«Όποιος αναφέρεται σε τακτικές μαφιόζων είναι γιατί τις γνωρίζει και τις εφαρμόζει ο ίδιος», υποστηρίζουν σε κοινή γραπτή δήλωσή τους 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών», αφήνοντας, έτσι, αιχμές κατά του προέδρου τους Βασίλη Στίγκα, ο οποίος νωρίτερα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι προχώρησε στη διαγραφή τριών βουλευτών, αναφέροντας ότι είναι καθοδηγούμενοι από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα που παραπέμπουν σε Greek Mafia και Δον Κορλεόνε.

«Η σημερινή παράσταση Στίγκα στην Ολομέλεια της Βουλής, είχε σκηνοθετηθεί από την κυβέρνηση, τον οποίο χρησιμοποίησε ως πιόνι. Οι αισχρές και συκοφαντικές δηλώσεις του σε βάρος εκλεγμένων βουλευτών, προσβάλλουν πρωτίστως τους 250.000  ψηφοφόρους μας που είναι οι μόνοι στους οποίους λογοδοτούμε», προσθέτουν.

Ακόμα, το «αντάρτικο» που εκφράζεται για ακόμα μία φορά στους «Σπαρτιάτες» κατά του προέδρου τους Βασίλη Στίγκα, στη δήλωσή του κάνει λόγο και για τη διεξαγωγή Συνεδρίου: «Γιατί φοβάται το συνέδριο του κόμματος και τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες ο Στίγκας; Γιατί γνωρίζει ότι είναι ο μόνος που έχει λειτουργήσει και λειτουργεί εξωθεσμικά και παράνομα, παραβιάζοντας το καταστατικό, μη στελεχώνοντας όργανα άσκησης ελέγχου του και παρακωλύοντας το άνοιγμα του κόμματος στη βάση που το έφερε στη Βουλή».

Παράλληλα, αναφέρουν ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα "ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ" ανοίγει το κόμμα στην κοινωνία, με περιοδείες και προσυνεδριακές συνδιασκέψεις μας σε όλη την επικράτεια για μία ισχυρή αντιπολίτευση, μέσα στη βουλή και σε όλη την Ελλάδα».

Οι βουλευτές που υπέγραψαν την κοινή δήλωση είναι οι: Ιωάννης Δημητροκάλης, Ιωάννης Κόντης, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Κωνσταντίνος Φλώρος, Γεώργιος Μανούσος, Πέτρος Δημητριάδης, Διονύσιος Βαλτογιάννης, Αθανάσιος Χαλκιάς, Γεώργιος Ασπιώτης, Αλέξανδρος Ζερβέας και Μιχάλης Γαυγιωτάκης. Οι Δημητροκάλης, Κόντης και Κατσιβαρδάς είναι οι βουλευτές που διεγράφησαν. Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπενθυμίζεται ότι είναι ο βουλευτής που είχε στηρίξει ανοιχτά στη Βουλή την υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη στον Δήμο Αθηναίων και έκτοτε υπάρχει αναταραχή στο κόμμα. 

Μάλιστα, οι τρεις βουλευτές που διαγράφηκαν προχώρησαν και σε έντονες δηλώσεις μετά την ομιλία του Στίγκα στη Βουλή. Ο Ιωάννης Κόντης, ο λαλύστατος εκ των τριών, όπως φάνηκε από τη δήλωσή του, ανέφερε: «Η ελληνική κοινωνία με γνωρίζει περισσότερα από 20 χρόνια. Δεν υπάρχει τίποτα από όσα λέει ο κ. Στίγκας. Είμαι δημόσιο πρόσωπο και δεν μου αξίζει ο τίτλος μαφιόζικο πρόσωπο. Δεν επιτρέπω σε κανένα να με χαρακτηρίζει έτσι.Σίγουρα δεν θα το αφήσω έτσι, υπενθυμίζω σε κάθε ενδιαφερόμενο πως μπήκα στη Βουλή με τις ψήφους 200 χιλιάδων ψήφων».

