Σε πορεία ανασχηματισμού βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με συζητήσεις να πραγματοποιούνται εντός και εκτός της Χαριλάου Τρικούπη. Το πιθανότερο είναι να ανακοινωθούν τα πρόσωπα και οι νέοι τους ρόλοι το πρωί της Δευτέρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το iefimerida.gr, ο κ. Ανδρουλάκης είχε συνάντηση εχθές, Παρασκευή, με την Άννα Διαμαντοπούλου, στην οποία επιφυλάσσει επιτελικό ρόλο. Παράλληλα, όπως αναφέρει το μέσο, είναι πιθανή μία επικοινωνία και με τον Παύλο Γερουλάνο μέσα στο Σαββατοκύριακο, για τον οποίο επίσης προβλέπεται αύξηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων, όπως και για τον Χάρη Δούκα. 

Οι αλλαγές στους ρόλους των προσώπων στη Βουλή θα ανακοινωθούν είτε τη Δευτέρα, είτε την Τρίτη αφού προηγηθεί συνεδρίαση των οργάνων και η ανακοίνωση του ανασχηματισμού. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του κ. Ανδρουλάκη, περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός 11μελους επιτελικού οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχουν τόσο οι υποψήφιοι για την αρχηγεία του κόμματος, όσο και νεότερα στελέχη. Μερικά από τα ονόματα που θα έχουν πιθανότατα αναβαθμισμένο ρόλο είναι οι Λευτέρης Καρχιμάκης, Όλγα Μαρκογιαννάκη, Κώστας Τσουκαλάς.

Προβλέπει επίσης ενίσχυση του «πρωινού καφέ» στον οποίο θα μετέχουν το επικοινωνιακό τιμ (Στεφανία Μουρελάτου, Βαγγέλης Τσόγκας), ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας.

Αύξηση στις δημοσκοπήσεις

Στην πρώτη δημοσκοπική μέτρηση μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται κατά 2,5 μονάδες ενισχυμένο και περνά στη δεύτερη θέση μετά τη ΝΔ, η οποία κρατά ένα σταθερό προβάδισμα 12,2 μονάδων (26,5%).

Κυρίως τμήματα της Κεντροαριστεράς δείχνουν να στρέφονται στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα με την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «πέφτει» στο 7,6%, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Την ίδια ώρα, το 60,4% κρίνει θετικά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ και το 30,8% εκτιμά ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά. Τούτων δοθέντων το βασικό ερώτημα είναι αν ο πρόεδρος του Κινήματος μπορεί να αναμετρηθεί με τον ίδιο του τον εαυτό, αναπτύσσοντας τα ηγετικά και επικοινωνιακά στοιχεία που χρειάζονται για την προσέγγιση ευρύτερων ακροατηρίων πέραν του δεδομένου μικροπασοκικού κύκλου.

Διαφαίνονται πάντως μεγάλα περιθώρια να δούμε αλλαγές, καθώς καταγράφονται πολλές μεταβολές στη δυναμική των περισσότερων κομμάτων και ενώ παραμένει υψηλό το ποσοστό (15,7%) της αδιευκρίνιστης ψήφου. Η ΝΔ, κινούμενη σταθερά πέριξ του 30%, μπορεί επίσης να περιορίσει απώλειες εκ των δεξιών της και να κατοχυρώσει την αυτοδυναμία της στις επόμενες εθνικές εκλογές. Τα τρία ακροδεξιά κόμματα αυτή τη στιγμή αθροίζουν 15,5% και τα ποσοστά τους παρουσιάζουν σταθεροποίηση, με την Ελληνική Λύση να καταγράφεται στο 8,1%, τη Φωνή Λογικής στο 4,4% και τη ΝΙΚΗ στο 3%.