Tην καθαρή πολιτική θέση της κυβέρνησης ότι εγκληματικές οργανώσεις ούτε θα χειραγωγούν ούτε θα ελέγχουν το Κοινοβούλιο ή κοινοβουλευτικές ομάδες ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», με αφορμή τις εξελίξεις στο κόμμα «Σπαρτιάτες» και όσα κατήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρός τους, Βασίλης Στίγκας. τόνισε δε ότι «από τη συζήτηση αυτή δεν πρέπει να αφήνουμε έξω τους συμπολίτες μας».

Διεξοδικώς, «ειπώθηκε κάτι βαρύ, από βήματος της Βουλής, από έναν πρόεδρο κοινοβουλευτικής ομάδος: ότι οι απολειπόμενοι, δηλαδή οι βουλευτές που δεν ήταν εκεί, χειραγωγούνται και καθοδηγούνται από κέντρα εκτός Βουλής, και μάλιστα αυτά τα κέντρα είναι "Don Corleone" και "Greek Mafia". Δηλαδή παραπομπή σε εγκληματική οργάνωση». Η κουβέντα αυτή είναι «εις επήκοον του έθνους δεν είναι "μου ξέφυγε", ήταν γραπτό κείμενο», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

«Αυτές οι κουβέντες εάν ισχύουν, προφανώς ισχύει ταυτοχρόνως και αυτό που είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός. Είπε, δηλαδή, ότι θα υπάρξουν κοινοβουλευτικές συνέπειες. Γιατί δεν γίνεται να μην υπάρχουν κοινοβουλευτικές συνέπειες, εάν τα πράγματα είναι έτσι. Εάν ξαφνικά μια ομάδα βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου χειραγωγείται και καθοδηγείται από μια εγκληματική οργάνωση». Και, εν κατακλείδι, «η κυβέρνηση θα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, προκειμένου να μην δρουν εντός του Κοινοβουλίου τέτοιου είδους κυκλώματα και να μην υπάρχουν τέτοιου είδους δραστηριότητες», πρόεσθεσε.

Ταυτοχρόνως, όμως, ο Μ. Βορίδης έθεσε δύο ακόμη διαστάσεις του ζητήματος: Πρώτον, ότι, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να κληθεί να δώσει αρμοδίως εξηγήσεις στην Εισαγγελία ο Βασίλης Στίγκας. Και δεύτερον, «πρέπει και ο ελληνικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Εξέλεξαν, υποτίθεται, τον κ. Στίγκα ως πρόεδρο μιας κοινοβουλευτικής ομάδος και αρχηγό ενός κοινοβουλευτικού κόμματος. Και, σήμερα, χωρίς να περάσει πολύς καιρός, δύο μήνες μετά, ο ίδιος έρχεται και λέει, "εμένα με εκβιάζουν, βουλευτές χειραγωγούνται και καθοδηγούνται από εγκληματικές οργανώσεις"». Συμπερασματικώς, «από τη συζήτηση αυτή δεν πρέπει να αφήνουμε έξω τους συμπολίτες μας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, υπογράμμισε δε, ότι «αυτά που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας της διατάξεως (της κυβέρνησης)». Με άλλα λόγια, «υπάρχει μια καθαρή πολιτική θέση από την πλευρά της κυβερνήσεως ότι εγκληματικές οργανώσεις ούτε θα χειραγωγούν ούτε θα ελέγχουν το Κοινοβούλιο ή κοινοβουλευτικές ομάδες».

Επιπλέον, «η υφισταμένη διάταξη είναι που δημιουργεί την ένταση. Διότι λέει ότι δεν γίνονται ανεκτές εγκληματικές οργανώσεις εντός του Κοινοβουλίου και καταδικασμένοι να παριστάνουν και να υποδύονται τους πραγματικούς ή φαινομενικούς προέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων. Αυτή η διάταξη είναι που οδήγησε στην προεδρία Στίγκα, αυτή η διάταξη είναι, η οποία στην πραγματικότητα, σήμερα, δημιουργεί όλη αυτήν την εσωτερική αντάρα και αντινομία στο εσωτερικού του συγκεκριμένου κόμματος».

Επαναλαμβάνοντας, εξάλλου, την ισχύουσα διάταξη για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την οποία «ο Κασιδιάρης δεν πρόκειται να καταλάβει ποτέ θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο», διευκρίνισε ότι ούτε η διάταξη ούτε και οποιαδήποτε άλλη δεν αποσκοπεί στο να παρεμποδίσει την κάθοδο στις εκλογές κάποιου κόμματος βάσει της ιδεολογίας του. Αυτό θα σήμαινε ότι «κάποιος θα αποφασίζει ότι κάποιο κόμμα μπορεί να κατεβαίνει και κάποιο άλλο όχι στη βάση των ιδεολογικών του αρχών. Ισχύει σε ορισμένες έννομες τάξεις, στη Γερμανία, την Πολωνία, τις βαλτικές χώρες. Όμως, στην Ελλάδα η γενικότερη κατεύθυνση και επιλογή που έχουμε κάνει, είναι να μην κάνουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις», εξήγησε.

