Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανακοινώσει, λέει, τις αλλαγές που έχει αποφασίσει για το ΠΑΣΟΚ. Και θα δώσει ρόλο στους υποψήφιους για την προεδρία, ειδικά στον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου στην οποία, ακούγεται, θα δώσει τον στρατηγικό σχεδιασμό του κόμματος.

Το ερώτημα είναι αν ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πραγματικά σκοπό ν’  ανακαινίσει το κόμμα ή να ανακυκλώσει πρόσωπα. Αν δηλαδή θ΄ αλλάξει… κάποιες συσκευές για να παραφράσουμε το πρόγραμμα που τρέχει αυτήν την περίοδο. Διότι στη δεύτερη περίπτωση όταν αλλάζεις… συσκευή δεν αλλάζει τον τρόπο, για παράδειγμα που θερμαίνεις το σπίτι.

Τι θέλουμε να πούμε; Ότι το ζήτημα στο ΠΑΣΟΚ είναι οι πολιτικές. Αυτές που εφάρμοσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και που μπορεί για τα στελέχη του κόμματος, τα μέλη και τους φίλους που του έδωσαν εκ νέου την προεδρία, να είναι καλές –γιατί αυτό ψήφισαν– εν τούτοις δεν προσελκύουν νέους ψηφοφόρους. Δεν είναι ελκυστικές.

Η ανάθεση για παράδειγμα του στρατηγικού σχεδιασμού –αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες– δημιουργεί προβληματισμό. Για παράδειγμα, η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ταχθεί υπέρ της ρύθμισης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο Νίκος Ανδρουλάκης έβαλε το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει αρνητικά.

Τι θα γίνει όταν έρθει το θέμα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συντάγματος. Ποια θέση θα επικρατήσει; Θα… αναθεωρήσει τις απόψεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης υιοθετώντας πιθανή θετική έκφραση γνώμης του στρατηγικού σχεδιασμού ή θα έχουμε άλλες… εξελίξεις.

Δεν είναι μόνο αυτό. Είναι πολλά. Τώρα αν θα γίνει… ανακαίνιση ή όχι είναι ένα θέμα. Ένα άλλο θέμα είναι ότι όταν κάποιος επιλέγει αρχηγό δεν τον επιλέγει για να συμμαχήσει με όσους τον αμφισβήτησαν. Είναι λίγο οξύμωρο. Και το σχήμα που πάει να διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ το ίδιο.

Εκτός αν ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να δώσει στους εσωκομματικούς αντιπάλους κάτι για να… παίζουν. Κάτι για να είναι απασχολημένοι το προσεχές διάστημα και να μην μπορούν να τον αμφισβητήσουν.