«Ο Ανδρουλάκης είναι μονοθεματικός, έχει κολλήσει σε κάποια πράγματα, άλλα τον ρωτάνε και άλλα απαντάει, το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να πάρει όλες τις ψήφους που του είχαν φύγει και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν το έχει καταφέρει». Τάδε έφη σχετικά με το ΠΑΣΟΚ ο γκουρού των δημοσκοπήσεων Ανδρέας Δρυμιώτης και τα παραθέτω γιατί προχθές σχολίαζα για το Κίνημα ότι πρέπει να σταματήσουν τους πανηγυρισμούς και να προσγειωθούν στην πραγματικότητα γιατί το ποσοστό τους, το οποίο κινείται στο 14%, δεν επιτρέπει τέτοια εικόνα αισιοδοξίας. Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στη δεύτερη θέση επειδή καταρρέει σε ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ. Το εξηγήσαμε χθες, να μην το επαναλάβουμε και σήμερα.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ σχολιασμού είναι η παρέμβαση του πρωθυπουργού στην ΚΕ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τη νέα γραμματέα του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα. Ο Κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής και προειδοποίησε όλους τους υπουργούς: «Στην πρώτη τετραετία εστιάσαμε στην επούλωση των πληγών μετά την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε. «Το έργο μας πλέον είναι δυσκολότερο», συνέχισε. «Εχουμε πλέον την πολιτική βούληση και το σθένος να δώσουμε τον αγώνα. Αλλά, κυρίως, την εμπιστοσύνη των πολιτών μετά από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Το 41% δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή, αλλά με μεγάλη ευθύνη. Το πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε στις εκλογές. Ο λόγος μας πρέπει να είναι σαφής, ουσιαστικός, αλλά κυρίως μετρημένος».

Δεν χρειάζεται να ερμηνεύσω εγώ τα λόγια του πρωθυπουργού. Ολοι κατάλαβαν τι εννοούσε και γιατί αποφάσισε να στείλει το μήνυμα τώρα προς τους υπουργούς. Γιατί προφανώς μπορεί ο ίδιος να είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης και της χώρας γενικότερα, μόνος του όμως δεν μπορεί να επιλύει όλα τα προβλήματα που θέλουν οι πολίτες. Χρειάζεται η αποτελεσματικότητα όλων των υπουργών και κυρίως χρειάζεται η σεμνότητα για να στηρίζεται η κοινωνία σε πολιτικά πρόσωπα που είναι προσγειωμένα στη γη και δεν πιστεύουν αλαζονικά ότι θα κυβερνούν μέχρι το… 2050.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ο Κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι αφού έχει βαθμολογήσει όλο το κυβερνητικό σχήμα θα πάρει τις αποφάσεις του και θα ανακοινώσει ανασχηματισμό. Το ποιους θα φέρει και ποιους θα βγάλει το ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός. Αυτό που ξέρουν και έχουν καταλάβει όλοι είναι ότι το κυβερνητικό σχήμα θα ενισχυθεί. Η φυσιολογική φθορά του χρόνου αντιμετωπίζεται με έναν τρόπο. Με αλλαγές, με αποτελεσματικότητα και με επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.

Σε όλες τις περιπτώσεις ο πρωθυπουργός θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας και όλων των πολιτών. Βασικός στόχος παραμένει η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο κόσμος έχει ικανοποιηθεί με την επιβολή προστίμων εκατομμυρίων ευρώ σε πολυεθνικές που ελέγχουν σχεδόν όλη την αγορά και κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών.

Τέτοια μέτρα θέλει η κοινωνία. Να πληρώνουν ακριβά όσοι κερδοσκοπούν και να δημιουργείται ξεκάθαρη αίσθηση ότι υπάρχει ισονομία και ότι ο καταναλωτής που πληρώνει πανάκριβα τα προϊόντα θα δικαιωθεί και κάποια στιγμή θα μπορέσει να αγοράσει φθηνότερα από τα σούπερ μάρκετ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πρέπει πάση θυσία να αντιμετωπίσει άμεσα και δυναμικά όλα τα θέματα για τα οποία ο πολίτης νιώθει αδικημένος. Ο πολίτης όμως θέλει, εκτός από τον πρωθυπουργό που τα δίνει όλα, να βλέπει από τους υπουργούς ότι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και ότι δεν είναι αλαζόνες και αναποτελεσματικοί. Αυτό έχει σημασία για την κοινωνία και θα το καταλάβουν όσοι υπουργοί δεν το έχουν καταλάβει ακόμα…