησης του παιδιού όσο και της ανατροφής του, καθώς και συνέχιση της επιτυχημένης πολιτικής στέγασης των νέων.

Ωστόσο, η βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στον κρίσιμο δείκτη των γεννήσεων φαντάζει δύσκολη υπόθεση λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης, οι συνέπειες της οποίας δεν έχουν πλήρως εξαλειφθεί. 

Ενίσχυση εξοπλισμών 

Σύμφωνα με πρόσφατη απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ερώτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα σημαντικότερα εξοπλιστικά προγράμματα που πρόκειται να συμβασιοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους αφορούν την προμήθεια και εν συνεχεία υποστήριξη όπλων για την Πολεμική Αεροπορία και συγκεκριμένα την προμήθεια συστημάτων καθοδήγησης SPICE 1000/2000, την προμήθεια πυραύλων Rampage, την υποστήριξη πυραύλων MICA, IRIS-T, καθώς και λοιπών όπλων για Α/Φ F-16 και F-4.

Σε ό,τι αφορά το Στρατό Ξηράς, αναμένεται η συμβασιοποίηση των προγραμμάτων προμήθειας κατευθυνόμενων βλημάτων TOW, πυρομαχικών ασκήσεων 120mm για άρματα μάχης και υποστήριξης των Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior.

Τα μείζονα προγράμματα του Π.Ν., αναβάθμισης δυνατοτήτων των Φ/Γ ΜΕΚΟ-200HN και πρόσκτησης τεσσάρων Κορβετών, θα συμβασιοποιηθούν στις αρχές του 2024. Τέλος, υψίστης σημασίας είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα στρατιωτικών δορυφόρων MUSIS/CSO. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης καταδεικνύει τη συνέχιση του τιτάνιου εξοπλιστικού προγράμματος που άρχισε το 2019.

Πνεύμονας πρασίνου

Τη Δευτέρα το βράδυ υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων η δημιουργία 215 στρεμμάτων πρασίνου στον Βοτανικό στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης. Με το έργο αυτό, η Αθήνα αποκτά το μεγαλύτερο πάρκο της σύγχρονης ιστορίας της και ταυτόχρονα έναν νέο και άκρως αναγκαίο πνεύμονα πρασίνου.

Με χιλιάδες νέα δέντρα, κήπους βροχής, τεχνητούς λόφους και μια λίμνη. Όπως δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης, πρόκειται για ένα «έργο που έχει εξασφαλίσει ήδη τους απαιτούμενους πόρους για να γίνει πραγματικότητα και να χαρίσει στην Αθήνα έναν πνεύμονα πρασίνου πιο αναγκαίο από ποτέ. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν το γήπεδο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025».

Ιστορική μνήμη 

Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού θα αποκατασταθεί η οικία του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα και θα λειτουργήσει ως χώρος μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας και διάδοσης του έργου του μεγάλου Ελληνα ποιητή.

Όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη: «Η οικία Παλαμά αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό τοπόσημο για την Αθήνα, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου 1943 η εξόδιος ακολουθία του ποιητή συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη αντιστασιακή διαδήλωση στην Αθήνα της γερμανικής κατοχής, τονώνοντας το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων. Το κτίριο αποτελεί ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη Ιστορία μας. Ο Παλαμάς έζησε στην οικία επί της οδού Περιάνδρου 5 τα τελευταία χρόνια της ζωής του».