Μετά τις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει η αίσθηση ότι έχουν ανοίξει σαμπάνιες και ότι σε λίγες ημέρες από σήμερα θα… κερδίσουν τις εκλογές! Κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μεσοσταθμικά στο 14% και ότι αν εμφανίζονται στη δεύτερη θέση είναι γιατί ο Κασσελάκης από τότε που ανέλαβε έχει πάει από το κακό στο χειρότερο τον ΣΥΡΙΖΑ. Απολύτως τίποτα δεν έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ για να εισπράξει τη φθορά που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλά το κόμμα Κασσελάκη βουλιάζει και το ΠΑΣΟΚ νομοτελειακά περνάει στη δεύτερη θέση αυξάνοντας κατά 0,5% τα ποσοστά του. 

Να το εξηγήσουμε διαφορετικά. Μετά την εκλογή του Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη και πολίτες που ψήφισαν το κόμμα αυτό στις εκλογές του 2023, απογοητεύτηκαν και έφυγαν από την Κουμουνδούρου για άλλα κόμματα. Σύμφωνα με την ανάλυση των τελευταίων δημοσκοπήσεων, περίπου το 10% αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές τώρα ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και άλλο ένα 10% μετακινείται προς το ΚΚΕ. 

Αυτό το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα μετακινείται στο ΠΑΣΟΚ είναι το 1% που κερδίζει το Κίνημα και ανεβαίνει από το 13% στο 14%. Αυτό είναι όλο. Ούτε συνθήκες… πρωταθλητισμού για το ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργηθεί, ούτε κανένα ισχυρό ρεύμα στην κοινωνία υπάρχει για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. 

Κατά συνέπεια, εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη να ξαναβάλουν τις… σαμπάνιες στο ψυγείο και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα, που δείχνει ότι η διαφορά της ΝΔ, που είναι πρώτη από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση, είναι στις 24 μονάδες! Ναι, καλά διαβάσατε. Η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 24% διαφορά!  

Κατά συνέπεια, καμία σοβαρή ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό δεν έχει συντελεστεί. Η μόνη ανατροπή είναι στον μικρόκοσμο της Αριστεράς, όπου εκεί γίνεται μάχη για το κόμμα που θα εμφανιστεί στη δεύτερη θέση με ποσοστά που σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν το 15%. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος προσπαθεί να την παραποιήσει επιβεβαιώνει την επιπολαιότητά του και δείχνει στον κόσμο ότι είναι υπερφίαλος και αλαζόνας. 

Αυτό ακριβώς δείχνει και όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ νομίζουν ότι έγιναν κυβέρνηση επειδή αύξησαν κατά μία μονάδα τα ποσοστά του. Να προσγειωθούν λοιπόν στην πραγματικότητα γιατί η δεύτερη θέση προκύπτει από τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν προκύπτει από τη θετική ατζέντα του Κινήματος, ούτε από την ανάγκη της κοινωνίας να δει στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη την εναλλακτική λύση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Αυτό το σημείο και το κρισιμότερο όλων. Σε όλες τις εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν πρόσωπο. Ψηφίζουν για τον πρωθυπουργό που θέλει να τους κυβερνήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γι’ αυτό εκλέχθηκε με άνεση και τόσο υψηλά ποσοστά πρωθυπουργός. Γι’ αυτό κέρδισε με άνεση τους αντιπάλους του. Γιατί η πλειοψηφία έβλεπε στο πρόσωπό του τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που βλέπουν οι ψηφοφόροι στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη. Με δημοφιλία που περιορίζεται σε ποσοστά παρόμοια με αυτά του Βελόπουλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλό θα είναι να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να παίξει σωστά το ρόλο του ως επικεφαλής ενός ιστορικού κόμματος. Να καταθέτει σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις και να ασκεί εποικοδομητική και όχι μηδενιστική αντιπολίτευση. Τα υπόλοιπα περί «πρωθυπουργίσιμου» αρχηγού ας τα αφήσει για αργότερα. Προς το παρόν το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 14%., Με αυτό το ποσοστό σίγουρα δεν σχηματίζεις κυβέρνηση…