Προσχηματικές διατάξεις για Κασιδιάρη

Κληθείς να σχολιάσει τις σχετικές νομοθετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αφού παρατήρησε ότι οι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί έκλεισαν χθες, κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι «φέρνουν προσχηματικά μια διάταξη». Και διερωτήθηκε: «Πώς γίνεται να αλλάξω το εκλογικό τοπίο πέντε ημέρες προ των εκλογών; Δεν υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον, αυτό γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού», απεφάνθη προσθέτοντας: «Εάν υπήρχε σοβαρό ενδιαφέρον, γιατί δεν ήλθε αυτή η διάταξη δύο μήνες πριν όταν ήταν ανοικτή η Βουλή; [...] Γιατί αυτή η ευαισθησία δεν εκδηλώθηκε κάπως έγκαιρα μέσα στο καλοκαίρι και ερχόμαστε τώρα, τέσσερις ημέρες πριν κλείσουν οι συνδυασμοί;».

Αλλάζοντας θέμα, τοποθετούμενος για τη συζήτηση, την Πέμπτη, στη Βουλή για τις πυρκαγιές, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός, εχθές, έκανε μία από τις πιο συγκροτημένες, δομημένες και αποτελεσματικές του παρουσίες στο Κοινοβούλιο», και, μάλιστα, «σε ένα θέμα πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση». Όπως ανέφερε δε, ο πρωθυπουργός δεν σκέφθηκε τη χρονική μετάθεση της συζήτησης, «η συζήτηση έγινε με τη φωτιά στον Έβρο να καίει. Η συζήτηση αυτή έδειξε ότι η κυβέρνηση έχει μια συγκροτημένη πολιτική για την πολιτική προστασία. Ότι έχει κάνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Μελέτησε και μελετά λεπτομερώς τα φαινόμενα των πυρκαγιών. 'Αγγιξε όλες τις πτυχές - πρόληψη, δασοπυρόσβεση, εμπρηστές - που έχει αυτό το τόσο δύσκολο φαινόμενο».

Επικριτικός για τη στάση των αντιπάλων της κυβέρνησης, ο κ. Βορίδης υποστήριξε: «Δεν άκουσα μισή εποικοδομητική κουβέντα από την αντιπολίτευση», για την οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, «ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Αντί να λέει πόσα στρέμματα κάηκαν [...] η ευκαιρία θα ήταν [...] να σκεφθεί και να παρουσιάσει μια θέση για το πού μπορούμε να πάμε».

«Φενάκη» η τοποθέτηση Φάμελλου

Χαρακτηρίζοντας, ταυτοχρόνως, «φενάκη» την τοποθέτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα καίνε τα δάση, ο Μάκης Βορίδης αντέτεινε ότι «το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίστροφο». Με άλλα λόγια, τότε που οι κάτοικοι της υπαίθρου έμπαιναν στα δάση και τα καθάριζαν, δεν υπήρχε το παρόν πρόβλημα. 'Αλλωστε, «από τα πιο σημαντικά που είπε ο πρωθυπουργός, είναι ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να ξαναγίνει το δάσος παραγωγικό», για την απόσυρση της βιομάζας από τα δάση, υπό την εποπτεία του κράτους.

Για τις ποινές στους εμπρηστές, αφού εξήγησε εν πρώτοις ότι «η βασική επιλογή που έχει κάνει ο Ποινικός μας Κώδικας μέχρι στιγμής για τα πλημμελήματα, είναι να μην οδηγούν σε κράτηση, σε πραγματική έκτιση της ποινής φυλακίσεως», συμπλήρωσε: «Αυτό έχει δημιουργήσει σε μια γενικότερη αντίληψη ότι τα εγκλήματα δεν είναι και τίποτε».

Και επί του συγκεκριμένου, «σε ορισμένα αδικήματα - και ο εμπρησμός εξ αμελείας είναι ένα από αυτά και ο οποίος έχει σοβαρές συνέπειες - είναι ότι δεν μπορεί ενδεχομένως να χάσει τον πλημμεληματικό του χαρακτήρα [...] αλλά επειδή αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις που θα περιγράψει η διάταξη, θα οδηγεί σε πραγματική έκτιση».