«Είναι ντροπιαστικό για πρόεδρο του κόμματος να λέει τέτοια πράγματα. Ζητήσαμε να συσταθούν τα όργανα του κόμματος, όπως το καταστατικό προβλέπει. Αυτό μόνο ζητήσαμε, όπως είχαμε κάθεν δικαίωμα. Δεν είχαμε θέσει θέμα προέδρου, δεν είχαμε θέσει θέμα επιχορήγησης. Να σημειώσω πως φτάσαμε να μην ξέρουμε ότι δικαιούμαστε και έχουμε λάβει επιχορήγηση, μπήκαν τα λεφτά και μάλιστα πολλά στο ταμείο και δεν το γνωρίζαμε», πρόσθεσε.

«Προσωπικά, ήθελα να κατέβω με τους Έλληνες, η δικαιοσύνη δεν με άφησε και κατέβηκα με τους «Σπαρτιάτες». Παραμένουμε στο κόμμα, είμαστε μέλη του κόμματος», κατέληξε.

Ο Ιωάννης Δημητροκάλης έκανε λόγο για άρνηση του Στίγκα να εφαρμόσει το καταστατικό: «Συνέχεια ανέβαλε το ανοιχτό συνέδριο. Μας έλεγε να τα βρούμε εδώ κάτω να τα συμφωνήσουμε μέσα σε ένα γραφείο. Θα βγούμε σε κάθε Περιφέρεια και θα γράψουμε μέλη στους "Σπαρτιάτες", το κόμμα δεν ανήκει σε κανέναν…Ανήκει στις 250.000 ψηφοφόρους και σε κανένα πρόσωπο. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στα δικαστήρια»

Τέλος ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς μίλησε για «οιονεί πραξικόπημα» από τον Στίγκα: «Περιφρονεί ως οιονεί σύγχρονος δικτατορίσκος τους ψηφοφόρους. Ο κ. Στίγκα με ανοίκειους χαρακτηρισμούς καταφέρθηκε κατά εκλεγμένων βουλευτών. Διατελεί ένα ρόλο σύγχρονου εφιάλτη. Έστω και ανεξάρτητοι τιμούμε τον ελληνικό λαό». 

«Κάποια πράγματα άπτονται εισαγγελικής έρευνας»

Από πλευράς του, ο Βασίλης Στίγκας μετά την ομιλία του μίλησε σε κοινοβουλευτικές συντάκτες. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όσα είπα για μαφία, κόζα νόστρα και Κορλεόνε, το εννοώ. Κάποια πράγματα άπτονται εισαγγελικής έρευνας. Όπως όταν εκβιάζεις έναν βουλευτή και του τα παίρνεις, κάτι είναι αυτό. Διευκρινίζω, δεν αφορά όλους τους βουλευτές του κόμματος. Υπάρχουν και έντιμοι ενδεχομένως. Αυτούς που διέγραψα είναι αυτοί που πρωτοστατούσαν σε άλλα πράγματα».

Σχετικά με το αίτημα των βουλευτών για συνέδριο του κόμματος, απάντησε: «Και μεταξύ αυτών ήταν ότι επέμεναν για συνέδριο. Εδώ καίγεται η χώρα, άνθρωποι, περιουσίες, έχουμε ανοικτά εθνικά θέματα, ψηφιακές ταυτότητες, χίλια δύο προβλήματα έχει αυτός ο τόπος και αυτοί ζητάνε συνέδριο. Για όνομα του Θεού και της Παναγίας δηλαδή. Αλλά αν ήταν κάτι απλό θα έλεγα ΟΚ, να το κάνουμε». Σε άλλο σημείο, δήλωσε ότι «το συνέδριο είναι εκ του πονηρού», παραδεχόμενος ότι πρόκειται και για την κρατική επιχορήγηση του κόμματος.