Ολομόναχος, χωρίς κανένα από τα υπόλοιπα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών, εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Διευκρινίσεις για αυτήν την εικόνα έδωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, ενημερώνοντας το σώμα πως προχώρησε στη διαγραφή τριών «Σπαρτιατών» βουλευτών, κάνοντας λόγο για καθοδηγούμενους βουλευτές από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα. Μάλιστα, άφησε αιχμές και για τον Ηλία Κασιδιάρη, αναφέροντας ότι αυτά τα εξωκοινοβουλευτικά κέντρα παραπέμπουν σε Greek Mafia ή Δον Κορλεόνε. 

Η επιστολή στον Τασούλα για τις διαγραφές 

Με το τέλος της ομιλίας του Στίγκα, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφερόμενος στον πρόεδρο των «Σπαρτιατών», μίλησε για «κύκνειο άσμα της ΚΟ». Όπως είπε: «Εκτιμώ από αυτά που είπατε ότι η σημερινή σας ομιλία είναι το κύκνειο άσμα της ύπαρξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος σας όπως υφίσταται σήμερα και μάλιστα με πολύ βαριές αιτιάσεις».

«Θα δω και τα πρακτικά αλλά θέλω να ξέρετε ότι λογικό είναι πως περιμένω και εγγράφως μια τέτοια διατύπωση αυτής της εξελίξεως ώστε να εκδοθεί και απαραίτητη ληξιαρχική πράξη», πρόσθεσε. Από πλευράς του, ο Βασίλης Στίγκας προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, στέλνοντας επίσημη σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. 

Του γνωστοποιεί ότι προχώρησε στη διαγραφή των βουλευτών Ιωάννη Δημητροκάλλη, Χαράλαμπου Κατσιβαρδά και Ιωάννη Κόντη. Στη συνέχεια, αιτιολογεί την απόφασή του ως εξής: «Δεν νοείται σε μία Κ.Ο. οι βουλευτές της να δρουν αυτοβούλως και κατά μόνας, εκβιάζοντας τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ουσιαστικά εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς. Εμείς οι "Σπαρτιάτες" αναγνωρίζουμε τον Θεσμικό μας ρόλο και είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε την Δημοκρατία, τους Θεσμούς, τη χώρα και τους πολίτες».

Τι αναμένεται από εδώ και στο εξής - Τι θα γίνει με την κρατική επιχορήγηση

Λαμβάνοντας υπόψη το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, αρχικά, αξίζει να αναφερθεί, ότι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, οι τρεις πρώην, πλέον, «Σπαρτιάτες» δεν μπορούν να συγκροτήσουν από μόνοι τους Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 10 άτομα. Επομένως, από αυτή τη στιγμή και έπειτα είναι ανεξάρτητοι βουλευτές. 

Τι συμβαίνει, όμως, τώρα με την ΚΟ των «Σπαρτιατών»; Ήταν όντως το «κύκνειο άσμα» της η σημερινή ομιλία του Στίγκα; Σύμφωνα, ξανά, με τον Κανονισμό της Βουλής, χρειάζονται τουλάχιστον 5 «Σπαρτιάτες» για να εξακολουθεί να υπάρχει η ΚΟ.

Ωστόσο, είναι απορίας άξιον κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όταν πρόσφατα εννέα από τους βουλευτές της ΚΟ έκαναν αντάρτικο, στηρίζοντας με επιστολή τους τον συνάδελφό τους και ομοϊδεάτη τους Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος είχε στηρίξει ανοιχτά στη Βουλή την υποψηφιότητα του φυλακισμένου νεοναζί Κασιδιάρη στον Δήμο Αθηναίων, με τον Στίγκα στη συνέχεια να κρατάει αποστάσεις, λέγοντας πως δεν είχε καθόλου γνώση για όσα ανέφερε ο βουλευτής του και ότι θα έπαιρνε μέτρα εναντίον του. 

Τέλος, σχετικά με την κρατική επιχορήγηση στα κόμματα της Βουλής, ακόμα και αν οι αντάρτες έφτιαχναν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο Βασίλης Στίγκας έμενε μόνος του, τότε τα σχεδόν 2 εκατ. ευρώ ανά έτος που δίνονται στους «Σπαρτιάτες» θα εξακολουθούσαν να πηγαίνουν στον τελευταίο. Σύμφωνα με σχετικό νόμο, η κρατική χρηματοδότηση μπορεί να δίνεται μόνο στο κόμμα «Σπαρτιάτες» που συμμετείχε και εκλέχθηκε στις εθνικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι οι «Σπαρτιάτες» είναι καθ' οδόν για Συνέδριο του κόμματός τους, με αφορμή όλες αυτές τις εξελίξεις.